• Tipy, triky, návody
  • 26.11.2020
  • 1840 pozretí

Všetko, čo by ste mali vedieť o poistení bytu a domácnosti

Vykradnutý byt, vytopený byt, požiar bytu. Asi nie ste jediní, komu pri týchto slovách vstávajú vlasy dupkom. Ak ste na to doteraz nemysleli, je na čase dozvedieť sa o poistení domácnosti a bytu. Vedeli ste, že to nie je to isté? Vysvetlil nám to Jaroslav Dianiška zo spoločnosti Omni finance.

 

V rámci postenia bytu je kryté všetko, čo je „pripevnené k múrom“ (samotný priestor bytu, rozvody vody a plynu, pivnica...), napríklad oprava stien pri vytopení alebo požiari, škody vzniknuté pri vlámaní alebo havárii rozvodov. Do poistenia domácnosti patrí aj jeho samotné vybavenie, ako je napríklad elektronika, vybavenie kuchyne, nábytok alebo cennosti, v niektorých prípadoch dokonca aj domáce zvieratá.

 

roberto-nickson-q9nZUFC1nTw-unsplash.jpg

 

Oba typy poistenia zvyčajne rieši jedna zmluva so zvýhodnenou cenou. „Je vhodné uzatvoriť ich v rovnakej poisťovni aj spolu s ďalšou dôležitou zložkou, ktorou je všeobecná  zodpovednosť  za škodu, ktorá zahŕňa akúkoľvek škodu, ktorú môže spôsobiť samotná nehnuteľnosť. Pri výbere poistenia je dôležité nezabudnúť aj na toto riziko, pretože poisťovňa za vás kryje škody, ktoré môžete spôsobiť na majetku tretích osôb, napríklad vytopenie suseda, rozbitie okna a podobne,“ upozorňuje Jaroslav Dianiška.

 

Zlodeji sa môžu vlámať nielen do vášho bytu, ale aj súkromného počítača a zneužiť vaše citlivé dáta. Virtuálne nástrahy na vás však číhajú každý deň. Ak chcete pred nimi ochrániť vás a vašu rodinu, využite poistenie proti počítačovej kriminalite – cyber risk. Vzťahuje sa na ochranu pri útoku v rámci elektronických platieb, ochranu pri ohrození virtuálnej identity či vyplatenie náhrady za nedoručený alebo poškodený tovar zo strany predajcu.

 

Pozor na riziká pri stanovovaní ceny

 

Poisťovne ponúkajú rôzne balíky a úrovne poistenia. Základom sú škody spôsobené v dôsledku živelných rizík, ako sú požiar, víchrica, sneh, zosuv pôdy, záplavy či pád stromov. Ďalšie poistenia je možné rozšíriť o vodovodné škody, sklá, skrat alebo zemetrasenie, za ktoré sa zvyčajne pripláca viac. Každá poisťovňa kryje rôzne škody v odlišnom rozsahu.

 

scott-graham-5fNmWej4tAA-unsplash.jpg

 

Na stanovenie ceny poistenia každého bytu a domácnosti poisťovne využívajú interné štatistické dáta. Cena sa však v prvom rade odvíja od trhovej hodnoty bytu. Tá sa určuje na základe viacerých faktorov, ako sú napríklad plocha, lokalita či vek nehnuteľnosti. Dôležité je dať si pozor najmä na správne nastavenie limitov krytia, teda výšky sumy, do akej vám poisťovňa uhradí škodu, aby ste v prípade poistnej udalosti dostali dostatočnú náhradu. Vyvarujte sa tiež tomu, aby ste si s cieľom ušetriť nestanovili príliš nízku poistnú sumu. Príklad: ak by váš byt stál 50 000 a vy si stanovíte poistnú sumu 25 000, v prípade poistnej udalosti vám poisťovňa vyplatí iba 50 % nákladov na opravu vzniknutej škody.

 

Nezabudnite si tiež poistnú zmluvu a limity krytia pravidelne aktualizovať. Keďže cena nehnuteľností zvykne rásť, váš byt by mohol byť po niekoľkých rokoch výrazne podhodnotený. V takom prípade hrozí, že poisťovňa vám nepreplatí plnú sumu škody, ale ju zníži na základe aktuálnej hodnoty nehnuteľnosti (nazýva sa to podpoistenie). Jaroslav Dianiška odporúča poistnú zmluvu aktualizovať každých päť rokov.

 

Čo robiť, keď už nastala škoda?

 

Ak vás vytopil sused alebo sa váš byt stal obeťou vandalizmu, vždy je potrebné akúkoľvek škodu najskôr zdokumentovať. „Postačujú fotografie z mobilného telefónu,“ radí Jaroslav Dianiška. „Ihneď odporúčame volať do samotnej poisťovne a nahlásiť škodu. Operátor kontaktného centra vás už bude usmerňovať v ďalších krokoch. Pre rýchlejšiu identifikáciu je vhodné  mať k dispozícii aj číslo poistnej zmluvy, ktorá vám bola doručená aj e-mailom.“

 

Spoločnosť Omni finance spolupracuje s najväčšími a najspoľahlivejšími poskytovateľmi poistení na svete. Poskytuje širokú ponuku výhodných poistení. Pre klientov YIT ponúka výpočet a porovnanie cien poistenia z pohodlia domova, bez nutnosti osobnej návštevy pobočky poisťovne alebo sprostredkovateľa. Ďalej im zaručuje:

  • nonstop e-mailovú komunikáciu,
  • elektronickú poistnú zmluvu,
  • výber poistnej zmluvy medzi viacerými poisťovňami.

 

Ako klient YIT si poistnú sumu môžete vypočítať pomocou online kalkulačky v aplikácii YIT Plus, v sekcii Obchod a služby. Online kalkulačka komunikuje so servermi poisťovní, vďaka čomu je každá ponuka aktuálna a dohodnutá výška poistného sa nemôže zmeniť.

 

Hlavné rady na záver:

Nezabúdajte, že poistenie bytu nekryje veci v domácnosti. Vždy sa odporúča poistiť si byt aj domácnosť naraz, v tej istej poisťovni a poriadne si prečítať zmluvu.

Pred uzatvorením zmluvy poriadne zvážte, aké riziká vašej domácnosti hrozia a ktoré nie. Vyhnete sa vďaka tomu poplatkom navyše.

Dajte si pozor na riziko podpoistenia a pravidelne si aktualizujte poistnú zmluvu, aby vám poisťovňa vyplatila v prípade škody sumu zodpovedajúcu primeraným nákladom.

 V prípade poistnej udalosti nezabudnite škodu ihneď zdokumentovať a nahlásiť.