• Tipy, triky, návody
  • 2.11.2022
  • 1152 pozretí

Sklo s nami zostane naveky, vieme ho však používať stále dookola

Zo skla konzumujeme jedlo a nápoje, máme z neho mnohé veci v domácnosti, a ak v ňom kúpime napríklad kečup či olej, po zjedení vieme obal použiť znova a znova. Väčšinou sa v jeho triedení vyznáme dobre. Aj pri ňom však niekedy objavíme otázky. Poradíme vám, ako na ne nájsť odpovede.

 

Spomienky na detstvo a babkinu komoru plnú domácich džemov a kompótov. To sa mnohým ľuďom okamžite vybaví pri pohľade na použité sklenené fľaše. Iný si v nich zas nosí nákupy z bezobalového obchodu. A nejeden milovník piva či vína si povie, že sklo je najlepší materiál, v ktorom sa má uskladniť jeho obľúbený nápoj.

Sklo má mnoho dobrých vlastností. Neprepúšťa vône a je tiež dostatočne ťažké, aby sa nám na stole prázdny pohár len tak neprevrhol. A je aj veľmi trvácne. Ale najmä, je to materiál, ktorý si pri triedení nepomýlime s ničím iným. Väčšinou.

Napriek tomu stále končí v zmesovom odpade asi päť percent skla, ktoré by sa bez problémov dalo vytriediť. Zdalo by sa, že to nie je tak veľa. No je to viac ako pri kove a porovnateľne veľa s textilným odpadom, pre ktorý oficiálne neexistujú zberné kontajnery a zbierajú ich dobrovoľné organizácie.

 yit_recyk_tema05_03.jpg

 

„Pri triedení skla máme relatívne dobré návyky už od socializmu. Ale stále máme rezervy. Sklo je úžasná látka, ktorá sa dá recyklovať donekonečna. Môžeme ju preto považovať za najekologickejší obal,“ hovorí odborníčka na triedenie odpadu Martina Gaislová zo spoločnosti JRK: Pre menej odpadu.

 

Prakticky nerozložiteľný materiál

Medzi všetkými komoditami odpadu je sklo rekordérom. Žiaden iný materiál sa nerozkladá v prírode tak dlho… alebo vlastne v podstate vôbec. Podľa údajov z blogu Univerzity v Južnej Indiane[i] by rozklad skla v prírode trval asi 4-tisíc rokov. Ale na druhej strane, je to materiál, ktorý sa dá recyklovať stále dookola.

Tavením totiž nestratí nič zo svojich vlastností. A navyše, tento proces môže prebiehať aj priamo v sklárňach, kde sa vyrába.

 

yit_recyk_tema05_02.jpg

 

Keďže však sklo netriedime dostatočne, vo výrobni prichádza k paradoxnej situácii. „Na Slovensku máme recyklátor skla, ktorý má kapacitu zrecyklovať všetko sklo, ktoré sa vyrobí. Keďže ho ale netriedime, ako by sme mali, recyklátor nakupuje črepiny zo zahraničia, aby ho nemusel vyrábať odznova. Aj energeticky je to menej zaťažujúce, keď sa sklo recykluje a nenakupuje sa nové,“ vysvetľuje odborníčka na udržateľný spôsob života Martina Novotová, zakladateľka bezobalového obchodu BEZOBALiS.

 

Čo patrí do koša a čo nie?

Sklo sa pritom dá od iných materiálov rozoznať pomerne jednoducho. Do zeleného koša patria sklenené obaly z nápojov či olejov, ale aj tabuľové sklo z okien.

Je iba minimum vecí, ktoré by sme si s ním mohli pomýliť. Medzi výnimky patria napríklad porcelán a keramika, plexisklo, rôzne technické druhy skla, ale taktiež obrazovky a ďalšie druhy elektroniky. Prekvapením možno je, že do zeleného koša nemôžeme hádzať ani tzv. borosilikátové či varné sklo. Z neho sú väčšinou nádoby, v ktorých môžete jedlo zapekať, variť alebo si doň dávať horúce nápoje.

 

yit_recyk_tema05_06.jpg

 

Tieto všetky veci patria na zberný dvor. „Treba najmä čítať etikety na kontajneroch. Napriek tomu, že na kontajneroch je napísané, čo tam nepatrí, ľudia to tam hádžu. Pokiaľ je ešte šanca, že by z toho niekto vedel niečo vyrobiť, tak je fajn to tam posunúť. Na Facebooku napríklad existuje skupina „Pre jedného odpad, pre druhého POKLAD!“. Človek by sa čudoval, čo niekto vie vyrobiť. Ak nemáme čas alebo nikoho nenájdeme, tak ak je to niečo malé, tak to patrí do zmesového odpadu. Ak je to niečo väčšie, tak na zberný dvor,“ hovorí Martina Novotová.

 

yit_recyk_tema05_04.jpg

 

Zálohovanie nie je problém

Nesmieme však zabúdať na nemalú časť skla, ktorá by nemala ísť do koša na sklo, pretože je zálohovaná. Systém zálohovania nápojových fliaš od piva funguje dlhé roky. V priemere výrobcovia jednu sklenú fľašu naplnia asi 20- až 50-krát opakovane. Tým šetria množstvo surovín, ktoré by museli použiť na výrobu nových fliaš.

Slováci si už na tento systém zvykli a zálohujú dobre. Agentúra SITA[ii] priniesla odhad, že vraciame asi 98 percent vratných sklenených fliaš. Oveľa presnejšie čísla však môžeme získať zo susedného Česka.

Drvivú väčšinu opýtaných (76 %) k tomu, aby zálohované fľaše odniesli do obchodu, motivuje iba (alebo najmä) fakt, že za záloh už zaplatili a takto ho dostanú naspäť.

98 % Čechov vracia aspoň časť vratných fliaš, ktoré si kúpia. Všetky zálohované fľaše vráti 78 % ľudí.

Zdroj: KANTAR TNS[iii]

 

Asi dve percentá Čechov nosia vratné fľaše do koša na sklo. Dôvodom je, že majú iba zopár kusov a jednoducho sa im s tým nechce chodiť do obchodu. Najčastejšie majú tento návyk ľudia v Prahe.

Podľa dostupných údajov to zrejme súvisí aj s tým, že vo väčších mestách majú ľudia vyššie príjmy a niekoľko centov za záloh nepovažujú za také podstatné, aby zberali fľaše a nosili ich naspäť. Ide však iba o veľmi malé percento populácie.

Vyhodiť zálohované fľaše do triedeného odpadu je síce ekologickejšie ako dať ich do zmesového odpadu, nie je to však ideálne. Je totiž energeticky menej náročné, ak znovu naplníme už vyrobené fľaše, ako keby sme z nich mali vyrobiť nové a naplniť tie.

Nápoje v skle vs. v plechovke

Je lepšie kupovať si pivo v sklenej fľaši alebo v plechovke? Český iDnes.cz[iv] robil veľký prieskum porovnania kvality piva v rôznych obaloch.

· Ak opomenieme čapovanie, najlepšie z prieskumu vyšlo pivo v sklenej fľaši. Pri plnení sa doň nedostane prakticky žiaden kyslík, a teda sa nemení chuť nápoja. Avšak iba v prípade, že je pivo v tmavej (zelenej, hnedej) fľaši, na kvalitu totiž vplýva aj prísun svetla.

· Pivo v plechovke je ideálne v tom, že svetlo k nemu nemá prístup vôbec. Kov chuť neovplyvní, ako sa často mylne hovorí. Plechovka sa totiž zvnútra jemne poťahuje vrstvou plastu. Problémom však je, že pri plnení sa doň dostane vzduch, ktorý už chuť mení. Až 40 percent testovaných pív v plechovke bolo podľa odborníkov zvetraných, hoci nápoj ešte nebol po uplynutí doby trvanlivosti.

· Najhoršie je na tom pivo v PET fľaši, do ktorého sa dostane najviac vzduchu. Na dlhšie uskladňovanie je absolútne nevhodné.

 

A čo ekologická stránka?

Portál euronews.com a Stanfordská univerzita[v] porovnali, koľko surovín sa ušetrí, keď zrecyklujeme jednu tonu skla a jednu tonu plechoviek.

 

S jednou tonou recyklovaného materiálu ušetríme:

· 42 kilowatt hodín pri skle a 14 000 kilowatt hodín pri plechovke

· 19 litrov ropy pri skle6 545 litrov ropy pri plechovke

· 1,5 metra kubického na skládke odpadu pri skle a 7,65 metra kubického pri plechovke

 

Z porovnania jednoznačne lepšie vychádzajú plechovky. Na druhej strane však vratné fľaše skla nejdú na recykláciu a opätovne sa plnia, čím sa ušetrí ešte viac surovín.

 

Tento text vznikol v spolupráci s odborníčkami na triedenie odpadu a udržateľný životný štýl Martinou Gaislovou zo spoločnosti JRK a Martinou Novotovou z bezobalového obchodu BEZOBALiS.

 

Martina Novotová pod značkou BEZOBALiS založila a vedie bezobalový obchod, ktorý vznikol ako jeden z prvých bezobalových obchodov na Slovensku vôbec. Neskôr k nemu so svojím partnerom Martinom pridružila aj zero-waste eshop, kde v rámci svojich procesov implementujú zásady obehového hospodárstva tak, aby negatívny dopad na životné prostredie znížili na minimum. Pod jednou strechou ponúkajú potraviny na váhu, ekologickú drogériu, prírodnú kozmetiku a všetko, čo ekologická domácnosť potrebuje. Okrem tejto činnosti sa však pod značkou BEZOBALiS venujú aj prednáškam o ekológii, zero-waste, klimatických zmenách a udržateľnosti pre súkromné firmy, školy a verejnosť.

 

[i]       https://www.usi.edu/recycle/glass-recycling-facts/#:~:text=It%20also%20causes%2020%25%20less,if%20it's%20in%20the%20landfill.

[ii]      https://www.webnoviny.sk/system-zalohovania-sklenenych-flias-sa-menit-nebude-podla-enviromentalistov-su-otazne-tetrapaky/

[iii]     https://www.zalohujme.cz/wp-content/uploads/2019/01/Waste-Sorting-and-Deposit-Systemt-Fin%C3%A1ln%C3%AD-zpr%C3%A1va_-KANTAR-CZ.pdf

[iv]    https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/pivo-v-plechovce-test-lezaku.A180612_113036_test_jan

[v]     https://opive.sk/flase-vs-plechovky-ktore-balenie-piva-je-lepsie/