• Tipy, triky, návody
  • 23.1.2018
  • 15838 pozretí

Apartmán a byt nie sú vždy synonymá. V čom je rozdiel?

Apartmán a byt nie sú vždy synonymá. V čom je rozdiel?
Apartmán a byt nie sú vždy synonymá. V čom je rozdiel?

Ak plánujete kúpu či prenájom nehnuteľnosti, možno ste sa stretli so slovom apartmán. Veľa ľudí sa domnieva, že je to jednoducho iné pomenovanie pre byt. Nie je to pravda. Apartmány a byty sa líšia v niekoľkých parametroch, ktoré by ste pri hľadaní svojho budúceho domova mali poznať.

Apartmán a apartmánový byt

Výstavba bytov musí spĺňať dva základné parametre. Technické predpisujú napríklad svetelné podmienky či presné rozmery miestností. Druhé vychádzajú z územného plánu a určujú, aké má mať budova percentuálne zastúpenie bytových a nebytových priestorov. Ak tieto parametre nie sú splnené, nemôžu byť priestory skolaudované ako byty. Aby nezostali prázdne a mohli byť namiesto administratívy či komerčných účelov využité na bývanie, označia sa pojmom „apartmán“ alebo „apartmánový byt“. Pozor, tieto dve veci však neznamenajú to isté.

Apartmánový byt, rovnako ako apartmán, sú na liste vlastníctva (ľudovo na „elvéčku“) zapísané ako nebytové priestory, dôvody sú však odlišné. Rozdiel je aj v tom, pre koho a na aké účely sú vhodné. Poďme si to vysvetliť.

Apartmánový byt v TAMMI Dúbravka

Apartmánový byt

Toto označenie nesie z administratívnych dôvodov, pretože v budove už bol prečerpaný maximálny limit na výstavbu bytov. Pre koho je určený? Pre každého. Technickými parametrami a kvalitou bývania sa apartmánové byty od klasických nijako nelíšia. Sú preto vhodné na dlhodobé bývanie, v porovnaní s konvenčným bytom nepocítite nijaký rozdiel, a to ani v peňaženke, pretože ceny sú podobné ako pri klasických bytoch. Ohľadom možnosti financovania sa môžete informovať u nášho hypotekárneho špecialistu: hypoteky@yit.sk.

Apartmán

Apartmán nespĺňa technické parametre bytového priestoru. Napríklad normy pre svetelnosť.  Je preto vhodnejší na krátkodobé bývanie. Napríklad pre zamestnancov firiem, ktorí sa v meste zdržia iba pár dní. Slúžiť môže aj na rekreačné účely.

Ako je to s trvalým pobytom?

Nejednoznačnosť niektorých právnych predpisov spôsobuje obavu, že v apartmánových bytoch môže vzniknúť problém s nahlásením trvalého pobytu. Zákon ale hovorí, že trvalý pobyt má občan len v budove, ktorá je označená súpisným číslom alebo súpisným a orientačným číslom a je určená na bývanie, ubytovanie alebo na individuálnu rekreáciu. Keď je teda nebytový priestor v budove určenej na bývanie, väčšinou so zápisom trvalého pobytu problém nie je. Ak chcete mať úplnú istotu, najlepšie je informovať sa na miestnom úrade v príslušnej mestskej časti.

TAMMI Dúbravka

Voľné apartmánové byty v Dúbravke

Ak práve hľadáte príjemné miesto, kde sa usadiť a zaujal vás apartmánový koncept, pozrite si aktuálnu ponuku napríklad v našom bratislavskom projekte TAMMI Dúbravka.