• Tipy, triky, návody
  • 25.6.2018
  • 2156 pozretí

#dnespestujem

#dnespestujem
#dnespestujem

Keď som v druhej polovici mája kupovala priesady balkónových rajčín, mala som pocit, že je na všetko neskoro, že z nich už nič nevyrastie, že moja druhá sezóna balkónového záhradníčenia je stratená. Potom som si však prečítala, že výsadba nie je (alebo nemusí byť) vyslovene jarnou záležitosťou a pustila som sa do toho.

Hrajte sa

Na balkóne mám päť rajčín, tri čili papričky, bylinky v depresii, kvety a niečo, čomu hovorím škôlka. Väčšina je z priesad z trhu, papričky sú buď zdedené po kamarátoch alebo vypestované zo semiačka skusmo pichnutého do pôdy. A to je prvá rada. Hrajte sa, budete si pripadať ako machri, keď to vyjde.

Raz som na internete videla video, ako si z plodín, ktoré bežne kúpite v obchode môžete vypestovať svoje vlastné. Bolo tam samozrejme avokádo, ktorého kôstku opatrujete prapodivným spôsobom ako Bruce Willis vo filme RED.

Ja som ale mala v pláne vypestovať paradajky. Video hovorilo toto:

Prekrojenú paradajku zahrabte do hliny v dostatočne veľkom črepníku. Polievajte, neprelievajte, vytrvajte.

 

Po asi týždni sa spod zeme začali drať výhonky, teraz majú asi 10 cm a čoskoro ich budem musieť rozsadiť. Na kvitnutie a plody si budem ešte musieť počkať, ale keď na budúci rok začnem o mesiac skôr, možno sa mi už teraz bude v kvetináči červenať prvá odmena.

 

Mimochodom. Ani keď si kúpite špecializovaný substrát (muškátový pre muškáty), živiny v ňom nevystačia počas celej sezóny. Výživa, o ktorú je substrát obohatený, zvyčajne rastline postačí na tri až štyri týždne. Potom je dobré zabezpečiť rastlinke nové živiny – ideálne v podobe kompostu.

Pýtajte sa

Nádherné zelené balkóny, či už so zeleninou, ovocím alebo kvetmi už roky obdivujem a dúfam, že aj môj tak raz bude vyzerať. Od začiatku si verím – veď som kedysi v hre The Sims vychovala nespočetné generácie šťastných a úspešných počítačových ľudí. Nejaká zeleň tak hádam nebude problém… Dobre však viem, že nie som nijaká preborníčka, tak sa pýtam. A to konkrétne na trhu, kde kupujem – tentokrát kvety. Pani trhovníčka mi poradí nie len to, ktoré si na slnečný južný balkón vybrať, ale aj kedy a ako polievať.

Jediná voda, k akej mám v byte prístup, je voda z vodovodu. Skúsení pestovatelia radia, že vodu je treba nechať odstáť. Zbaví sa tak chlóru, prevzdušní sa a preslní. Po správnosti by sme teda mali vodu do vedra alebo krhly napustiť deň-dva pred tým, ako ňou budeme zalievať. A to je vraj lepšie robiť ráno, ako večer. Pomáha to totiž predchádzať chorobám listov. A pozor! Neprelievajte!

 

Nevyhovárajte sa

Nedávno som písala o tom, aké dôležité sú pre naše spokojné bývanie dvory. Hneď v úvode som vám spomínala kamaráta, ktorý si kúpil byt bez balkóna. Napriek tomu veľmi úspešne a štýlovo pestuje kvety aj bylinky aj v košoch na okne, ktoré si sám zhotovil.

Ak však práve (rovnako ako ja) nepatríte do krúžku šikovných rúk, nezúfajte. Existuje aj veľa pohodlných riešení, ako si balkónovú záhradu zabezpečiť. Tým úplne top je nechať to na developera. V projekte NUPPU pripravuje YIT pre budúcich majiteľov bytov prekvapenie. „V ďalších etapách tohto projektu budú mať obyvatelia na svojich balkónoch k dispozícii špeciálne konštrukcie pre možnosť pestovania byliniek. Môžu sa tak tešiť z bohatej úrody, poradiť sa alebo i zdieľať skúsenosti so susedmi,“ vysvetľuje Barbora Kyselicová, ktorá má na starosti budovanie mestských dvorov, pre ktoré vo YIT spolu s expertami vytvorili vlastný koncept nazvaný „More Life in Yards.“

Nie je vlastne dôležité, v čom sa rozhodnete pestovať. Niekedy postačí aj samotné vrece so substrátom. Asi sa zhodneme na tom, že do neveľmi estetického vreca sa hodia skôr užitkové rastliny. Napríklad – moje obľúbené paradajky. Tak poďme na to.

Vyberte si špeciálny substrát na paradajky a papriky. Nezabudnite na spodnej strane urobiť drenážne diery. Na vrchnej strane potom vyrežte tri otvory, z ktorých odoberiete substrát, aby ste dnu mohli vložiť sadenicu. Zasaďte rastlinku a nezabudnite na podpornú paličku.

Tešte sa

Na začiatku som napísala, že moje bylinky sú v depresii a nevysvetlila som to. Teraz je na to čas. Neviem však veľmi, čo povedať. Mojím bylinkám sa nedarí tak, ako by som si to predstavovala.

Samozrejme, že ma to veľmi mrzí, rada by som sa chválila krásnym bylinkovým záhonom a rada by som sa len načiahla z kuchyne, odtrhla niekoľko lístkov a hodila ich do hrnca. Lenže to nejde.

Aj napriek neúspechu sa nevzdávam. Nenechám sa odradiť a neprestanem sa zo svojho balkóna tešiť. Keď prichádzam z práce, moje kroky vedú hneď práve tam. Vždy je tam totiž niečo nové a pekné. U mňa by bez zelene na balkóne už nebolo leto.