• Tipy, triky, návody
  • 23.9.2022
  • 1074 pozretí

Odborník radí: Čomu sa vyhnúť pri zariaďovaní bytu?

Farby, materiály, rozmiestnenie, nábytok, spotrebiče... a zo všetkého milión rôznych možností. Zariaďovanie bytu vie byť náročné, najmä ak to robíte prvýkrát. Zatiaľ čo je plánovanie nového domova radostná a vzrušujúca udalosť, mnoho ľudí nevedomky narobí veľa chýb. Ako sa im vyhnúť? O pár tipov a trikov sa s nami podelil Erik Bednárik z interiérového štúdia DECOMARKET.

  

1. Nesnažte sa si všetko urobiť sami

Boli ste už v byte u niekoho, kto si ho od podlahy zariaďoval sám? Tak ste zrejme počuli aj príbehy o tom, ako mesiac žili v priestore bez podlahy či chladničky, ako posielali späť zle odmeraný vstavaný nábytok, aj vtipy o tom, ako ani po rokoch bývania nemajú dorobené podlahové lišty. „Jedna z prvých chýb, ktoré ľudia majú tendenciu robiť, je, že si chcú všetko spraviť sami. Je dôležité robiť veci dôkladne, predsa len, v byte budete žiť roky,“ hovorí Erik Bednárik. „Ak nemáte žiadne skúsenosti, zavolajte si odborníka.“

Odovzdať svoj byt do rúk interiérového štúdia môže byť o niečo drahšie, platíte si však za kvalitu. Prevedú vás celým procesom, navrhnú vám interiér a v závere vám všetko nainštalujú a zapoja. Keď sa do bytu nasťahujete, všetko je v ňom funkčné. Nestane sa vám tak, že neviete samostatne zohnať inštalatéra či elektrikára a čakáte týždne, kým vám namontujú spotrebiče. „Hlavne v mestách je dnes náročné zohnať remeselníkov, preto sa to zákazníci snažia vyriešiť svojpomocne. Stáva sa potom, že im nábytok nesedí a vznikajú ďalšie problémy,“ vysvetľuje. Uľahčia vám tiež prácu s odpadom, ktorý po zariaďovaní bytu ostane – a že ho nie je málo. „My odpad odvezieme, vyseparujeme a ekologicky ho zrecyklujeme.

2.jpg

 

2. Neskáčte na všetky trendy naraz

Už žijeme v čase, keď sa môžete inšpirovať a celý dizajn svojho bytu naplánovať na Instagrame alebo Pintereste. Môže vám to pomôcť rozhodnúť sa v tom, čo sa vám páči, no slepé kopírovanie trendov z internetu nemusí dopadnúť najlepšie. Možno si po čase uvedomíte, že vôbec nezodpovedajú vašej osobnosti alebo že sa vaše rozmanité preferencie v interiéri navzájom bijú. Problém môže nastať najmä ak sa vám spájajú dokopy dve miestnosti, napríklad obývačka s kuchyňou. Farebné a materiálové prevedenie by spolu mali ladiť a dopĺňať sa. „Stáva sa, že by si ľudia chceli zariadiť byt v rôznych štýloch, kde sa v jednej miestnosti miešajú napríklad industriálne a rustikálne prvky a používajú rôzne farby a kombinácie,“ vysvetľuje pán Bednárik. „Odporučil by som zariaďovať byt ako celok a aby sa riadil podľa jednotného rukopisu, inak môže pôsobiť chaoticky.“

Oplatí sa voliť doplnky a dekorácie, ktoré vás vystihujú. Je ľahké kúpiť niečo, čo je práve populárne alebo generický kus umenia, „aby stena nebola prázdna“. Nikdy však nie je príliš skoro na to si začať budovať vlastnú kolekciu sošiek, obrazov či printov od lokálnych umelcov, ktoré k vám prehovárajú – a ani nemusia byť veľmi drahé.

3.JPG

 

3. Nezabúdajte na pozorné plánovanie

Ak chcete naplno využiť potenciál vášho nového domova, naplánujte si všetko vopred a vyhnite sa spontánnym rozhodnutiam. Opäť sa viac oplatí poradiť s odborníkom, než sa riadiť návodmi na internete – nie všetko totiž bude sedieť na pôdorys práve vášho bytu. Možno si bude vyžadovať iné dispozičné riešenia týkajúce sa rozmiestnenia nábytku, uloženia skriniek v kuchyni či vstavaných skríň v spálni. Dôležitým faktorom je aj orientácia bytu. Od svetelnosti sa potom môžete odraziť vo vašom výbere farieb a materiálov. Vyhnúť by ste sa mali hlavne spontánnym nákupom nábytku. Skrinka, ktorú nájdete na blšom trhu na dovolenke v Chorvátsku, či retro stoličky zo starožitníctva majú veľa charakteru. Nemusia sa však hodiť k zvyšku bytu, prípadne vám môžu sťažiť zladenie ostatného vybavenia.

V rámci rozloženia kuchyne zdôrazňuje Erik Bednárik takzvaný „pracovný trojuholník“ medzi zónou odkladacieho priestoru, umývania a varenia. Správna ergonómia vám pomôže efektívnejšie variť a zamedzí zbytočným pohybom, pretože vychádza z celkových proporcií ľudského tela. V spálni treba zohľadniť veľkosť postele. Často dnes treba siahnuť po menšej, ako je klasický európsky rozmer 180 x 200 cm, rozloha bytov sa totiž z roka na rok zmenšuje. A hoci sa to môže zdať samozrejmé, mnoho ľudí do výpočtov zabúda zarátať priestor pre dvere – ktoré potom do postele vrážajú.

Rátajte tiež s tým, že byte potrebujete aj priestor sami pre seba – nie je nič horšie ako preplnená obývačka, v ktorej sa neustále udierate o nábytok.

4.jpg

 

4. Nekupujte najlacnejšie alternatívy

Zariaďovanie bytu nie je lacná záležitosť. To, koľko investujete do vybavenia, závisí od vášho rozpočtu. Ak však máte priestor, snažte sa nekupovať najlacnejšie možnosti na trhu. Nižšia kvalita môže výrazne znížiť ich životnosť. „Na lacnom nábytku sa cena časom odrazí na kovaní a pántoch, na odstávajúcich alebo pokrivených dvierkach, prehnutých policiach, odliepajúcej sa fólii atď.,“ hovorí Bednárik. „Ak je ale v kvalitnom vyhotovení, nábytok dokáže byť aj na celý život.“

To isté platí aj pre spotrebiče napríklad do kuchyne. Ak človek počiatočne šetrí, eventuálne ho dobehne vyššia spotreba elektriny kvôli energetickej triede a prerobí. „Často tiež počúvam od ľudí, že nepotrebujú napríklad digestor alebo že im stačí ten najlacnejší. Tie ale neodsávajú dostatočne, nemajú potrebný výkon.“ Digestor pritom pomáha predchádzať rastu plesní a vzniku baktérií. Nedostatočne odsatá para z varenia sa usádza na kuchynské povrchy v podobe mastnoty, čo zvyšuje riziko požiaru.

 

Na vytvorenie vášho vysnívaného bytu nepotrebujete zázrak ani milióny na účte. Zverte ho do rúk odborníkom, ktorí vám poradia, ako na to. Ak ste klientom YIT, službami spoločnosti DECOMARKET získate zvýhodnené podmienky nákupu, ale hlavne osobný prístup dizajnéra, ktorý vás vypočuje a poskytne riešenia presne na mieru.