• Tipy, triky, návody
  • 11.11.2022
  • 857 pozretí

Dvory sa neukladajú na zimný spánok: ako sa zabaviť v chladných dňoch

Zima, dážď či skoré stmievanie často núti ľudí, aby počas chladnejších mesiacov ostali sedieť doma. Výlet do prírody či len prechádzka po meste, kde by stretli priateľov, sa zdajú byť oveľa náročnejšími úlohami, ako v skutočnosti sú. Pre obyvateľov s mestskými dvormi to však nie je prekážka – majú prírodu a známych hneď pod oknami, a ak by náhodou začalo pršať, vždy sa majú kde schovať. Ako využiť dvor naplno aj počas jesenných či zimných mesiacov?

 

Dvory sú centrom komunitného života

Vnútrobloky a dvory sú dôležitou súčasťou spokojného života v meste. Je to miesto, kde sa deti môžu hrávať až do neskorého večera. Starší i mladší obyvatelia si zas oddýchnu mimo rušných ulíc či sa porozprávajú so známymi. Okrem posilňovania komunity a funkčných susedských vzťahov dvory pozitívne vplývajú aj na psychiku – je to kus prírody, kam sa dá utiecť od zhonu a hluku.
 
Svoje o tom vedia aj obyvatelia bytových domov v Bratislave, ktorí si dvor spoločne zveľadili a pravidelne ho využívajú. „Stretávame sa tu niekoľkokrát do týždňa, a kým sa deti spolu hrajú, sedíme na lavičke a rozprávame sa. Spoločne zvykneme oslavovať narodeniny, v zime organizujeme detský Silvester, tí najmenší z toho majú veľkú radosť,“ hovorí členka susedskej komunity okolo dvora na Povrazníckej ulici. „Vždy sa zdravíme, a keď potrebujeme, pomáhame si. Je príjemný pocit mať komunitu a vedieť, že sa na ňu môžem spoľahnúť.“
 
Tematike zanedbaných či nevyužitých dvorov sa venujeme už dlhšiu dobu. Cez leto sme zorganizovali podujatie Víkend bratislavských dvorov, počas ktorého viaceré vnútrobloky ožili detskými hrami, grilovačkou či sadením kvetov. Pomáhame na dvory navrátiť život pomocou grantov, ale aj ďalších aktivít. Vytvorili sme MANUÁL DVOROV s radami, ako vybudovať komunitu a využiť potenciál susedských priestorov naplno.
 
yit-manual-dvory-5_52475562192_o.jpg
 

MANUÁL DVOROV je prístupný na stiahnutie na našej stránke https://www.yit.sk/nechzijenasdvor

Nájdete v ňom mnoho praktických tipov a rád, ako sa aktívne podieľať na zveľadení vášho dvora alebo vnútrobloku, ako so susedmi vytvoriť fungujúcu komunitu alebo podporiť už tú existujúcu a mnoho ďalších inšpirácií, ako krok po kroku vytvoriť prostredie, kde sa budete cítiť dobre.

 
Ak ste sa rozhodli oživiť aj váš dvor, na začiatok netreba veľa. Poradíme vám, ako sa tam zabaviť aj počas chladných dní.
 
Rozprúďte krv v žilách

Chladné počasie neznamená, že sa nedá šantiť vonku, práve naopak – aspoň sa tak zahrejete. Zorganizujte si spolu so známymi z dvora zimné olympijské hry. Disciplíny zostavte tak, aby sa pri nich zabavili deti aj dospelí. Ideálnym športom môže byť napríklad jesenný petang, na ktorý vám stačí pár gaštanov a jedna malá ozdobná tekvica. Celý dvor tiež môžete premeniť na bojové územie hry „Sever proti juhu“, v ktorom sa rozdelíte na tímy a budete sa snažiť ukradnúť si navzájom vlajky. Na záver hier odporúčame zohriať sa pri šálke teplého čaju či horúcej čokolády z termosky.
 
YIT_sähköttäjänpuisto_17092019-562.jpg
 
Vyrobte prírodné dekorácie

Dvor vám ponúka mnoho materiálu na vytvorenie prírodných dekorácií, ktorými si môžete zadarmo skrášliť svoj domov. Zatiaľ čo dospelí si môžu odstrihnúť zopár vetvičiek ihličnatých stromov na vence a ozdoby na dvere, deti zas môžu zbierať šišky, gaštany a lístie. Šišky sa dajú vystaviť na poličke či dať do prázdnej vázy so svetielkami, rôznofarebné listy sa zas dajú pretvoriť na girlandy alebo lisovať. Ku gaštanom chýbajú iba špajdle – deti všetkých vekových kategórií zvládnu vytvoriť celú zoo tradičných gaštanových zvieratiek. Fantázii sa medze nekladú.
 
Pomôžte vtákom prezimovať

Zorganizujte so susedmi spoločné stavanie kŕmidiel pre vtáčiky. Ak máte v okolí schopných majstrov s nástrojmi, potrebujte len niekoľko drevených dosiek a klince. Ak sa necítite na zložitejšie projekty, nezúfajte. Na vytvorenie kŕmidla vám celkom stačí napríklad aj obyčajná plastová PET fľaša, starý hlinený kvetináč či dokonca polovica škrupiny z kokosového orecha. Len ich naplníte zmesou zrniečok prosa, slnečnice či ľanu a zavesíte kusom špagátu na konár stromu. Podobne sa dajú zrecyklovať aj rolky z toaletného papiera – tie môžete pomazať medom či arašidovým maslom a potom ich v semiačkach obaliť. Vtáčí návštevníci sa vám za to odmenia svojou prítomnosťou a spevom.