• Tipy, triky, návody
  • Technológie & Dizajn
  • 18.8.2020
  • 2620 pozretí

Ako si zariadiť modernú a funkčnú kuchyňu: od linky až po digestor

Kuchyňa by nemala slúžiť len na varenie a konzumovanie jedla. Je to miesto, kde sa stretáva rodina, priatelia, kde sa aj tancuje a píšu sa domáce úlohy. Nie nadarmo sa hovorí, že kuchyňa je srdcom domova. Avšak, zariadiť si ju tak, aby spĺňala všetky vaše požiadavky, môže byť náročné. Architekt Rudolf Benček preto radí, ako na to.

 

Nie je kuchár ako kuchár

 

„Najdôležitejšie je, aby človek na začiatku zvážil svoje zvyky a ujasnil si, na čo mu bude kuchyňa slúžiť,” vysvetľuje Rudolf Benček zo spoločnosti Plaan Architekti. „Ak si iba občas zohreje jedlo od mamy a zvyšok času sa stravuje v reštauráciách, asi nepotrebuje trojmetrovú pracovnú plochu. Na druhej strane, človek, ktorý sa v kuchyni rád hrá, pečie si pizzu alebo chleba, potrebuje oveľa viac priestoru – hoci aj na úkor obývačky, kde trávi menej času.”

 

Potrebné je brať do úvahy aj váš spoločenský život. Kuchyňa štvorčlennej rodiny bude pravdepodobne nadizajnovaná inak ako kuchyňa mladého páru, ktorý pravidelne usporadúva oslavy a večierky.

NK25499_Manhattan___Platingrau___Lavendel.jpg
Zdroj: www.funkcnekuchyne.sk

 

Keď už máte približnú predstavu, ako by mala vaša budúca kuchyňa vyzerať, nasleduje konzultácia s architektom. „Je dobré zobrať si so sebou nejaké obrázky alebo inšpirácie. Nemusí to byť iba kuchyňa, môže to byť čokoľvek. To nám pomôže pochopiť klientovu predstavu, čo je preňho dôležité, a na základe toho môžeme hľadať najlepšie možné riešenia.” Rudolf Benček tiež dopĺňa, že nezáleží na tom, či chcete mať kuchyňu v provensálskom, retro či akomkoľvek inom štýle – vaša kuchyňa môže byť stále moderná, funkčná a trvácna.

 

Srdcom kuchyne je kuchynská linka

 

Pri výbere kuchynskej linky treba zvažovať jej veľkosť, rozloženie, kapacitu, dizajn a, samozrejme, materiál pracovnej dosky – tá je základom kvalitnej práce a v konečnom dôsledku aj chutného jedla. V súčasnosti máte k dispozícii široký výber od laminátových, keramických cez drevené až po nerezové a kamenné.

 

Každá doska má inú odolnosť, a preto si aj pri jej výbere treba položiť otázku, koľko času týždenne strávite prípravou jedál. Ak varíte menej, stačí vám napríklad tvrdený laminát, no ak ste skúsený kuchár, je lepšie si priplatiť. Pre „fajnšmekrov“ je skvelou voľbou materiál Silestone, ktorý je vyrobený z 90 % prírodného kremeňa, vďaka čomu je mimoriadne tvrdý a odolný voči škvrnám a nárazom. Materiál Dekton na báze keramiky je zas ideálny pre tých, ktorí sa boja škrabancov či fľakov – môžete na ňom dokonca krájať či priamo naň položiť horúce hrnce.

NK23933_Artwood___Eiche_geflaemmt___Soft_Lack___Weiss.jpg
Zdroj: www.funkcnekuchyne.sk

 

Myslieť treba aj na ergonómiu kuchynskej linky, aby ste sa pri nej nehrbili alebo, naopak, nemuseli naťahovať ramená. „Problém nastane, keď kuchyňa patrí vysokému pánovi a nízkej pani. Vtedy treba urobiť kompromis. Musia sa rozhodnúť, kto z nich varí viac, a tomu sa potom prispôsobí výška linky,” hovorí R. Benček. „Je nerozumné navrhnúť priemernú výšku, vtedy sú nespokojní obaja.”

 

Architekt radí, aby sme rozhodne nepodceňovali množstvo pracovného miesta, ktoré si vytvoríme. „V rámci nových bytov v Ružinove pre YIT používame o desať centimetrov hlbšie pracovné dosky. Tých pár centimentrov, ktoré vám ubudnú z priestoru, si ani nevšimnete, no pri varení vám to veľmi pomôže.”

 

Kuchyňa 2020 – trendy roka

 

Zaujíma vás, aké farby sú tento rok in? Podľa R. Benčeka bola minulý rok v kurze biela, dnes sú to odtiene ružovej, zelenej a šedej. Veľmi moderná začína byť aj čierna farba, tej sa však ľudia doteraz báli, pretože zvýrazňuje odtlačky a mastnotu. Pri výbere kvalitného materiálu by vám to však už nemalo hroziť.

 

Kuchyne sa začínajú čoraz viac podobať na obývačku. Napríklad dnes už kuchynské skrinky neslúžia iba na skladovanie. Viete si ich podsvietiť, vďaka čomu vyzerajú krajšie a viac „obývačkovo”. Rovnako tak si zo zásteny môžete urobiť obraz – stačí na ňu nalepiť zaujímavú tapetu alebo umiestniť glazované obkladačky. Dajte si však pozor na to, aby bola odolná voči teplu a nenáročná na čistenie.

nova-clasika.jpg
Zdroj: www.funkcnekuchyne.sk

 

Mimoriadne obľúbené sú barové pulty a kuchynské ostrovy. Ich výhodou je, že vám slúžia nielen ako veľký pracovný pult, ale aj na konzumáciu raňajok či jednoduchej večere. Navyše, vnášajú do vašej kuchyne aj sociálny prvok a interaktivitu. „Barové stolíky sú dnes už zvyčajne v rovnakej výške ako kuchynské linky. Keď k vám teda príde na návštevu kamarát, nesedí ako klient v bare, ale stáva sa automaticky súčasťou procesu,” vraví Benček. „Môže sa dívať, ako varíte, alebo vám môže rovno pomôcť s varením, niečo pokrájať a podobne. Pôsobí to veľmi sociálne.”

 

Kuchynská revolúcia priniesla aj nové spôsoby skladovania. V máloktorom byte dnes nájdete špajzu. Ľudia preto venujú viac pozornosti úložným priestorom a trvanlivé potraviny skladujú v špeciálnych skrinkách. Práve organizácia a premyslené usporiadanie kuchynských potrieb je podľa Rudolfa Benčeka synonymom modernej kuchyne. Každá vec by mala mať svoje miesto, vďaka čomu ušetríte priestor. Pomôže, keď si už na začiatku určíte, čo kde budete mať. Môžete si napríklad rozdeliť kuchynské pomôcky podľa kategórií a každej z nich prideliť konkrétne miesto.

NK24626_TORINO_LACK___Lava_softmatt.jpg
Zdroj: www.funkcnekuchyne.sk

 

Revolúcia v spotrebičoch

 

Do kuchýň prichádzajú každým rokom nové technológie, ktoré nám uľahčujú život. Dnes už napríklad nemusíte stáť hodinu pri rúre a dávať pozor na pečené kurča. Najnovšie smart rúry si môžete prepojiť s aplikáciou v mobile, cez ktorú si vyberiete recept, odošlete ho do rúry a tá vám ho následne upečie presne tak, ako má. Spúšťať a meniť programy môžete bez toho, aby ste vôbec vošli do kuchyne.

 

Vďaka technológii Comfort Lift, ktorú majú najmodernejšie umývačky riadu, sa môžete vyhnúť otravnému zohýbaniu a šetriť tak vašu chrbticu. Stačí jemne stlačiť rukoväť a jedným pohybom bez námahy nadvihnete kôš na úroveň pása. Trendom je aj umiestňovanie umývačiek do výšky približne 45 centimetrov nad zem. Takéto riešenia ocenia hlavne starší ľudia.

 

V prípade, že si potrpíte na kvalitu pitnej vody, môžete si zaobstarať vodovodné batérie, ktoré okrem klasických funkcií slúžia na napúšťanie čistej filtrovanej vychladenej stolovej vody s tromi nastaviteľnými úrovňami nasýtenia. Dokážete si teda nastaviť, či chcete neperlivú, perlivú či jemne perlivú vodu.

 

Správny výber digestora šetrí váš domov

 

Digestor je jedným z najdôležitejších prvkov kuchyne. Odstraňuje pachy, výpary a vlhkosť, čím zároveň chráni steny a nábytok pred znečistením. Na výber máte digestory s priamym odťahom (komínové) a recirkulačné digestory. Komínový digestor odvádza pachy a pary z varenia priamo do „komína” a preč z miestnosti. Údržba spočíva v pravidelnom čistení tukového filtra.

 

Recirkulačný digestor „recykluje” ten istý vzduch v miestnosti. To znamená, že znečistený vzduch nasaje, prečistí ho cez uhlíkový filter, ktorý zachytí mastnotu, a odvedie naspäť do miestnosti. Okrem toho sa v ňom nachádza aj pachový filter, ktorý čistí vzduch od pachov. Je trochu náročnejší na údržbu, keďže čistiť musíte oba filtre.

electrolux-hob2hood-2.jpg
Zdroj: www.funkcnekuchyne.sk

 

Či už si vyberiete odťahový alebo recirkulačný, dôležité je, aby mal digestor dostatočný výkon. Digestory so štandardným výkonom dokážu prefiltrovať 450 až 650 metrov kubických vzduchu za hodinu. Ak však každý deň nevaríte pľúcka na smotane, vystačíte si aj s nižším výkonom.

 

Správne nastavenie výkonu digestora závisí predovšetkým od intenzity varenia. Napríklad, pri robení steaku sa odporúča maximálny výkon, pri varení polievky vám zas stačí najnižší. Pri používaní digestora s vyšším výkonom, ako 200 m3/h je nutné používať iba najnižší, resp. nižší výkonostný stupeň. Najlepšie urobíte, keď si vždy skontrolujete parametre vášho odsávača. Pri ich nedodržaní vám okrem iného hrozí, že pachy z varenia budú prerážať do susedných bytov.

 

Odsávač pár si vyberáte aj podľa umiestnenia – či chcete voľne visiaci alebo zabudovaný v kuchynskej skrinke. „Voľne visiace komínové digestory zaberajú zbytočné množstvo vzdušného priestoru – je to, ako keby vám visela chladnička zo stropu,” tvrdí Benček. Riešením môže byť prípadne aj nákladnejšie interagované odsávanie vo varnej zóne. Výhodou je, že má rovnaký výkon ako tie klasické, no nebráni vám vo výhľade. Navyše, výkon prispôsobuje intenzite vášho varenia. 

 

Na to, aby ste si vytvorili kuchyňu snov, nepotrebujete zázrak ani milióny na účte. Keď sa spoľahnete na kvalitné základy a praktické, funkčné prvky, nič by vás nemalo sklamať. Nezabudnite si tiež vybrať toho správneho architekta, ktorý pochopí vaše potreby a požiadavky. Ak ste klientom YIT, službami spoločnosti Plaan Architekti získate zvýhodnené podmienky nákupu, ale hlavne osobný prístup dizajnéra, ktorý vás vypočuje a poskytne riešenia.