• Tipy, triky, návody
  • Technológie & Dizajn
  • 27.10.2021
  • 1454 pozretí

PZP vybavíte aj z kuchyne. Ako si ho vyrátať a vybrať?

Tešíte sa zo svojho nového auta? Nezabudnite na povinné zmluvné poistenie (PZP), ktoré prikazuje zákon. Zriadiť ho je, našťastie, jednoduché. Jaroslav Dianiška zo spoločnosti OMNI FINANCE vysvetlil, aké údaje na to potrebujete a prečo ich poisťovne požadujú.

Na Slovensku sa podľa údajov polície stane ročne viac ako 13-tisíc dopravných nehôd. Aj preto zákon vodičom prikazuje povinné zmluvné poistenie pre každé auto, motocykel, príves alebo traktor. Ak spôsobíte nehodu, práve z vášho PZP sa druhej strane uhradia škody na zdraví alebo majetku.

Ako si vybrať PZP

PZP má v ponuke snáď každá poisťovňa, ale jeho cenu nezistíte rýchlym pohľadom do cenníka. Cena sa líši u rôznych vozidiel, vlastníkov aj poisťovní. Ako si teda medzi nimi vybrať a nestráviť pritom hodiny pátraním po najlepšej ponuke? 

Najjednoduchšie je vypočítať a porovnať si ceny presne na mieru cez kalkulačku PZP. Online kalkulačka od OMNI FINANCE komunikuje so servermi poisťovní a všetky úkony prebiehajú priamo na nich. Vďaka tomu je každá cenová ponuka aktuálna a dohodnutá výška poistného sa nemôže zmeniť.

Kalkulačka síce na prvý pohľad vyžaduje mnoho údajov, ale pre výpočet ceny poistenia si ich žiadajú samotné poisťovne. Nie každá poisťovňa potrebuje každý z údajov, ale ak chceme dostať cenovú ponuku z viacerých, musí ich formulár kalkulačky obsahovať všetky.

Zjednodušením je to, že po vyplnení EČV si kalkulačka sama dotiahne údaje, ktoré sú verejne dostupné. K dispozícii ich majú samotné poisťovne z pre ne dostupných registrov, napr. z Dopravného inšpektorátu alebo Slovenskej kancelárie poisťovateľov. 

Pri vypĺňaní je dobré mať pri sebe technický preukaz, ktorý vám napovie údaje o vozidle, ako sú napríklad objem motora či rok výroby.


pzp-blog-01.jpg

Cenu ovplyvňuje veľa faktorov

Každá poisťovňa má vlastný spôsob, ako stanovuje výšku poistného na základe parametrov vozidla a majiteľa. Keď má niektorá poisťovňa dostatok údajov a štatistík, môže ich pri tvorbe ceny poistenia zohľadniť. Napríklad môže brať do úvahy, že vo veľkých mestách sú nehody častejšie, ale aj s nižšou výškou škody. Cenu teda v niektorých prípadoch môže ovplyvniť aj miesto vášho bydliska, preto sa naň kalkulačka pýta.

Cenotvorný faktor môže byť aj dátum narodenia, prípadne to, či auto bude používať aj vodič mladší ako 24 rokov. „Pri vodičoch mladších ako 24 rokov je štatisticky preukázané, že môžu spôsobovať častejšie dopravné škody, preto sa poisťovne pýtajú aj na to,“ vysvetľuje finančník Jaroslav Dianiška.

Otázkou na v minulosti uzatvorené PZP si poisťovne overujú bezškodovosť. „Na Slovensku máme bonusový systém a bezškodovať sa dá preniesť z jednej poisťovne do druhej,“ hovorí odborník z OMNI FINANCE. Ak ste boli dobrými vodičmi a nespôsobili ste žiadnu škodovú udalosť, aj ďalšia poisťovňa to bude zohľadňovať nižšou cenou. 

Práve preto dostanete z poisťovní rôzne cenové ponuky. „Odporúčam vyberať takú poisťovňu, s ktorou má klient skúsenosti, prípadne v nej má uzavretú inú poistnú zmluvu,“ radí Jaroslav Dianiška. Poisťovne môžu existujúcim klientom, s ktorými už majú platobnú skúsenosť  alebo uzavreté zmluvy, poskytovať zľavy. Obsahujú ich už aj kalkulačky PZP, napríklad aj tá od OMNI FINANCE. Aj preto sa cena poistenia ráta na základe skutočných údajov.

pzp-blog-03.jpg

Údaje si nevymýšľajte

Je veľmi dôležité zadávať do kalkulačky skutočné údaje o vozidle a o vás. Nemá zmysel skúšať, pri akej kombinácii údajov by poistenie mohlo byť lacnejšie.

Poisťovňa dáta posiela na príslušný okresný úrad a dopravný inšpektorát a taktiež si ich vie overiť, takže hlavne pri poistnom plnení by vám nepravdivé údaje mohli spôsobiť zbytočné problémy. „Pri škodovej udalosti pristupujú poisťovne veľmi precízne k všetkým dostupným informáciám,“ hovorí finančný odborník. So zmluvou totiž podpisujete aj to, že vami poskytnuté informácie sú pravdivé a nezamlčali ste žiadnu skutočnosť.

Ak sa na základe výpočtu v kalkulačke rozhodnete poistenie aj rovno uzavrieť, zadané údaje budú uvedené v zmluve, ako aj v zelenej, resp. bielej karte. 

Kedy sa oplatí za PZP priplatiť

Kalkulačka OMNI FINANCE vám predloží ponuky z poisťovní, ktoré sú lídrami na trhu a vyhľadáva ich najviac klientov. No aj v prípade, že by ste mali záujem o ponuku z nejakej menšej poisťovne, vedia vám ju títo finanční experti vyžiadať.

Okrem základného PZP môžete siahnuť aj po drahšom produkte, ktorý vám poisťovne ponúknu. Hlavnou výhodou je vyššie krytie, či už škôd na zdraví, alebo škôd na majetku. Vyššie krytie sa oplatí najmä v prípade, ak často cestujete do zahraničia, kde môžu byť v prípade nehody náklady vyššie. Stačí pritom, že chodíte na pravidelný nákup kúsok za hranice.

Aj na Slovensku sa vám však môže stať, že spôsobíte dopravnú nehodu alebo zranenie cudzincovi, pričom sa môžu uplatňovať vyššie limity plnenia. Vybrať si tiež môžete aj z rôznych pripoistení, napríklad pre prípad rozbitia čelného skla, krádeže alebo stretu so zverou. 

Jazdiť môžete hneď po zaplatení

Po uzavretí poistenia cez kalkulačku vám príde e-mailom poistná zmluva a sumár údajov. Zmluva platí ihneď po zaplatení poistného, čo môžete spraviť aj okamžite a jednoducho cez QR kód, ktorý taktiež nájdete v e-maile. Len čo vstanete od počítača, je vaše auto poistené a môžete to používať. 

Rovnako hneď dostanete aj tzv. zelenú kartu, ktorá je po novom už biela. Vytlačiť si ju môžete aj doma a nemusíte čakať, kým vám potvrdenie o poistení vozidla príde poštou.