• Tipy, triky, návody
  • 25.2.2021
  • 2390 pozretí

Pandémia spôsobila revolúciu v interiérových trendoch. Čo čaká naše byty v roku 2021?

Domácnosti sa v roku 2020 zmenili na multifunkčné priestory. Už to nie sú len miesta, kam sa vraciame po dlhom dni v práci – sú to aj pracoviská, telocvične, detské ihriská či dovolenkové rezorty. Nová situácia ovplyvnila aj interiérové trendy. Bytoví architekti a dizajnéri sa zhodujú v tom, že si ľudia v nasledujúcom roku budú chcieť zo svojich domovov vytvoriť „útočisko“ pred vonkajším svetom, no zároveň aj praktický priestor, ktorý im uľahčí prácu z domu.

 

Na základe prieskumu spoločnosti Modsy zrenovovalo minulý rok svoju domácnosť až 69 % Američanov. Dôvodom mali byť práve spomínané nové požiadavky na multifunkčnosť ich domovov. Zvýšený záujem bol hlavne o súkromné domáce pracovne, keďže množstvo ľudí presedlalo na prácu z domu. Zuzana Milly zo spoločnosti Ekoma design potvrdzuje, že aj Slováci sú čoraz ochotnejší investovať do funkčnosti a kvality nábytku a dekorácií. „Do popredia sa dostávajú ergonomické stoličky, šikovné výškovo nastaviteľné pracovné stoly a kvalitné osvetlenie.” Podľa mesačníka Architectural Digest budú mať v roku 2021 úspech najmä lampy napodobňujúce prirodzené svetlo. To totiž priaznivo vplýva na duševné zdravie, ktoré v karanténnych podmienkach dostáva poriadne zabrať.

 

Úkryt v oáze pokoja

Dlhodobým a nadčasovým trendom sú podľa Zuzany Milly udržateľné prírodné materiály a neutrálne odtiene. Obľúbené sú svetlé odtiene orechového a dubového dreva, ktoré pôsobia moderne, útulne a sú synonymom momentálne veľmi populárneho škandinávskeho a japonského minimalizmu.

  

GBShot+Piliamiescio+pvz+butas+38.jpg

 

Z farieb vedú teplé tóny béžovo šedej, hnedej, sivej, taktiež biela a krémová s výrazným akcentom. Ak stále neviete, akou farbou vymaľovať stenu, inšpiráciou vám môže byť farba roka, ktorú každoročne vyhlasuje spoločnosť Pantone. „Tento rok je to kombinácia žltej a bledosivej. Ide o spojenie praktickosti a optimizmu, ktoré symbolizuje trvalý a povznášajúci odkaz sily a nádeje,” vysvetľuje Zuzana Milly.

 

Covid-19 ovplyvnil aj to, ako sa pozeráme na kúpeľne. Veľa ľudí si uvedomilo, že nám dokážu poskytnúť priestor na hĺbkový relax a odplavenie stresu. Od začiatku pandémie sa zvyšujú i nároky na hygienu. Záujem je napríklad o inteligentné toalety, bezdotykové kohútiky a bidety, ktoré sú hygienickejšie ako klasické wc a umývadlá, ktoré máme doma. Bidety navyše šetria toaletný papier, čiže sa nemusíte obávať amerického scenára zo začiatku pandémie, keď zmizol z regálov v obchodoch. 

 

Saunamoduuli.jpg

 

Únik z väznice... karanténa

Každý si zaslúži vlastný súkromný priestor, zvlášť ak je dennodenne v spoločnom „domácom väzení” s ostatnými členmi domácnosti. V tomto prípade môže byť užitočný rozkladací a vyklápateľný nábytok, ktorý vytvorí miesto, kam sa môžete „zašiť“, a zároveň ho viete schovať vždy, keď bude treba uvoľniť priestor – napríklad na cvičenie. S domácimi fitkami sa minulý rok roztrhlo vrece a aj v tomto roku budeme vraj častejšie zakopávať o činky a fitness stroje (a možno na nich aj cvičiť). 

 

YIT_151020_046.jpg

 

Populárne sú i šikovne vymyslené úložné priestory, kam sa zmestia všetky tie veci, ktoré z nudy nakúpite v e-shopoch. Mimochodom, vedeli ste, že existuje jedálenský stôl, z ktorého viete za pár sekúnd spraviť biliardový, alebo taký, v ktorom môže bývať vaša mačka? Tak už viete, nie je zač.

 

Nostalgia so štipkou sci-fi

Nie všetky interiérové trendy ovplyvní pandémia. Silnou témou je aj udržateľnosť a filozofia zero-waste. Starožitný nábytok a dekorácie z bazáru majú už teraz veľký úspech. Dizajnéri preto predpokladajú, že ľudia začnú čoraz viac inklinovať k vintage a retro štýlu.

Majitelia domov a bytov však budú s rovnakou vášňou využívať aj smart technológie. Tie už dávno nie sú len výsadou zbohatlíkov. Hlasom ovládané zariadenia a svietidlá na senzor pohybu pomôžu obmedziť šírenie vírusov a baktérií (keďže sa budeme menej dotýkať rôznych povrchov) a zároveň uľahčia život starším a chorým ľuďom, ktorí žijú sami.
 

Spoločnosť Ekoma Design zabezpečuje komplexné služby od návrhu až po realizáciu vášho interiéru na kľúč. Zákazníkom YIT poskytuje pri nákupe interiérového zariadenia zľavnené ceny a tiež výhodu v rýchlosti dodania.