• Tipy, triky, návody
  • 20.2.2018
  • 3615 pozretí

Vesmírna agentúra odporúča: Izbové rastliny

Vesmírna agentúra odporúča: Izbové rastliny
Vesmírna agentúra odporúča: Izbové rastliny

V 90. rokoch vznikla štúdia, v ktorej sa vedci z NASA zamýšľali ako prečisťovať vzduch v miestnostiach inak než vetraním. Určite si teraz hovoríte, že účelom bolo zabezpečiť čerstvý vzduch pre kozmonautov, ktorý poletia niekam na Mars. Ani zďaleka.

Hlavným impulzom boli totiž ekonomické škrty koncom 70. rokov, ktoré nariaďovali šetrenie energií na vykurovanie či vetranie. Budovy tak boli odkázané na vnútornú cirkuláciu vzduchu, čo časom vyvolávalo zdravotné problémy u ľudí, ktorí sa v nich nachádzali. Tento jav dokonca dostal svoj názov – syndróm chorých budov.

Vedci sa preto rozhodli vrátiť ku koreňom čistenia vzduchu. A to doslova. Vzali niekoľko druhov izbových rastlín a sledovali, ako si poradia so vstrebávaním škodlivých látok z prostredia ako sú benzén, formaldehyd, trichlóretylén, xylén a amoniak. Tieto látky spôsobujú v ľudskom tele všetko možné zlé – od podráždenia očí cez kašeľ až po kómu. Samozrejme, všetko závisí od ich množstva vo vzduchu.

Zelená cesta k spokojnosti

Okrem toho, že izbové rastliny udržujú ovzdušie čisté, vnášajú do domácností aj harmóniu. Podľa štúdií ľudia, ktorí ich majú doma, sú šťastnejší a vyrovnanejší. Študenti pri nich dokazujú lepšie výsledky, pretože podporujú produktivitu a sústredenie. Pracovníci sú zas spokojnejší so svojim pracovným prostredím a menej chorí. Dokonca aj pacienti v nemocnici sa lepšie cítia, ak sú obklopení zeleňou.


V Bratislave nedávno otvorili aj špecializovaný obchod s rastlinami Botanical Lab.


Aké rastliny odporúča NASA

Kompletný zoznam testovaných rastlín a ich výsledkov nájdete v publikovanej štúdii NASA Clean Air. My sme vybrali niekoľko favoritov:

 

Dracéna (Dracaena)

Ak máte problém s vlastným pitným režimom, nieto ešte polievať rastlinu, odporúčame skúsiť to s dracénou. Odpustí aj občasné výpadky v zavlažovacom rozvrhu. Je totiž veľmi nenáročná na starostlivosť, stačí ju umiestniť na svetlé miesto bez priameho slnka, dopriať jej izbovú teplotu a vlhké prostredie. Má drevnatú stonku a zelené podlhovasté listy lemované tmavou červenou. Pri správnej starostlivosti dorastá až do výšky 1,5 metra.

  • Vhodná pre začiatočníkov.

  • Nemá rada chlad.

  • Jedovatá pre domácich miláčikov.

  • Využitie v interiéri: vysoké dracény možno použiť na predelenie priestoru, ich svetlé listy pekne vyniknú v tmavých či kontrastných kvetináčoch.

  • Ovzdušie zbavuje: benzénu, formaldehydu, trichlóretylénu, xylénu.

 

Svokrine jazyky (Sansevieria trifasciata)

Obchádzate každé ráno svoje rastliny s previnilým pohľadom, lebo ste ich zabudli poliať? Svokriným jazykom sa nebudete musieť ospravedlňovať. Znesú každé prostredie, no najradšej si lebedia v slnečných lúčoch. Majú dlhé, hrubé zelené listy, v ktorých zadržiavajú vodu, takže si nemusíte robiť výčitky, ak ich zabudnete cez víkend poliať. Zaujímavosťou je aj to, že zatiaľ čo väčšina rastlín v noci pohlcuje kyslík, svokrine jazyky naopak kyslík vylučujú, a tak je tento druh ideálnou spálňovou rastlinou.

  • Stačí občas poliať.

  • Znesú každé prostredie.

  • Využitie v interiéri: veľmi pekne vyniknú ako dekorácia v okne alebo výklenku, taktiež pekne oživia prázdne kúty, keďže nepotrebujú veľa svetla, najkrajšie vyniknú v nízkych tmavých alebo hlinených kvetináčoch.

  • Ovzdušie zbavujú: benzénu, formaldehydu, trichlóretylénu, xylénu

 

Lopatkovec (Spathiphyllum ‚Mauna Loa‘)

Lopatkovec svojimi bielymi kvetmi rozžiari každú domácnosť. Kvitne počas celého roka, no najlepšie sa mu darí v lete. Vtedy si však treba dať pozor, lebo púšťa veľa peľu. Ak si myslíte, že takýto kvietok potrebuje veľa svetla a starostlivosti, ste na omyle. Darí sa mu hlavne v tmavých podmienkach a stačí ho iba občas poliať. Pri správnej starostlivosti dorastie až do výšky 180 cm.

  • Má rád tmavé podmienky.

  • Jedovatý pre domácich miláčikov.

  • Využitie v interiéri: jeho biele kvietky najlepšie vyniknú v kontrastných tmavých kvetináčoch, hodí sa na príručné stolíky alebo police.

  • Ovzdušie zbavuje: benzénu, formaldehydu, trichlóretylénu, xylénu, amoniaku.

 

Fikus malolistý (Ficus benjamina)

Pre pokročilých pestovateľov vyberáme fikus, takzvaný „izbový bonsaj“. Je nenáročný na pestovanie, ak dodržiavate jeho pravidlá, to znamená: poskytnite mu svetlo, ale nie priame, teplo, ale nie veľmi,  vlhko a najmä, neprelejete ho. Ak mu narušíte jeho komfortnú zónu, či už zmeníte teplotu alebo ho dáte do prievanu, okamžite vám to dá najavo – jeho jasno zelené listy zožltnú a začnú padať. V lete sa fikusom veľmi dobre darí na balkónoch. Podobne ako bonsaj môžete fikus tvarovať a zastrihávať.

  • Má rád teplo a rozptýlené svetlo.

  • Citlivý na zmenu teploty.

  • Využitie v interiéri: najkrajšie vynikne v klasických hlinených kvetináčoch a v poličke, kde bude uchránený pred prievanom.

  • Ovzdušie zbavuje: formaldehydu, xylénu.

 

Nefrolepka vznešená (Nephrolepis exaltata)

Ak chcete mať veľa zelene za málo roboty, nefrolepka je presne pre vás. Má veľmi špecifický vzhľad – dlhé listy, ktoré sa skláňajú do oblúku. Pri správnej (ne)starostlivosti môžu dosiahnuť dĺžku až 75 cm! Najlepšie sa jej darí v tmavých podmienkach, stačí jej len pravidelné zalievanie.

  • Má rada tmavé podmienky.

  • Využitie v interiéri: najkrajšie vynikne v závesnom kvetináči alebo na vysokej poličke, nemá výraznú vôňu, a tak nebude prekážať ani na pracovnom stole.

  • Ovzdušie zbavuje: formaldehydu, xylénu.

Zaujímavosť na záver

Ak si chcete kvietky doma vypestovať, skúste sa po nich poobzerať v skupinách venujúcim sa Plant Swap-u – teda výmene rastlín. Užívatelia si tu zadarmo medzi sebou vymieňajú odrezky svojich izbových rastlín.