• Tipy, triky, návody
  • Technológie & Dizajn
  • 4.9.2020
  • 1435 pozretí

Zútulňujú domácnosť a vytvárajú atmosféru. Ako si vybrať trendové doplnky do bytu

Podoba a význam bytových doplnkov sa mení. Poličky zapratané rôznymi soškami a postavičkami, krištáľové lustre či vzorované koberce dnes už vo väčšine prípadov nájdeme len u našich starých rodičov. Opýtali sme sa Martiny Adamčíkovej, ktorá prevádzkuje e-shop Dizajnove.sk, aké trendy v doplnkoch prevládajú v súčasných moderných bytoch.

 

„Hlavným významom doplnkov je, že pomáhajú zútulniť domácnosť a navodzujú atmosféru,“ vraví Martina Adamčíková a zdôrazňuje, že by ste ich pri zariaďovaní interiéru nemali podceniť. „Vytvárajú totiž štýl a vyjadrujú charakter človeka – čo chce dosiahnuť, či má rád industriálny alebo retro štýl a ako sa chce v byte cítiť.“

 

Súčasné trendy smerujú skôr k minimalistickému štýlu. „To platí najmä u mladých ľudí alebo tých, ktorí si nanovo zariaďujú domácnosť. Radšej si vyberú jeden drahší, dominantný prvok, ako by si mali vystaviť množstvo rôznych predmetov,“ vysvetľuje Martina Adamčíková, no dodáva, že ide o subjektívnu záležitosť každého človeka.

 

Pozor na zbytočný odpad

 

Podľa Martiny Adamčíkovej by sme mali pri výbere doplnkov a ozdôb myslieť ekologicky. „Ideálnym riešením je zaobstarať si jednu neutrálnu, nadčasovú vec, ktorá vám bude plniť účel dlhšie ako len jednu sezónu. Napríklad peknú, kvalitnú vázu. To je naša vízia, podľa ktorej aj vyberáme tovar do nášho e-shopu.“

anni_vaza.jpg Zdroj: www.dizajnove.sk 

 

Podobne by sme sa mali riadiť aj pri sezónnom či sviatočnom zdobení. „Netreba to preháňať ani s výzdobou na Vianoce a Veľkú noc. Jedna kvalitná dekorácia či vankúšik s motívom úplne stačia.“ Pri najbližšom nákupe sviatočných ozdôb si preto radšej premyslite, či potrebujete do bytu ďalší plastový veniec, alebo si ho radšej vyrobíte sami zo živých materiálov.

 

Krásne kúsky nájdete aj v rôznych bazároch či vintage obchodoch. „Nebojte sa spájať tradičné s moderným. Ľudia si napríklad zvyknú zrenovovať starožitnosť po starých rodičoch a k tomu si dokúpia niečo moderné a jednoduché.“

 

Stena ako umelecké dielo

 

Prírodné materiály sú nestarnúcim trendom a ich vplyv sa nevyhol ani nástenným dekoráciám. Veľmi populárne sú aj machové obrazy, hodiny či mapy.

 

„Sú skvelou alternatívou pre ľudí, ktorí nemajú chuť alebo čas starať sa o črepníkové rastliny. Machy sú zakonzervované, a tak nevyžadujú prakticky žiadnu starostlivosť. Navyše vám do bytu prinesú kúsok zelene a originálny doplnok,“ radí Martina Adamčíková. „Milovníci bohémskeho štýlu si zas môžu zaobstarať makramé, čo je textilná technika viazania pletených uzlov, pomocou ktorej vznikajú rôzne ozdoby.“

6 uholniky dub.jpg
Zdroj: www.dizajnove.sk 

 

Ak ste doteraz neboli nadšencami farebných tapiet, možno zmeníte názor. Steny, ktoré vyzerajú ako rozkvitnutá lúka, totiž hlásia svoj návrat. Kvetinové tapety najlepšie vyniknú v chodbe – rozžiaria ju a upútajú pozornosť. Ak sa bojíte dlhodobého „záväzku“, existuje množstvo nalepovacích variantov, ktoré môžete zo steny kedykoľvek odlepiť.

 

Dizajnovým nástenným prvkom môže byť aj vešiak – dnes ho nájdete v rôznych podobách, či už vo forme vzoru alebo zaujímavého nápisu. Použiť ho môžete na zavesenie vecí alebo iba ako dekoráciu.

 

Koberec nie je zbytočný

 

Hoci v mnohých bytoch už veľa kobercov nenájdete, podľa Martiny Adamčíkovej ide stále o dôležitý prostriedok na zútulnenie domácnosti. Aj v tomto prípade vedú prírodné materiály, ktoré sú oveľa príjemnejšie ako umelé. Ak chcete niečo trvácne, zvoľte vlnený koberec alebo aspoň taký s prímesou vlny, prípadne jutový. Vlnený zvykne púšťať vlnu, je teda na začiatku trochu náročnejší na údržbu, no tento problém po čase prejde. Čo sa týka farieb, ideálne sú neutrálne, pastelové farby a odtiene šedej.

stripes_koberec.jpg
Zdroj: www.dizajnove.sk 

 

„Ak má byť koberec pre rodinu s malými deťmi, riadila by som sa aj cenou. Je totiž dosť pravdepodobné, že dlho nevydrží,“ odporúča Martina Adamčíková. „Rodine s deťmi by som preto poradila zvoliť radšej umelé koberce s kratším vlasom, ktoré sa ľahko udržiavajú. Prípadne by som volila prateľné koberce.”

 

Zbohom lustre, vitajte žiarovky

 

V minulosti muselo byť v každej izbe visiace svietidlo. To už dnes neplatí. Horúcim trendom sú retro žiarovky v štýle Edisona, ktoré doslova „dodajú šťavu“ každému industriálnemu interiéru. Populárne sú aj objímky na farebných kábloch či káblové svietidlá.

popo_flat_lampa.jpg
Zdroj: www.dizajnove.sk 

 

Veľký dopyt je v súčasnosti aj po smart technológiách, pomocou ktorých môžete ovládať osvetlenie na diaľku. Viete vďaka tomu rozsvietiť nielen z gauča, ale aj z dovolenky, a tým oklamať zlodejov, že ste doma.

 

Aj kúpeľňa si zaslúži vašu pozornosť

 

Bola by škoda štýlovo si zariadiť celý byt, no zabudnúť na kúpeľňu. Nemusíte sa uspokojiť len s farebným mydlom a vzorovaným uterákom. Dnes už dizajnéri pristupujú ku kúpeľni ako ku každej inej miestnosti v byte.

katia_kose.jpgZdroj: www.dizajnove.sk 

 

Nebojte sa vniesť do nej drevené prvky, napríklad v podobe rebríka na uterák, drevených stojanov či pňa na obkladanie kozmetiky. Ľudia si často kupujú aj príručné stolíky k vani, kúpeľňovú stoličku, vázu či špeciálne tácky na prípravky. Nezabudnite ani na zrkadlá – trendové sú napríklad tie s čiernym alebo dreveným rámom.

 

Investovaním do kvalitných doplnkov a dekorácií ušetríte nielen priestor, ale aj životné prostredie. Pre inšpiráciu navštívte e-shop Dizajnove.sk, kde si môžete vybrať z množstva štýlových doplnkov a nábytku. Klienti YIT majú navyše pri kúpe akéhokoľvek tovaru cez tento e-shop 10 % zľavu.