• Tipy, triky, návody
  • Technológie & Dizajn
  • 30.8.2020
  • 941 pozretí

Nepodceňte digitálnu bezpečnosť. Takto ochránite seba aj vašu rodinu

Podľa štúdie Marylandskej univerzity sa hackerský útok odohrá každých 39 sekúnd. V online svete na vás nástrahy číhajú všade – či už scrollujete na sociálnych sieťach, platíte cez Internet banking alebo odpovedáte na mail. Ak ale viete, čo máte robiť, môžete toto riziko výrazne znížiť. Ako aj v online svete zostať v bezpečí, sme sa opýtali Simony Kraščenič zo spoločnosti Hey.mate, ktorá poskytuje služby a osobné poradenstvo v oblasti digitálnych technológií.

Nielen kvety a domáce zvieratá, ale aj vaše digitálne zariadenia potrebujú istú starostlivosť – a nemyslíme tým iba oprašovanie prachu z klávesnice. „Základom bezpečnosti je používanie antivírusu a pravidelný update smartfónu a počítača. Na ten si ľudia už zvykli a viac-menej to aj dodržiavajú alebo to zariadenie robí za nich. Avšak drvivá väčšina bežných užívateľov si neaktualizuje router a častokrát ani netuší, že sa to dá a má,” hovorí Simona Kraščenič. „Pritom, keď odkladáte aktualizáciu, ktorá obsahuje aj vylepšenia týkajúce sa bezpečnosti, dávate útočníkovi priestor na možné napadnutie.”

 

Prevencia je preto najefektívnejší spôsob, ktorým nielen ušetríte čas a prípadné problémy, ale aj ochránite svoje osobné údaje či peniaze. V praxi to neznamená iba nainštalovaný antivírus, ale aj samotné zodpovedné správanie sa na internete. Snažte sa držať predovšetkým nasledovných rád:

 

  • sťahujte aplikácie len z oficiálnych obchodov (Google Play, App Store, Windows Store),
  • pripájajte sa len k wi-fi sieti chránenej dostatočne bezpečným heslom – používaním verejných nezabezpečených wi-fi sietí sa vystavujete riziku možného útoku,
  • nastavte si multifaktorové overenie (PIN + odtlačok prsta/ biometria tváre),
  • je dôležité, aby ste nemali všade rovnaké heslo a aby heslo obsahovalo konkrétne kategórie znakov (veľké, malé písmená, čísla, špeciálne znaky), takisto si ho nezabúdajte pravidelne meniť,
  • nastavte si súkromie na kontách sociálnych sietí,
  • každý podozrivý mail nahlasujte alebo zablokujte.

william-iven-SpVHcbuKi6E-unsplash.jpg

 

Ak často pracujete s mobilom či počítačom, krízovým situáciám sa nevyhnete. Čo však robiť, keď je už neskoro a vaše zariadenie bolo zavírusované či napadnuté hackerom? Podľa Simony Kraščenič to závisí do veľkej miery od vašej technickej zručnosti.

 

„Ak máte pochybnosti o vašich zručnostiach, najlepšie bude, keď počítač okamžite odpojíte od prístupu na internet, uložíte si prácu, vypnete ho a zavoláte odbornú pomoc.” Podľa nej sú však tieto problémy skôr zriedkavé. Ľudia sa na spoločnosť Hey.mate najčastejšie obracajú pri problémoch s wi-fi signálom, pri kúpe zariadenia či softvéru alebo s požiadavkou o vypracovanie telekomunikačného auditu.

 

Všetky prejavy kyberšikany berte vážne

 

Na základe výskumu o postoji Európanov voči kybernetickej bezpečnosti len 11 % slovenských domácností s deťmi má nastavené bezpečnostné opatrenia voči neželanému obsahu a iba 19 % nejakým spôsobom sleduje správanie detí na internete. Napriek tomu sa vyše 80 % rodičov bojí o online bezpečnosť svojich detí. Práve neplnoletí sú totiž jednou z najohrozenejších skupín.

 

V prvom rade by sa rodičia mali s deťmi už od útleho veku rozprávať o online bezpečnosti. Z prieskumu spoločnosti Kaspersky Lab v spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brne vyplynulo, že túto úlohu zohrávajú predovšetkým otcovia. Až 60 % otcov v porovnaní s 40 % matiek svojich potomkov učí, ako pracovať s technológiami, a radia im, ako sa bezpečne pohybovať v online priestore.

bermix-studio-gGozQVZpUkY-unsplash.jpg

Ak zistíte, že sa vaše dieťa stalo obeťou kyberšikany, mali by ste mu byť oporou. „Aj keď vo vašich očiach ako dospelého môže ísť o neškodné detské vtipy, nad ktorými by ste len mávli rukou, pre psychiku dieťaťa sú tieto situácie neprimeranou záťažou a stresom, ktorý nevie zvládnuť,” upozorňuje Simona Kraščenič. „Dajte dieťaťu najavo, že situáciu beriete vážne a že urobíte všetko preto, aby sa jeho trápenie skončilo. Určite ho netrestajte alebo mu to nedávajte za vinu.”

 

Prvým dôležitým krokom je ukončenie konverzácie s útočníkom. Nesnažte sa o konfrontáciu, pomstu či kompromis. Pokiaľ agresor útočí cez sociálne siete, nahláste jeho profil ako nebezpečný. Všetky útočníkove účty zablokujte. Urobte si screenshoty konverzácie a odložte ich ako dôkazy. Vždy je dobré sa obrátiť aj na odbornú pomoc – v prostredí školy môžete využiť služby školského psychológa. Ak máte pocit, že kyberšikana zašla už priďaleko a navyše je pravdepodobné, že útočník neobťažuje len vaše dieťa, kontaktujte políciu.

 

Nezakazujte, no kontrolujte

 

„Som rada, že počas obdobia pandémie, keď školopovinné deti trávili viac času za počítačmi, nám vzrástol dopyt po programoch rodičovskej kontroly,” vraví Simona Kraščenič. „Je skvelé vidieť, že množstvu rodičov nie je ľahostajná existencia detí v online priestore a uvedomujú si potrebu chrániť ich pred nevhodným obsahom a zároveň predchádzať vzniku závislostí.”

 

Jednou z možností ochrany je detský internet. Ide o nastavenie klasického internetu, ktoré dieťa chráni pred nežiaducim obsahom. „V rámci detského internetu odporúčame aj inštaláciu aplikácie na rodičovskú kontrolu. Podľa zvolenej aplikácie potom viete určiť dieťaťu rôzne obmedzenia, ako napríklad celkový čas strávený pred obrazovkami, alebo viete sledovať, koľko času trávi na sociálnych sieťach. Rovnako tak to môžete obmedziť,” vysvetľuje Simona Kraščenič.

mckaela-lee-grhjIuEAb_0-unsplash.jpg

 

Niektoré aplikácie poskytujú aj možnosť sledovať fyzický pohyb vášho dieťaťa na základe technológie nazývanej geofence. V princípe ide o to, že si vyznačíte zóny, kde sa dieťa najčastejšie zdržuje, ako sú domov, škola, krúžky, a pokiaľ sa vaše dieťa z týchto zón vzdiali, príde vám notifikácia a vy viete hneď overiť, či je dieťa v poriadku.

 

Samozrejme, nie je rozumné dieťa úplne odstrihnúť od moderných technológií, lebo digitálna gramotnosť hrá v súčasnom svete dôležitú úlohu. Lepšie je zvoliť zlatú strednú cestu. „Ak dieťa rado hrá hry, odporúčame weby, ktoré sa venujú hrám s edukatívnym charakterom, prípadne sa ich vie hrať spolu s rodičmi, alebo odporúčame krúžky a workshopy, kde sa táto záľuba pretaví na reálne skúsenosti, napríklad s tvorbou hier, grafikou alebo jednoduchším programovaním, čo môže byť veľkou výhodou pri voľbe ďalšieho štúdia.”

 

Spoločnosť Hey.mate poskytuje špecifickú službu s názvom Digitálny Concierge, ktorý spočíva vo veľmi osobnej starostlivosti o klientov. Pri riešení problémov vám je k dispozícii osobný „Mate”, ktorý už pozná vašu históriu a vie preto navrhnúť to najlepšie riešenie. Výhodou oproti bežným IT servisom je, že nemusíte čakať v poradovníku s telefónom na uchu.