• Technológie & Dizajn
  • 13.10.2020
  • 2179 pozretí

Kúpeľňa by mala byť pekná, praktická a pohodlná. Ako si ju zariadiť, aby spĺňala tieto kritériá?

Kúpeľňa už dávno nie je len miestnosť, kde vykonávame hygienu. Je to súkromná oáza pokoja, kde sa môžeme skryť pred svetom a venovať sa iba sami sebe. Ak je zariadená správne, môže poslúžiť nielen na fyzickú, ale aj psychickú očistu. Zariaďovanie kúpeľne však často patrí medzi najnáročnejšie investície, ktoré tvorba bývania zahŕňa.

 

Najviac sa v kúpeľni zvykneme zdržiavať ráno, keď sa pripravujeme do práce, a večer, keď sa chystáme na spánok alebo relaxujeme po dlhom dni. Je preto nevyhnutné, aby bola praktická i komfortná. Podľa Ľudovíta Futóa zo spoločnosti ProCeram by sme veľkú pozornosť mali venovať najmä výberu sanity, batérií a obkladov. Tie totiž tvoria základ každej kúpeľne aj podstatnú časť vyhradeného rozpočtu.

 

Keramika alebo kameň?

 

Na začiatku by ste si mali premyslieť, aký štýl chcete vo vašej (staro)novej kúpeľni dosiahnuť. Zvolíte minimalistický štýl s čistými, svetlými tónmi, alebo sa vyhráte s dizajnovými doplnkami a geometrickými dlaždicami? Túžite po mestskej džungli s tropickými rastlinami alebo je vaším snom retro vidiecka kúpeľňa s vaňou na nožičkách? Všetko závisí od vašej predstavy a vkusu.

 

Vhodné je začať výberom obkladov a dlažby. Ak chcete kúpeľňu opticky zväčšiť, vyberajte radšej väčšie a svetlejšie obklady. Nebojte sa však ani odvážnych farieb – v kurze je sivá, tyrkysová, zelená aj ružová. Zaujímavý efekt dosiahnete aj kombinovaním viacerých odtieňov jednej farby (monochromatický štýl). Ak radi experimentujete, siahnite po vzorovaných či mozaikových kachličkách alebo 3D obkladoch. Šťastlivci s väčšími kúpeľňami sa nemusia báť ani čiernej – moderná je najmä matná čierna v kombinácii so zlatými či medenými doplnkami.

 

AdobeStock_257097045.jpeg

 

Ak vás obklady omrzeli, skúste mramor – je to obľúbený a nestarnúci materiál, ktorý vašej kúpeľni dodá nádych luxusu. Vyznačuje sa kvalitou, nadčasovosťou a originalitou – nikdy nenájdete dve rovnaké mramorové dosky. Veľmi dobre ladí s betónom, drevom či železom. Obľúbeným materiálom je aj travertín, ktorý vyniká trvanlivosťou, má vysokú nepriepustnosť pary a vytvára nepriaznivé podmienky pre množenie baktérií a plesní.

 

Tip: Ak vás lákajú mramorové steny, no zároveň sa nechcete vzdať klasických obkladačiek, môžete si obložiť iba jednu časť steny – napríklad v okolí vane či umývadla.

 

Majte nohy v teple

 

Aj pri dlažbe je kľúčový správny výber protišmykového a trvácneho materiálu. „Zárukou spokojnosti je gresová dlažba. Má naturálny, matný povrch a je odolná voči teplotám a chemikáliám. Ideálny formát v kúpeľni je 60 x 60 centimetrov,“ radí Ľudovít Futó. Výhodou sú menšie špáry, lepšia udržiavateľnosť a vzhľad.

 

Obrázok3.jpg

 

Netreba sa báť ani drevenej podlahy. Je protišmyková, hrejivá a prirodzene antibakteriálna. Samozrejme, nie každá drevina a jej povrchová úprava sa do kúpeľne hodia, treba si preto nechať dobre poradiť. Čoraz obľúbenejšie sú aj špeciálne upravené vinylové a laminátové podlahy. Ak sa vám však páčia klasické dlaždice a zároveň chcete mať nohy v teple, investujte do podlahového kúrenia. Práve to je dnes synonymom praktickej, útulnej domácnosti a štandardom bude napríklad aj v novom bytovom komplexe Zwirn v Ružinove.

 

Batéria, ktorá šetrí vodu

 

Sprcha alebo vaňa? To je častá dilema. „Ideálne je mať oboje. Ak vám to však veľkosť kúpeľne neumožňuje, treba si vybrať. V prípade, že sa radi kúpete čo i len raz za rok alebo máte malé deti, je lepšie mať vaňu,“ hovorí Ľudovít Futó. „Tvar vane by mal byť zladený s tvarom toalety. Neodporúčam teda voliť hranatú vaňu, ak máte kúpeľňu a wc prepojené.“

 

Vane sú najčastejšie vyrábane z akrylu alebo smaltovanej ocele. „Smalt je z hľadiska údržby najideálnejší. Ak vám do vane niečo padne (čo sa stáva dosť často) a vznikne poškodenie, ľahšie ho odstránite.“ Príjemným oživením kúpeľne je voľne stojaca vaňa, ktorá pôsobí elegantne a dominantne. Tam ale treba prihliadať na to, či je okolo nej z každej strany priestor aspoň pol metra. Kúpu vane s masážnymi prvkami si radšej dvakrát rozmyslite – často sú veľmi hlučné, čo v obchode nezistíte, a s najväčšou pravdepodobnosťou to bude rušiť susedov. Namiesto toho môžete zvoliť stropnú sprchu, pod ktorou sa budete cítiť ako v dažďovom pralese.

 

shutterstock_1649446102.jpg

 

„Čo sa týka umývadla, ideálne je, aby malo glazúru aj vo vnútornej strane prepadu, aby sa tam neusádzali baktérie,“ hovorí Ľudovít Futó. „Na kvalitnú batériu by ste si mali vyhradiť minimálne 70 eur. Dobré je uvažovať ekologicky a investovať do batérie s nízkym prietokom vody. Pri umývaní rúk to ani nespoznáte, no po dlhoročnom používaní sa to odrazí na výraznej úspore.“

 

Aj vreckovky môžu byť štýlové

 

Rozmiestnenie skriniek, poličiek či vešiakov by ste nemali riešiť až na poslednú chvíľu. „Kúpeľňové doplnky bývajú často podceňované,“ myslí si Ľudovít Futó. „A to nie iba z pohľadu estetiky. Veľakrát sa nám stalo, že klient odmietol naše doplnky, pretože si ich chcel neskôr vybrať a osadiť sám. Treba ho však upozorniť, že to nie je také jednoduché a v prípade prasknutia dlaždice si vytvára zbytočné náklady. Aj takéto detaily by mal nechať na odborníkov.“

 

shutterstock_1104167255.jpg

 

Rok 2020 sa podľa architektov točí okolo úložného priestoru. Malé skrinky preplnené kozmetikou vystriedali väčšie komody či skrine, kde si každá vec nájde svoje miesto. Nielen nábytok, ale aj doplnky by ste mali zladiť so štýlom v kúpeľni. Namiesto toho, aby ste zapratali poličky krémami a dezodorantmi, vyberte si jeden či dva štýlové doplnky, ktoré v kúpeľni vyniknú. Väčšinou je to pekný stojan či dávkovač na mydlo, zaujímavá dóza na vreckovky alebo pohárik na kefky.

 

Ak tieto prvky dobre zladíte, budú mať nielen praktický, ale aj ozdobný charakter. Na záver nezabudnite ani na rastliny, ktoré vytvoria zelenú oázu – do kúpeľne sa hodí napríklad orchidea, bambus či papradie. Milujú vlhkosť a darí sa im aj pri slabom osvetlení, preto prežijú aj v kúpeľni bez okien.

 

AdobeStock_261486241.jpeg

 

Keď vám zrkadlo odpovedá...

 

...nie ste blázon. Kúpeľne budúcnosti v mnohom pripomínajú sci-fi filmy. Doteraz boli vrcholom kúpeľňového hi-tech sveta vyhrievané toaletné dosky či toalety s bezdotykovým splachovaním. Dnes si doma viete vytvoriť vlastný privátny wellness. Napríklad najnovšie smart sprchy môžete ovládať hlasom či na diaľku. Pre „operných spevákov“ by mohol byť zábavným prvkom vodeodolný bluetooth reproduktor zabudovaný v sprchovom kúte. Zvláštnou novinku sú napríklad aj minichladničky, kde môžete skladovať kozmetické produkty, alebo smart zrkadlá ovládané hlasom, ktoré vám ukážu predpoveď počasia, kým sa nalíčite.

 

Každý klient YIT získava od spoločnosti ProCeram nasledujúce výhody:

1. Zľava vo výške 25 % na tovar, ktorý nie je vo výpredaji.

2. Možnosť využitia služieb na realizáciu diela pri zakúpení materiálov v ProCeram.

3. Možnosť objednania výroby atypických produktov z obkladov a dlažieb v závode Technoart, ktorý sa zameriava na výrobu parapetov, umývadiel, kvetináčov, schodov, barových pultov a kuchynských liniek s individuálnym prístupom ku každému zákazníkovi.