• Tipy, triky, návody
  • 7.1.2021
  • 1835 pozretí

Sťahovanie nemusí byť nočná mora. Vďaka týmto tipom to zvládnete efektívne a rýchlo

Konečne. Po mesiacoch či rokoch hľadania ste si konečne našli ideálne bývanie. Skôr, ako sa nasťahujete však musíte zvládnuť náročnú úlohu – premiestniť všetok váš majetok, a to bez ujmy na vašom fyzickom a psychickom zdraví. S praktickými radami Jána Kondelu zo sťahovacej spoločnosti LOBO by ste to však mali zvládnuť ľavou-zadnou.

 

Ak ste sa rozhodli, že túto tortúru nebudete podstupovať sami, ale radšej využijete služby „sťahovákov”, nevyberte si hneď prvú ponuku, na ktorú narazíte.

 

Ako si vybrať kvalitnú sťahovaciu službu

 

Dobrá sťahovacia služba by mala podľa Jána Kondelu vedieť ponúknuť komplexné služby - od poskytnutia baliaceho materiálu cez balenie až po demontáž nábytku. „Osoba, s ktorou zákazník komunikuje, by mala vedieť vysvetliť, ako fungujú jednotlivé fázy sťahovania a ako dlho sťahovanie potrvá. Dobrým znamením je aj dĺžka pôsobenia na trhu, kladné recenzie a portfólio ponúkaných služieb. Odporúčania známych či kolegov môžu len pomôcť.”

 

Dôležité je tiež overiť si, či má sťahovacia firma uzatvorené poistenie zodpovednosti za škody vzniknuté pri sťahovaní. V prípade poškodenia vášho majetku vám v tom prípade nevzniknú zbytočné náklady. Poistnú zmluvu by vám spoločnosť mala vedieť predložiť už pred vytvorením záväznej objednávky.

 

Cena závisí (aj) od vás

 

Akú sumu za sťahovanie zaplatíte, sa odvíja napríklad od vzdialenosti medzi bodmi A a B, ktorú musia „sťahováci” prejsť, od funkčnosti výťahov, cestných poplatkov, od toho, či máte záujem aj o balenie alebo demontáž nábytku a podobne.

 

Ak si sami pobalíte veci a rozoberiete nábytok, ktorý sa nevojde do výťahu, môžete výrazne ušetriť. V tomto prípade trvá sťahovanie od štyroch do ôsmich hodín, v závislosti od veľkosti bytu,” vysvetľuje Ján Kondela. „Tí náročnejší či vyťaženejší ľudia nechávajú takmer všetko na nás. Takáto služba sa potom dokáže natiahnuť aj na niekoľko dní a jej cena býva niekoľkonásobne vyššia.”

 

Čo spraviť ešte pred príchodom firmy

 

Ešte predtým, ako vám sťahováci zaklopú na dvere, by ste mali dodržať nasledovné rady, pomocou ktorých predídete zbytočným komplikáciám či nezhodám:

 

  • Firme vopred oznámte, že budete potrebovať demontovať nábytok.
  • Ak potrebujete presťahovať ťažké bremená (napríklad klavír), informujte o tom firmu včas.
  • Zabezpečte, resp. označte parkovacie miesto pre sťahovacie vozidlo.
  • Jasne sa snažte definovať vaše požiadavky – pomôže, ak si vopred premyslíte, kam jednotlivé kusy nábytku chcete umiestniť.
  • Nezamlčiavajte rozsah sťahovania s vidinou nižšej ceny.
  • Nechajte prenášanie ťažkých vecí na odborníkov.
  • Krátkym oznamom informujte susedov o čiastočnom obmedzení výťahu a parkovacieho miesta pred vchodom.

 

AdobeStock_281540073.jpeg

 

Rady pre tých, ktorí chcú sťahovanie zvládnuť sami

 

Sťahovanie bez pomoci odborníkov je síce oveľa náročnejšie, no nie je nemožné. Na začiatku je preto dobré nastaviť si systém a spísať si jednotlivé kroky. Niekoľko týždňov pred sťahovaním spravte veľké upratovanie a všetko, čo je zbytočné vyhoďte, darujte rodine či charite alebo predajte cez bazár.

 

Hoci sa vám môže zdať praktickejšie a rýchlejšie nahádzať veci do igelitových vriec, nerobte to. Pri akomkoľvek sťahovaní sú základom správne baliace materiály, ktoré zabezpečuje takmer každá renomovaná sťahovacia služba. V prípade, že si ich musíte zaobstarať sami, zvoľte škatule vyrobené presne na tento účel, z minimálne päťvrstvovej lepenky.

 

Rozložte si ťažké a ľahké veci tak, aby ste každú škatuľu dokázali sami zdvihnúť (nemala by prekročiť váhu 25-30 kg). Pre príklad, knihy a spotrebiče nedávajte všetky do jedného boxu, ale ich skombinujte s oblečením a ľahšími predmetmi. Ušetríte tým nielen svoje kríže, ale zároveň zabezpečíte, že sa vám škatuľa pri prenášaní nerozpadne.

 

Aby ste mali o veciach prehľad, boxy farebne označte výstižným popisom, ktorý vám v novom byte napovie, čo sa v danej krabici nachádza a do akej miestnosti to patrí. Dobrou radou je tiež pobaliť si do kufra alebo príručnej tašky základné veci, ktoré budete potrebovať mať po ruke hneď po presťahovaní.

 

A63X0474.jpg

 

Sťahovacia spoločnosť LOBO ponúka kompletné sťahovacie služby vrátane balenia, likvidácie a montáže a demontáže nábytku. Špeciálne sa venuje sťahovaniu klavírov a ťažkých bremien. Klienti YIT, ktorí sa rozhodnú využiť ich služby, dostanú 5 % zľavu z cenníkových cien uvedených na stránke www.stahovanie.eu.

 

Ide o jednu z výhod, ktoré YIT svojim klientom v spolupráci so svojimi partnermi ponúka. Majitelia bytov tak môžu využiť zvýhodnené podmienky na poistenie bytu, nákup dizajnových doplnkov či drobné práce. Využiť môžu aj zľavy na návrhy interiérového dizajnéra a kúpu kuchyne, kúpeľne či skríň na mieru.