• Tipy, triky, návody
  • 13.12.2018
  • 4096 pozretí

Tipy na vianočný stromček a ozdoby na poslednú chvíľu, ktoré potešia vás aj prírodu

Tipy na vianočný stromček a ozdoby na poslednú chvíľu, ktoré potešia vás aj prírodu
Tipy na vianočný stromček a ozdoby na poslednú chvíľu, ktoré potešia vás aj prírodu

Predstavte si, že sedíte v drevenej chate uprostred hôr. V krbe horí oheň a za oknami sneží. Takto sa môžete cítiť aj vo svojom byte. Stačí sa inšpirovať našim návodom, ako si vyrobiť vlastnú jednoduchú vianočnú dekoráciu v rustikálnom štýle. Zo zdobenia tak navyše spravíte originálny, ekologický a najmä zábavný zážitok, do ktorého môžete zapojiť celú rodinu či susedov.

Vianočný stromček

Vianoce si nevieme predstaviť bez vianočného stromčeka. To však ešte neznamená, že musíte kupovať napodobeninu z plastu či zametať celé Vianoce ihličie zo zeme. Skúste zapojiť fantáziu, použiť prírodné materiály a spraviť zo svojho stromčeka umelecké dielo. Stačí vám napríklad pár kusov drevených latiek.

pinterest pinterest pinterest

 

Vianočný stromček ako umelecké dielo

 

Čo potrebujete?

  • Približne 10 stredne hrubých kusov drevených palíc rôznej dĺžky, od najdlhších po najkratšie

  • Pevnejší špagát

  • Vianočnú dekoráciu

  • Klinec/nalepovací háčik

Postup

  1. Palice zoraďte od najkratšej po najdlhšiu tak, aby vznikol trojuholníkový tvar vianočného stromčeku.

  2. Na bočných krajoch palíc urobte dookola zárezy (nemusia byť hlboké)

  3. Palice k sebe priviažte tak, že ich kraje spojíte špagátom (jedným na ľavej, jedným na pravej strane) – zárezy poslúžia na to, aby sa špagát nešmýkal po palici. Palice musia mať medzi sebou medzery.

  4. Konce špagátov pri najkratšom drievku zviažte dohromady a zaveste na klinec v stene alebo na nalepovací háčik.

  5. Konáre ozdobte podľa vlastného vkusu, prípadne okolo nich obmotajte vianočné svetielka.

pinterest

 

Ak s predstavivosťou zájdete ešte ďalej a nebojíte sa trochu experimentovať s niečím výstredným, originálny a štýlový stromček môžete vyrobiť aj zo starého rebríka.

pinterest

 

Ozdoby na stromček

Ak chcete zmeniť vzhľad stromčeka, nemusíte kupovať nové a nové vianočné gule, ktoré už teraz nemáte kam dávať. Otvorili ste si večer víno? Vezmite deti a vyrobte si ozdoby z korkov.

Inšpiráciu hľadajte aj v prírode. Zájdite si na prechádzku do lesa a pozbierajte tam pár šišiek. Môžete ich natrieť zlatou či striebornou farbou a dozdobiť stužkou. Alebo vezmite pár malých halúzok a zlepte ich do tvaru vianočného stromčeka.

pinterest pinterest pinterest

pinterest pinterest 

 

Vianočné ozdoby z vrchnáku

 

Túto ozdobu zvládnete vyrobiť aj s najmenšími deťmi.

Čo potrebujete?

  • Väčší vrchnák (akýkoľvek, ideálne však kovový)

  • Látku s vianočným motívom

  • Špagát

  • Kúsok ihličia alebo inú dekoráciu

Postup

  1. Vrchnák obkreslite na látku, kruh vystrihnite a nalepte ho na hornú časť vrchnáku.

  2. Do bočnej časti vrchnáku spravte malú dierku, ktorou prevlečiete špagát, slúžiaci ako úchytka alebo prilepte silnejším lepidlom.

  3. Na spodnú časť špagátu môžete uviazať stužku a nalepiť na ňu kúsok ihličia či inú vianočnú dekoráciu.

  4. Aby bol stromček zaujímavejší, použite viacero látok a rôzne dekorácie. Niektoré vrchnákové ozdoby môžete doplniť o farebné kamienky či trblietky.

pinterest

 

Veniec na dvere

Vianočný veniec nemusí byť iba kruh z umelého ihličia, ovešaný trblietavými ozdobami. Ak ale zapojíte fantáziu, zistíte, že ho môžete vyrobiť prakticky z čohokoľvek. Bez toho, aby ste museli ísť do obchodu a čokoľvek kupovať. Použite napríklad staré látky, korkové uzávery či drevo.

Ak chcete byť ešte kreatívnejší, spojte Vianoce s letnými spomienkami a vyrobte si hravý veniec zo starých šľapiek. Môžete ho oblepiť vianočnými motívmi, nápismi, ozdobiť trblietkami či stužkami.

Zaujímavý veniec sa dá vyrobiť aj zo starých kolíkov na bielizeň. Prichyťte naň rodinné fotky a môže z neho byť nástenka na rodinné spomienky.

pinterest pinterest 

pinterest pinterest 

Namiesto venca stará korčuľa

Šľapky nie sú jediná obuv, z ktorej si môžete vyrobiť vianočnú dekoráciu. Ak vaše dieťa už vyrástlo zo starých korčúľ, nové mu môžete položiť pod stromček a tie použité zavesiť na dvere.

Čo potrebujete?

  • Jednu nepotrebnú korčuľu na ľad

  • Lepidlo

  •  Trblietky

  • Ihličie, šišky, stužky a iné dekorácie

Postup

  1. Korčuľu umyte, aby vyzerala esteticky (alebo aspoň čisto).

  2. Jej časti, ostrie alebo aj celý povrch potrite lepidlom a obsypte trblietkami.

  3. Dnu vložte ihličie, konáriky či inú zimnú dekoráciu. Vrchnú časť korčule môžete obviazať vianočnou stuhou, prípadne na ňu nalepiť šišky či drevené vločky. Ak pridáte rolničky alebo zvonček, korčuľa vám vždy oznámi, že niekto vstúpil dnu.

  4. Na záver už stačí iba kúpiť háčik na dvere a zo zadnej stray korčule vyrezať malý otvor na špagát.

pinterest pinterest

 

 Dekorácie na stôl

Príroda je dobrou inšpiráciou aj pre vianočnú dekoráciu na váš stôl. Šišky sa môžu zmeniť na vianočný stromček, no dobre vyzerajú aj nafarbené, poukladané v miske či jednoducho také, aké ste ich našli. Stavte na jednoduchosť a vložte ich do priehľadnej vázy spolu so svetielkami.

pinterest pinterest pinterets

 

Sklené fľaše od dopitého vína či limonády nemusia skončiť v koši. Premeňte ich na vianočnú výzdobu. Natrite ich farbou, pomaľujte ich vianočnými obrázkami alebo im dajte prírodný „look“ a omotajte ich špagátom. Môžu slúžiť ako vázy alebo svietniky.

pinterest 

 

„Bottle Santa“

Premýšľate, čo vyrobiť ako dekoráciu do detskej izby? Tu je inšpirácia.

Čo potrebujete?

  • Jednu sklenú fľašu
  • Červenú farbu
  • Tri čierne gombíky
  • Kus bielej alebo čiernej látky
  • Vatu

Postup

  1. Fľašu natrite červenou farbou a nechajte ju vysušiť.
  2. V strede uviažte kus látky ako opasok.
  3. Pod ňu nalepte dva čierne gombíky a nad ňu jeden.
  4. Hrdlo potrite lepidlom a obložte vatou.

Do detskej izby môžete vyrobiť aj svietiace snehové chumáče. Vezmite reťaz s bielymi svetielkami a na každé svetielko nastoknite kúsok vaty.

 

Ako dekorácia na stôl sa dajú využiť kryštálové poháre na víno. Otočte ich hore nohami, pod kalich poukladajte vianočné gule a na stopky položte sviečky.

 

Zimná idylka v zaváraninovom pohári

Čo dnes môže byť modernejšie a hipsterskejšie ako doslova čokoľvek v zaváraninovom pohári? Táto na prvý pohľad obyčajná vec, v ktorej normálne skladujete nakladané uhorky či kompóty, skrýva potenciál na krásnu vianočnú dekoráciu.

Môžete na to ísť úplne jednoducho. Ako dekoráciu použite stužky či šišky. Skúste vrch potrieť lepidlom a obsypať ho bielymi trblietakmi, aby pohár vyzeral ako zasnežený. Dajte dnu sviečku a máte vianočný svietnik. Alebo do pohára vložte vianočné svetielka a vytvorte si tak malú sviatočnú nočnú lampičku.

pinterest pinterest

 

Les v pohári

 

Ak chcete do výroby vložiť o niečo viac energie, spravte si „home-made“ snežnú guľu. Zapojiť môžete aj deti, ktoré sa zabavia a zároveň potešia z výsledku.

Čo potrebujete?

  • Zaváraninový pohár

  • Konáriky s ihličím či inú prírodnú dekoráciu

  • Trblietky

  • Čistú vodu

  • Glycerín

  • Silné lepidlo

Postup

  1. Všetku dekoráciu, ktorú chcete mať vo vianočnej guli, pevne prilepte na spodok kovového vrchnáku pohára a nechajte zaschnúť.

  2. Na spodok pohára nasypte trblietky a zalejte ich vodou. Ale len do polovice, aby sa nepreliala pri uzavretí viečkom s ozdobou.

  3. Pridajte 2 až 3 čajové lyžičky glycerínu, ktorý kúpite napríklad v lekárni.

  4. Potom už môžete pohár zatvoriť, pretrepať a užívať si pohľad na svoju vlastnú malú zimnú krajinku.

pinterest

 

Samozrejme, vaša snežná guľa môže obsahovať aj čokoľvek iné. Napríklad malý vianočný stromček, postavičky alebo opäť, jednoduchú šišku.

 

Vianočné dvory

Aby ste si vychutnali vianočnú atmosféru mesta, nemusíte sa tlačiť uprostred vianočných trhov pri stánkoch s punčom. Sviatočnú náladu môžete vniesť aj na svoje dvory. Spravte si napríklad so susedmi kreatívny večer a pri domácom punči porozmýšľajte, ako by ste ich mohli vyzdobiť. Skúste napríklad niektoré z našich tipov:

Vyrobte z napríklad jednoduché dekorácie z dreva:

pinterest pinterest pinterest

 

Posvieťte si na cestu: Prútené gule so svetielkami pôsobia efektne takmer všade.

Použiť môžete svetielka na baterky alebo, ak je váš dvor uzatvorený a máte prístup k elektrickej zástrčke, aj klasické. Tu si však treba dať pozor, aby išlo vždy o svetielka, určené do exteriéru. Nezabudnite si poriadne preštudovať návod.

 

Ozdobte spoločný vianočný stromček krmivom pre vtáky:

Prečo nemať vianočný stromček aj na dvore? Jeden spoločný, pre všetkých. Získate tak pekné miesto, kde sa so susedmi budete môcť podeliť o vianočnú atmosféru a zároveň pozorovať vtáčiky, ako sa kŕmia vašimi ozdobami.

Jednoduché kŕmidlo z pomaranča

 

Čo potrebujete?

  • Pomaranče

  • Nôž

  • Odšťavovač

  • Špagát

Postup:

  1. Pomaranč prekrojte na polovicu, odšťavovačom ho zbavte šťavy a odložte si ju ako zdravý džús k raňajkám.

  2. Do každého pomaranča vyrežte 4 malé dierky a prevlečte cez ne dva špagáty tak, aby v strede vytvorili tvar písmena X. Konce zviažte dohromady.

  3. Pomarančové misky naplňte vtáčím zobom a zaveste ich von na stromček.

 

Detský kútik: Aj keď u nás príliš často nezasneží, pripravte sa na možnosť, že k nám prídu biele Vianoce a motivujte svoje deti hrať sa vonku. Vytvorte im na dvore vlastný detský kútik s jednoduchými aktivitami, ako napríklad:

  • Terč na turnaj v hádzaní snehových gúľ

  • „Snowman kit“: Do malej drevenej krabice vložte konáriky, malé kamienky, staré čiapky či šály. Skrátka čokoľvek, čo sa môže zísť pri stavaní snehuliaka.

pinterest

 

 

Búdka na darčeky: Postavte na svoj dvor malú drevenú búdku (napríklad ako tie na susedskú výmenu kníh) s nápisom „poteš svojho suseda“, do ktorej bude môcť ktokoľvek vložiť malú vianočnú pozornosť a ktokoľvek iný si ju zasa vziať.

Tipy na darčeky

 

Neviete, čo by ste mohli susedovi v búdke nechať? Skúste sa inšpirovať jednoduchými drobnosťami, na ktoré nemusíte minúť celý majetok:

Pohár s prekvapením:

 Sladkosti: Pohár môžete ozdobiť vianočnou dekoráciou či na spodok vrchnáku nalepiť tajný osobný odkaz.

Bylinky na čaj: Pridajte pomarančovú kôru, škoricové drievko, klinčeky alebo čokoľvek iné, čo by zmesi dodalo nádych vianočnej atmosféry.

pinterest pinterest

 

„Cocoa kit“: Do malého pevného vrecúška alebo malého pohára nasypte do polovice kakaový prášok, naň naukladajte malé marsmallows a pridajte ceduľku „cocoa kit“ – susedovi tak vlastne darujete instantnú šálku horúceho kakaa, ktorým sa môže doma ohriať.

pinterest 

 

Prívesok zo šišky: Nájdite malú šišku, natrite ju zlatou farbou a pripevnite k nej krúžok z bižutérie, aby sa dala zavesiť na retiazku.

Príbeh ako prekvapenie: Vyberte knihu, zabaľte ju do papierového obalu a na vrch stručne napíšte, aký príbeh sa v nej skrýva. Skúste však nebyť úplne konkrétny, aby váš sused získal predstavu, čo bude čítať ale presne nevedel, o akú knihu ide.

„Home-made“ záložky do knihy

pinterest

 

„Home-made“ mydlo: Praktický nápad je pripevniť na jednu stranu mydla kúsok žinky.

pinterest pinterest

 

Sadu dosiek na krájaniePre spestrenie každú označte nápisom podľa toho, na čo má slúžiť. Napríklad „ovocie“, „mäso“ či „pečivo“.

pinterest

 

Keď darček vyrobíte, nezabudnite ho pekne zabaliť. Napríklad takto:

pinterest