• SK Articles
  • 18.10.2022

Aby boli dvory opäť živé

Dvor je most medzi intimitou bytu a verejným priestorom okolitého susedstva. Ako zveľadiť a udržateľne využiť tento spoločný priestor, ktorý má potenciál prispieť k vytvoreniu hodnotnej komunity susedov a výrazne zlepšiť kvalitu vášho bývania? O inšpiráciách, návodoch a nápadoch na zveľadenie dvorov a vnútroblokov sme 20. a 21. septembra diskutovali s Kristínou Majvitorovou z referátu majetkových vzťahov Miestneho úradu Bratislava-Staré Mesto, Viktorom Agocsom, zástupcom susedov z dvora „Jedno staromestské átrium“, a naším kolegom Tomášom Augustínom, ktorý sa konceptu dvorov venuje v našej spoločnosti.

 

Spoločnej besedy sa zúčastnilo viacero Bratislavčanov, ktorých zaujímali nielen inšpirácie, ale najmä praktické rady a návody, ako so zveľadením dvora začať, na ktoré úrady či inštitúcie sa obrátiť, aké doklady je potrebné vybaviť, ale taktiež, ako zapojiť svojich susedov a ako začať s budovaním komunity. Mnoho dobrých rád môžu obyvatelia dvorov a vnútroblokov nájsť v MANUÁLI DVOROV, ktorý naša spoločnosť priniesla v septembri a ktorý je voľne dostupný na stiahnutie na našej stránke www.yit.sk/nechzijenasdvor

Viac o tom, ako začať s úpravami či zveľadením dvora alebo vnútrobloku, ako postupovať pri získavaní povolení či financií aj ako začať s budovaním komunity, si môžete prečítať v našom blogu Podľa dvora poznáš susedov – návod na vybudovanie komunity.

 

Ako revitalizovať bratislavské dvory? Pozrite si aj video z diskusií.