• Tipy, triky, návody
  • 21.5.2019
  • 2811 pozretí

5 tipov pre rodiny s deťmi: Ako na ideálny domov?

5 tipov pre rodiny s deťmi: Ako na ideálny domov?
5 tipov pre rodiny s deťmi: Ako na ideálny domov?

Dostatok priestoru, dvor na hranie, dobrá škola v blízkosti bytu či akcie, kde sa dá spoločne zabaviť. Keď sa rodina začne rozrastať, partneri často premýšľajú nad sťahovaním. Menia sa aj ich kritéria na výber bytu. Jedna požiadavka je však u všetkých rovnaká. Rodiny s deťmi potrebujú bývanie, ktoré bude praktické. Ak je to aj váš prípad, pozrite si 5 tipov, ktoré vám pomôžu pri hľadaní a zariaďovaní vášho nového hniezda.

1. VYBERTE SI SPRÁVNU LOKALITU

Pri výbere nového bývania zvážte občiansku vybavenosť lokality. Okrem pekného a bezpečného prostredia je dôležitá aj škola či škôlka v dostupnej vzdialenosti, potraviny na rýchly nákup alebo miesto, kde sa deti zahrajú a vy ich budete mať pod dohľadom. Ihrisko, park či dvor nájdete aj v areáloch našich projektov.

Ak nevyhnutne nepotrebujete vlastniť auto, zamerajte sa na dostupnosť mestskej hromadnej dopravy. Z praktických aj ekologických dôvodov je ideálne bývať blízko práce. Jazdou cez celé mesto a čakaním v kolónach si rodiny s viacerými deťmi zbytočne komplikujú situáciu napríklad aj pri vození detí do škôlky či školy.

2. MYSLITE PRAKTICKY

V minulosti sa väčšie rodiny automaticky sťahovali do väčších bytov. Dnes už nerozhoduje len počet štvorcových metrov, ale najmä funkčnosť. Ideálny byt by mal mať väčšie spoločné priestory, kde sa zdržiava viac ľudí ako kuchyňa či obývačka a priestrannú detskú izbu.

Myslite aj na to, že v bytoch s deťmi sa hromadí veľa vecí. Potrebujete teda miesto, kde ich môžete skladovať.

3. POZERAJTE SA DO BUDÚCNOSTI

Pri zariaďovaní bytu nezabúdajte na to, že v ňom pravdepodobne budete bývať roky. Malé deti časom vyrastú a budú mať rozdielne potreby. Preto potrebujete domov, ktorý sa prispôsobí ich veku. Niekedy stačí vymeniť dekoráciu v detskej izbe, no ak ju zdieľa viacero potomkov, časom zrejme budú chcieť svoje súkromie.

To sa však dá vyriešiť aj bez sťahovania sa do väčšieho bytu. Postavte napríklad v strede detskej izby deliacu stenu. Jednoducho tak vytvoríte zdanie dvoch samostatných miestností. Dobrý ťah, ktorý šetrí miesto a zároveň vytvára priestor na súkromie, je aj poschodová posteľ so zastieracími závesmi. Deti tak získajú vlastný kútik, ktorý bude iba ich.

Ak doma máte klasické postele, natiahnite ponad ne špagát a prehoďte cezeň plachtu. Menším deťom môžete postaviť skrýšu v podobe bunkra. Vyzdobte ho vianočnými svetielkami a vytvoríte tak útulnú pevnosť, z ktorej sa im nebude chcieť vyjsť.

 

4. VYUŽÍVAJTE PRIESTOR EFEKTÍVNE

Zhromažďovať doma menej vecí znamená žiť praktickejšie, ekologickejšie a ekonomickejšie. S deťmi budete potrebovať viac miesta a čím menej nepotrebných vecí doma skladujete, tým efektívnejšie využijete aj menší priestor. Menej vecí šetrí tiež čas. Pri utieraní prachu nebudete musieť najprv poodkladať hromadu doplnkov.

5. ZARIAĎUJTE BEZPEČNE A HRAVO

S deťmi musíte pri zariaďovaní bytu myslieť okrem osobného vkusu aj na bezpečnosť. Najmä ak sú vaši potomkovia ešte malí a mimoriadne aktívni. Vyhnite sa ostrým hranám, prípadne použite chrániče na rohy. Zabezpečte elektrické zásuvky a neumiestňujte nábytok k oknám, aby po ňom dieťa nemohlo vyšplhať a vypadnúť von. Užitočné sú detské poistky proti otvoreniu na šuplíky a skrinky. Na dvere si zaobstarajte ochranu proti priškripnutiu prstov.

Deti však pri zariaďovaní bytu nemusia byť vôbec obmedzením. Ich fantáziu a hravosť viete využiť a priestory vyzdobiť spoločnými spomienkami. Zarámujte napríklad obrázky, ktoré krpci nakreslili, a vyveste ich na stenu. Z dekorovania takto môžete spraviť aj rodinnú aktivitu. Namaľujte napríklad niečo spoločne.

Chceli by ste predsa len poličky oživiť zopár dekoráciami? Namiesto sošiek na ne môžete poukladať kamene alebo mušle, ktoré deti našli na poslednej dovolenke. Ak máte pocit, že sa vám niečo také do bytu nehodí, opäť si môžete spraviť kreatívnu dielňu a pozbierané predmety namaľovať farbou, ktorá bude s interiérom ladiť. Skúste napríklad zlatú a pridajte zopár rastlín. Miestnosti tak dodáte nádych prírody a luxusu v jednom.

 

TIP NA ZÁVER

 

Rodiny s deťmi, najmä v menších bytoch, často musia byť kreatívne. Skúste teda premýšľať nad miestnosťami trochu inak. Ak detská izba nie je dosť veľká, zriaďte deťom malú študovňu napríklad v  jedálni. Oddeľte priestor deliacou stenou, pridajte väčší písací stôl, pár farebných stoličiek, pracovnú lampu, knižnicu a, samozrejme, pohodlnú pohovku alebo vak na sedenie, aby mali deti pri čítaní a učení pohodlie.

 

Písací stôl môžete dať do kuchyne či obývačky, prípadne popremýšľajte nad kuchynským barom.