• Tipy, triky, návody
  • 8.10.2020
  • 2219 pozretí

Hodinový manžel nie je len „kutil pre ženy“. S týmto všetkým vám dokáže pomôcť

„Kedy konečne poskladáš tú skrinku, už mi to sľubuješ tri týždne! A čo to blikajúce svetlo v chodbe? Mimochodom, steny sme nemaľovali už asi pätnásť rokov,“ hnevá sa Iveta na svojho muža. Ten však nikdy nemá čas, je vyčerpaný po práci, alebo sa mu skrátka nechce. Iveta teda zoberie problém „do svojich rúk“ a zavolá si hodinového manžela. O pár dní je skrinka poskladaná, svetlo nebliká, steny sú vymaľované. Spokojná je teda nielen ona, ale aj manžel, ktorý má doma konečne pokoj.

 

Dnes si už málokto sám poradí s drobnými prácami v domácnosti. Skladanie nábytku, maľovanie stien či vŕtanie dier na poličku sú činnosti, na ktoré si netrúfame, a ak aj áno, nemáme na ne dostatok času, energie alebo potrebné vybavenie. Ideálnou a rýchlou voľbou je preto hodinový manžel.

 

Domáci majster „na všetko“

 

Pojem „hodinový manžel“ stále nie je presne definovaný. Väčšinou sa ním označujú všestranní odborníci poskytujúci kompletný servis, ktorí si poradia s celým radom údržbárskych prác v domácnosti. V rámci jednej návštevy vám teda môžu opraviť vodovod, namontovať poličku aj umyť okná. Nájdete však medzi nimi aj profesionálov so špeciálnou kvalifikáciou v konkrétnom povolaní. To sú napríklad elektrikári, kúrenári či plynári, ktorí na vykonávanie práce musia preukázať odbornosť. Pri náročnejších úkonoch všeobecne platí, že je lepšie si priplatiť a overiť si, či má majster oprávnenie na vykonávanie danej práce.

 

Pôvod hodinových manželov a údržbárov siaha do 13. storočia. Spočiatku to boli podomoví obchodníci, ktorí navštevovali malé mestá s cieľom predať svoj tovar. Často však potrebovali peniaze navyše na cestovanie alebo v prípade, že by nič nepredali. Majiteľom domov preto ponúkali aj služby v podobe drobných prác a opráv. To sa neskôr ukázalo ako správny krok – z obchodníkov sa napokon stali žiadaní pomocníci v domácnosti.


Za pár desiatok eur máte po probléme

 

Hodinoví manželia môžu pracovať na živnosť alebo ako zamestnanci firmy. Kontaktovať ich cez firmu je často jednoduchšie ako osobne, pretože vás s nimi spojí zákaznícka linka. Stačí zavolať alebo vyplniť formulár na stránke, kde popíšete, aký máte problém, s čím potrebujete pomôcť a kde sa daný problém nachádza. Na základe toho dostanete toho najvhodnejšieho majstra.   

„Zvažujeme najmä charakter práce, lokáciu a stav urgencie vyriešenia zákazky,“ hovorí konateľ spoločnosti Hodinový manžel Róbert Uhrin. „Do niekoľkých minút od prijatia požiadavky vám pošleme sms s kontaktom na majstra, ktorý už v tej chvíli o vás vie, a buď vám zavolá ako prvý, alebo mu môžete rovno zavolať vy. Oboznámite ho s detailmi, on vám odhadne cenu práce a povie vám, kedy má voľné termíny. Potom sa dohodnete na realizácii.“

 

HM1.jpg

 

Kedy sa majster dostaví, závisí od konkrétnej práce. „Napríklad vodoinštalatér a elektrikár vedia byť u vás niekedy aj do hodiny. Pri maliarovi alebo remeselníkovi je však čakacia doba zvyčajne jeden až päť dní.  V sezóne si na kvalitných majstrov počkáte aj dlhšie, preto je dobré si službu objednať vopred,“ upozorňuje Róbert Uhrin.

Priemerné náklady na služby hodinového manžela sú od 20 do 100 eur. Cena závisí od zložitosti úlohy, potrebného času, nutnosti použitia špeciálnych nástrojov či od vzdialenosti, z akej k vám remeselník cestuje. Cena sa zvyčajne líši aj v závislosti od toho, či ide o havarijný výjazd, či je víkend alebo pracovný deň, sviatok, večerný čas a podobne.

 

Z komína do opery

 

Samotných „náhradných manželov“ niekedy prekvapí, čo všetko od nich ľudia žiadajú. Typické žartíky a neslušné návrhy sú vraj bežné a väčšina z nich to berie s humorom. Boli už však aj také prípady, keď museli vyťahovať mačku z komína, sadiť cesnak či sprevádzať cudziu dámu do opery.

 

A na záver jedna zaujímavosť, o ktorej ste možno nevedeli. Pomoc ponúkajú aj „hodinové manželky“, ktoré ale, samozrejme, neprenášajú nábytok ani neopravujú vodovody, ale sa starajú napríklad o upratovanie, umývanie riadu či nakupovanie.

 

Firma Hodinový manžel ponúka na výber „spoľahlivého“ a „top“ majstra. Spoľahlivý majster je overený a s jeho prácou, zákazníckym prístupom a cenou budete zaručene spokojný. Top majster spĺňa kvalitou svojej práce a prístupom tie najprísnejšie kritériá a navyše poskytuje garanciu spokojnosti. V prípade, že ste klientom YIT a vyžiadate si „top“ majstra, dostanete ho za cenu „spoľahlivého“ majstra a navyše za jeho služby viete zaplatiť pohodlne prostredníctvom aplikácie YIT PLUS.