• Tipy, triky, návody
  • 23.3.2022
  • 1061 pozretí

Zverte prenájom odborníkom. Dokážu zbaviť starostí aj zvýšiť zisk

Potrebujete prenajať svoj byt v projektoch YIT? Nemusíte si sami zháňať nájomníkov či zaoberať sa byrokraciou. O všetko sa môže postarať naša partnerská realitná kancelária Bosen Real Estate Group. Jej špecialista na novostavby, Ivan Babušík, nám vysvetlil, prečo sa oplatí zveriť tieto starosti do ich rúk.

 

Prenájom bytu pôsobí ako jednoduchá záležitosť. Kto sa do toho pustí, však rýchlo zistí, že nestačí zavesiť fotky bytu na internet. „Keď si rozložíte celý ten proces pri prenájmoch na drobné, tak je to pomerne veľa starostí,“ hodnotí Ivan Babušík z Bosen Real Estate Group.

Navyše na trhu ešte stále deformovanom pandémiou nemusí byť jednoduché nájsť vhodných podnájomníkov bez straty času početnými prehliadkami. Podľa skúseností Ivana Babušíka môže byť problémom prenajať aj krásne byty v novostavbách kvôli veľkej konkurencii a ponuke prevyšujúcej dopyt. Situácia na trhu sa oproti predpandemickému obdobiu zmenila a nájomcovia sú vo výhodnejšom postavení. Preto sa pri prenájme nehnuteľnosti treba snažiť oveľa viac ako v minulosti.

S pomocou odborníkov sa však môžete zbaviť väčšiny starostí a celý proces urýchliť. Preto YIT odporúča spoluprácu s oceňovanou realitnou kanceláriou, ktorej tím zabezpečí prenájom vášho bytu, ako aj ďalšie komplexné služby.

Pre klientov YIT pridali v Bosen Real Estate Group aj bonusy v podobe takzvaného home-stagingu alebo virtuálnych 3D prehliadok, ktoré zvyčajne nie sú súčasťou základného balíčka pri prenájmoch. „Pre klientov sa snažíme spraviť vždy niečo naviac, aby sme im pomohli dosiahnuť stanovené ciele a zabezpečili maximálnu spokojnosť. Preto sme ochotní ísť nad rámec štandardov trhu,“ hodnotí Ivan Babušík.

ivanbabusik.sk.jpg

Ivan Babušík, špecialista Bosen Real Estate Group

 

Na detailoch záleží

Home-staging je príprava bytu na fotenie, ale aj na samotné obhliadky. Možno by ste neverili, aký rozdiel spravia kvety, prestretý stôl či zopár dekoračných predmetov navyše. Takto nastajlované byty sú atraktívnejšie na fotkách aj pri obhliadkach, čo pomáha rýchlejšie nájsť podnájomníkov.

Odborníci sa postarajú aj o právne zabezpečenie celej záležitosti. „ Na internete máte možnosť nájsť rôzne zmluvy, ale je potrebné sa zamyslieť nad ich relevantnosťou v prípade vzniku problému, “ vysvetľuje Ivan Babušík. Spoločnosť si taktiež potenciálnych podnájomníkov podľa možností preveruje.

Podnájomníkov hľadajú minimálne na obdobie jedného roka, respektíve podľa zadania klienta. „Garantujeme, že nehnuteľnosť bude obsadená. Ak by nájomca z nejakého dôvodu musel odísť, tak v rámci roka bezplatne nájdeme náhradu,“ pridáva ďalší zaujímavý benefit.

Výšku prenájmu určuje trh a samotná nehnuteľnosť, predovšetkým jej stav a lokalita. Skúsení makléri poradia, koľko si za byt možno pýtať. Pri nastavovaní cien využívajú aj analýzu zo softvéru (tzv. CMA analýza), vďaka čomu dokážu porovnať ceny všetkých obdobných nehnuteľností v danej lokalite.

homastaging.jpg

 

Prenajatím práca nekončí

Keď sa byt podarí prenajať, ešte nie je po starostiach. Aj od tých vás však môžu odbremeniť odborníci z Bosen Real Estate Group v rámci služby property management. Oceňujú ju najmä ľudia, ktorí majú viac nehnuteľností alebo žijú v zahraničí. Ak sa niečo v byte pokazí alebo má podnájomník nejaký problém, rieši ho spoločnosť. Klienta, samozrejme, informuje a rozhodnutia nerobí zaňho.

So splnomocnením môžu vybaviť dokonca aj domové schôdze, čo často nie je práve obľúbeným trávením času. „V niektorých prípadoch klient ani nevie o tom, že má nehnuteľnosť, akurát mu prichádzajú raz mesačne financie na účet, takže si to vie nastaviť do módu bez akýchkoľvek starostí,“ hovorí s úsmevom Ivan Babušík.

Klienti žijúci v zahraničí môžu dať realitnej kancelárii navyše aj splnomocnenie na komunikáciu s daňovým úradom, takže nehrozí, že by museli len pre tieto záležitosti cestovať na Slovensko. S Bosen Real Estate Group sa dá dohovoriť aj bez slovenčiny. Nemajú problém komunikovať v angličtine, nemčine či v maďarčine.

office.jpg

 

Pomôžu aj s repredajom

Ak ste si kupovali byt takpovediac z papiera s investičným zámerom, môže sa vám hodiť aj asistencia pri jeho repredaji. Postup a stratégia predaja potom záleží od vašej motivácie pre tento krok. „V prvom rade nás zaujíma dôvod repredaja, či tam nastala nejaká životná situácia a klient potrebuje predať nehnuteľnosť rýchlo, alebo naopak, ideme preňho maximalizovať zisk,“ vysvetľuje Ivan Babušík. Vždy sa však začína podrobnou analýzou nehnuteľnosti.

Potom nastupuje home-staging, ktorý sa dá  využiť pri zariadených aj nezariadených nehnuteľnostiach.  „Hlavným cieľom je vytvoriť pozitívnu emóciu domova či vyzdvihnúť prvky interiéru, aby sme dokázali v kupujúcich rozpútať predstavivosť, fantáziu a vyvolať túžbu získať, teda kúpiť,“ objasňuje Ivan Babušík. Pri zariadených nehnuteľnostiach to spočíva v úprave rozloženia nehnuteľnosti, zbavení sa zbytočností, presvetlení priestoru či doplnení dekoračných prvkov.

Pri nezariadených nehnuteľnostiach v Bosen Real Estate Group najčastejšie využívajú vizualizácie interiéru alebo 3D home-staging, keď do reálnej fotografie nehnuteľnosti vkladajú zariaďovacie predmety, aby klient získal jasnú predstavu o veľkosti priestoru a možnostiach využitia. „Aj vďaka takejto príprave a prezentácii nehnuteľnosti dokážeme klientom generovať nadpriemerný profit,“ hovorí odborník na reality.

Pre Bosen Real Estate Group sú samozrejmosťou právne služby zabezpečované advokátskou kanceláriou, ako aj proaktívny prístup pri marketingu danej zákazky. „U nás nefungujeme len spôsobom, že niečo zavesíme na realitný portál a tam sa naša práca končí, práve naopak, snažíme sa byť v predaji proaktívni, vytvárame kampane na sociálnych sieťach či platenú reklamu, aby sme oslovili čo najviac relevantných záujemcov,“ hovorí Ivan Babušík.

vizo.jpg

 

Cena pohodlia

Určite ste sa zamysleli nad tým, koľko tieto služby stoja. Všetko je však v súlade so štandardmi realitného trhu. Pri predajoch sú to určité percentá z ceny v závislosti od typológie nehnuteľnosti, pri prenájmoch poplatok vo výške mesačného nájmu a property management sa v závislosti od konkrétnej nehnuteľnosti pohybuje v desiatkach eur mesačne. S YIT Plus však môžete navyše rátať s nadštandardnými službami a servisom.

 

Prečo práve Bosen Real Estate Group?

YIT si Bosen Real Estate Group ako partnera vybrala na základe toho, že sa služby pre klientov taktiež pozerajú komplexne. „V oboch spoločnostiach máme v centre záujmu práve spokojnosť klienta,“ deklaruje Ivan Babušík z Bosen Real Estate Group. Táto proaktívna realitná kancelária zároveň neváha využívať moderné technológie a inovácie, aby pomohla klientom odlíšiť ponuky nehnuteľností od konkurencie. Na slovenskom realitnom trhu pôsobí od roku 2014 a má viac ako 30 realitných maklérov. Za posledné tri roky bola Realitnou úniou Slovenskej republiky vyhlásená za Realitnú kanceláriu roka pre Bratislavu, ale aj ako celkový víťaz pre celé Slovensko.

Snímka spolu.JPG