• Tipy, triky, návody
  • 29.10.2020
  • 1463 pozretí

Strážia poriadok vo vašom domove. Ako si vybrať tú správnu skriňu či šatník?

Skrine, skrinky a šatníky patria k základnej výbave každej domácnosti. Ich výber je však o trochu komplikovanejší, ako výber stoličky či stola - zaberajú totiž podstatnú časť vašej miestnosti a zároveň slúžia na skladovanie väčšiny vášho majetku. Karin Hronská zo spoločnosti Komandor/Kapritz nám dala pár tipov, na čo pri ich výbere a kúpe nezabudnúť.

Na začiatku je dôležité zobrať do úvahy tri podstatné faktory – kde bude skriňa umiestnená, kto ju bude využívať a čo v nej chcete skladovať. Užitočné je tiež nenechať si výber nábytku na poslednú chvíľu. „Klientom YIT odporúčame využiť čas, kým čakajú na dokončenie bytu, a začať navrhovať už na papieri s pôdorysom,“ radí Karin Hronská.


Drevotrieska, masív alebo dyha
Ak to s kúpou nábytku myslíte naozaj vážne, mali by ste sa zoznámiť so skratkami MDF, LDT či DTD, čo sú označenia najčastejšie využívaných drevených materiálov. DTD je drevotriesková doska, ktorá sa pri výrobe nábytku používa najčastejšie. Keď však navlhne, môže sa zdeformovať. Z tohto dôvodu zvykne byť upravovaná laminovacím papierom a následne sa zalieva živicou. Takéto laminované dosky majú skratky LTD alebo DTD-L a zvyknú sa používať ako nábytok do kúpeľne. Drevovláknité dosky majú označenie MDF alebo HDF – ide o prírodný, veľmi odolný materiál, ktorý má uplatnenie predovšetkým v kuchyniach.


personalizacia.jpg
foto: archív KOMANDOR 


Najdrahší materiál je masívne drevo (väčšinou borovicové, bukové a dubové), ktoré neustále pracuje. Nevýhodou ale je, že vplyvom rôznych faktorov môže meniť svoj tvar a rozmery. Obľúbený je aj lakovaný dyhovaný nábytok. Ide o drevotrieskovú alebo drevovláknitú dosku na ktorú sa lepí dyha – tenká vrstva masívneho dreva. Takýto nábytok je lacnejší ako ten z masívneho dreva, no vyzerá a upravuje sa rovnako.

 

Ideálna hĺbka skrine je 60 centimetrov, lebo kombinuje dve dôležité výhody – jednak nezaberie veľa priestoru z miestnosti a zároveň bez problémov zavesíte vešiaky a pohodlne zavriete dvere.

 

Trendy, ktoré nevyjdú z módy
„Kým ešte donedávna boli v kurze najmä moderné vstavané skrine s posuvnými dverami, v súčasnosti čoraz častejšie realizujeme vstavané skrine a zostavy s otváracími dvierkami na pánt,“ hovorí Karin Hronská a dodáva, že tieto „retro“ skrine sú subtílnejšie, čím vnášajú do interiéru triezvu jednoduchosť. Najdôležitejším nábytkovým trendom je však personalizácia. „Tá v našom podaní predstavuje nábytok navrhnutý a vyrobený na mieru, vsadený do priestoru tak, aby sa stal organickou súčasťou interiéru a využil každý centimeter od podlahy po strop,“ dopĺňa.


Tammi_5_etapa_2018_vzorovy_byt-0302-HDR (1).jpg
foto: archív KOMANDOR (YIT Tammi)

 

4 najužitočnejšie rady pri výbere nábytku
1. Výber skríň si nenechávajte na poslednú chvíľu. Ideálne je začať nad ním premýšľať už nad papierom s pôdorysom.
2. Dávajte si pozor, z akého materiálu je nábytok vyrobený a nebojte sa investovať do kvality.
3. Výber skrine prispôsobte miestu, vašim návykom a jej plánovanému účelu.
4. Pred kúpou poriadne premerajte priestor, kam skriňu umiestnite.


Rozhodovať by ste sa teda nemali len podľa trendov, ale najmä podľa vašich požiadaviek. Vstavané skrine s posuvnými dverami sú veľmi pekné, úsporné a nezavadzajú – hodia sa preto najmä do predsiene či chodby, kde je každý centimeter drahý. Naopak, v spálni sa veľmi dobre vyníma skriňa s pántovými dverami (to ale, samozrejme, nie je pravidlo). Vstavaný nábytok tvoriaci jednu súvislú vstavanú stenu v skutočnosti niekedy pozostáva z kusových skríň a skriniek a dá sa bez problémov preniesť do iného priestoru. Je to vec nápadu a konštrukcie.


V oblasti úložných priestorov, skríň a šatníkov je stále v obľube minimalizmus, ktorý napomáha dobrej organizácii a prehľadnosti. Nezabúdajte teda ani na pravidelnú revíziu šatníka a vypratávanie skríň. Existuje len jediný spôsob, ako to urobiť – všetko vyhádžte von, nepotrebné vyhoďte a zvyšok vecí naukladajte podľa vhodného systému naspäť. Pre inšpiráciu si pozrite napríklad populárnu show na Netflixe „Tidying Up With Marie Kondo”.

 

Súkromná Narnia
Priestranný šatník, do ktorého možno vstúpiť a uložiť tam všetky kusy oblečenia a topánok, je pre mnohých ľudí niečo ako vysnená brána do Narnie. Hlavnou výhodou je, že ak máte výborne navrhnutý a kvalitne zariadený úložný priestor, zbavíte sa vďaka nemu množstva zbytočného nábytku v byte a necháte si okolo seba len to pekné alebo to, čo radi používate.


doplnky-2.jpg
foto: Archív KOMANDOR


„Našou filozofiou je slogan „viac miesta pre život”. To je niečo, čomu veríme natoľko, že sme na tom postavili svoje know-how. Ak je to možné, klientom odporúčame na šatník vyčleniť samostatný priestor už pri plánovaní bývania, pretože ten prináša najväčšiu odmenu v pohodovom chode domácnosti a luxusnom životnom priestore.“
Pri budovaní šatníka sa zamyslite aj nad vašimi upratovacími či organizačnými návykmi. Ak totiž neustriehnete množstvo vecí, ktoré doň uložíte, z luxusného šatníka sa môže veľmi rýchlo stať malý sklad pre nepotrebné haraburdy.


Čo do malého bytu?
Ak ste doteraz nemali šťastie na priestranný mezonet, pri výbere nábytku budete musieť byť o niečo kreatívnejší. Hlavné pravidlo je, že nábytok v malých bytoch musí byť multifunkčný. Vyberajte preto taký, ktorý má nenápadné úložné prvky – budete prekvapení, kde všade môžete ukryť večne sa povaľujúce veci, ktoré nemajú určené miesto. Rovnako tak niet nad vstavanú skriňu s posuvnými dverami, ktorá má v rukáve tri neporaziteľné výhody:
1. Využije celý priestor.
2. Vnútro si sami volíte, takže skriňa zastúpi aj skrinku na topánky, kôš na špinavú bielizeň, zásuvky, vešanie a tak ďalej.
3. Posuvné dvere šetria priestor pri otváraní a nezavadzajú v priestore pred skriňou.

Tammi_5_etapa_2018_vzorovy_byt-0196-HDR.jpgfoto: archív KOMANDOR

 

Komandor/Kapritz je slovenská firma s 25-ročnou tradíciou, ktorá vyrába nábytok na mieru a spolupracuje s dizajnérmi aj architektmi. Pre klientov YIT poskytuje návrh celého bytu zadarmo a 10 % zľavu na produkty z výroby Komandor nad rámec aktuálne platných marketingových zliav (zľava sa vzťahuje len na výrobky, nie na služby, a podmienkou je montážna adresa v projektoch YIT). Výhodou je aj časový náskok – spoločnosť zameriava byty už počas technickej obhliadky a do termínu odovzdania je celý nábytok pripravený na montáž.