• Tipy, triky, návody
  • 29.1.2018
  • 2353 pozretí

Dizajnová džungľa v centre mesta (alebo vo vašej obývačke)

Dizajnová džungľa v centre mesta (alebo vo vašej obývačke)
Dizajnová džungľa v centre mesta (alebo vo vašej obývačke)

Kráčam do Botanical Labu. Cestou rozmýšľam, čo tam asi nájdem. Otvorím dvere a ohúri ma zelená divočina. Studený dážď, počmárané budovy a hlučné autá zostali za dverami a mňa zrazu obklopuje zeleň, krása a harmónia. Vítajú ma dve usmiate dievčatá, Lenka a Zuzka, ktoré vo svojom obchodíku spájajú prírodu s umením.

Ako prišli dve mladé baby na to, že si otvoria takýto netradičný obchod s kvetmi?

Z: O kvetinový biznis som sa začala zaujímať, keď som dostala na starosť kvetinovú výzdobu na svadbe kamarátov. Spolu s Lenkou sme zistili, že nás spája nielen naše hobby, ale aj estetické cítenie. Obchod sa vyvíjal postupne – pred rokom sme začali s kvetmi, ale časom sme pridali rôzne veci súvisiace s botanikou a dizajnové doplnky. Napadlo nám, že taký koncept, ktorý by spájal botaniku, floristiku a dizajn, tu ešte nie je.

L: Ja som mala k rastlinám a kvetom veľmi blízko už od strednej školy. Študujem dejiny umenia, ale to tradičné pohybovanie sa v galerijnom svete nie je úplne pre mňa. Študovala som aj dizajn, pretože som vždy túžila robiť prácu, pri ktorej by som využila svoju kreativitu a mohla prezentovať niečo svoje. Tak vznikol Botanical Lab, ktorý je aj malým galerijným priestorom a spája, čo som chcela.

Hovoria vám kamaráti, že rastliny sú fádne a nudné?

Z: Máme takých známych. Nie každý má k rastlinám vzťah. Preto sme to spojili s tým dizajnom – každá rastlina je prírodný dizajnový produkt, ktorý sa buď páči, alebo nepáči.

Mám kamaráta, ktorý sa bojí, že sa o rastliny nebude vedieť postarať, a preto si nikdy žiadnu nekúpi. Čo by ste mu poradili? Existujú nenáročné rastliny, ktoré prežijú všetko?

Z: Neexistuje nezničiteľný kvet. Snažíme sa mať tu rastliny, ktoré nie sú až tak náročné na pestovanie. Sukulenty a kaktusy sú menej náročné, hoci tiež potrebujú vhodné podmienky. Väčšine ľudí, ktorých poznám, sukulenty a kaktusy vydržia. No a potom sú tu naše teráriá, záhradky v skle, v ktorých majú rastliny vytvorené podmienky tak, aby sa im darilo. Starostlivosť o terárium je pomerne jednoduchá.

Kde ste sa s teráriami stretli? Vymysleli ste si ich samy?

Z: Inšpirujeme sa vo svete. Na spôsob výroby terárií, od výberu rastlín a fliaš po finálny vzhľad, sme však prišli samy, inak by sa to ani nedalo robiť. Trvalo nám rok, kým sme odskúšali, akým rastlinkám sa v skle páči a aké nádoby sú pre ne vhodné. Zapáčili sa nám vintage nádoby z recyklovaného skla. Možnosti sú ale rôzne, preto proces stále zdokonaľujeme.

Aké chyby robia ľudia pri pestovaní rastlín?

L: Prelievajú ich.

Z: Mnohí ľudia nevedia, že v zime sa vôbec nepolievajú kaktusy. Zobudia sa prvým poliatím na jar a začnú rásť, ale v zime majú byť bez vody.

Je niečo, čo teraz v pestovaní izbových rastlín fičí?

L: Je to až smiešne, že aj rastliny podliehajú móde a niektoré z nich sa stávajú hitmi. Vďaka rozmachu Instagramu alebo Pinterestu sa z bežných rastlín, ako je napríklad svokrin jazyk, ktorý poznáme od babičiek, zrazu stali trendy. Veľmi populárna je teraz monstera. Iná „cool“ rastlinka je pilea. Ľudia k nám často chodia s tým, že ju nevedia zohnať a tešia sa, že ju tu máme.

Z: Okrem toho ľudia často hľadajú rastlinky, ktoré im evokujú les, chcú mať kúsok lesa doma. V meste im príroda jednoducho chýba.

V Botanical Labe nájdete aj trendovú pileu (v strede)

Máte nejaké konkrétne tipy?

Z: To závisí od vkusu. Teraz je trend mať doma džungľu.

L: Závisí to aj od bytu. Do menších bytov stačí dobre umiestniť jednu veľkú solitéru (rastlina rastúca osamote, pozn. red.) trebárs monsteru, aby vynikla a k nej pár malých rastliniek. V menších bytoch alebo kanceláriách sa nám tiež veľmi osvedčili záhradky v skle. Majú funkciu zelene, ale napĺňajú tiež potrebu mať niečo zaujímavé. Navyše sa dajú umiestniť kdekoľvek.

Pôsobivá monstera

Je to s kvetinami ako so psami? Vyberajú si určité typy ľudí určité typy rastlín?

L: Je to o odvážnosti. Niektorí ľudia sú skôr klasici, čo prídu s tým, že chcú fikus. Iných poteší, keď u nás nájdu nejaký zaujímavý nový druh. Potom sú tu rôzne smiešne povery. Dosť často sa stretávame so ženami, ktoré odmietajú kaktusy a sukulenty a kaktusové teráriá, lebo mama im povedala, že sa nevydajú, ak ich budú mať doma (smiech). Čo už.

Existujú rastliny, ktoré sú určené do konkrétnych miestností?  Sú také, ktoré sa hodia do kuchyne a také, ktoré sa hodia do spálne?

Z: Vždy to závisí od toho, ako je byt presvetlený. Sú miesta, kde sa rastlinám darí lepšie, napríklad kúpeľňa je vďaka vlhku a teplu ideálne miesto pre paprade, ak v nej je okno.

L: Hovorí sa síce, že do spálne sa pre lepší spánok hodia tie rastlinky, ktoré produkujú veľa kyslíka, ale to sú také mýty, lebo každá rastlinka produkuje kyslík a vytvára lepšie ovzdušie.

V kancelárskych priestoroch sú čoraz populárnejšie zelené steny. Môžu byť aj v domácnosti?

L: O niečo také sa naozaj treba starať a vedieť, ako k tomu pristupovať. Nestačí, že sa to človeku páči. Vždy na to upozorňujeme pri náročnejších rastlinkách, ktoré si vyžadujú špecifické podmienky.

Máte medzi rastlinami svoju srdcovku?

Z: Ja mám asi najradšej paprade. Pripomínajú mi domov – vyrastala som v Tatrách, kde je kopec papradí v lese.

L: U mňa sa to mení. Ja som „džungloidný“ človek, páči sa mi všetko zelené. Zmení to byt na útulnejší a príjemnejší. To je aj naším cieľom. Vrátiť sa k prírode a prinášať do bytov to, čo nám dáva, či už v podobe rezaných kvetín alebo izbových rastliniek.


Botanical Lab je „floral concept store“, v ktorom sa prelínajú prvky botaniky a floristiky s dizajnom. Okrem kvetov a dizajnových doplnkov do domácnosti tu nájdete i galériu s dielami lokálnych umelcov. Lenka a Zuzka svoje nadanie rady zdieľajú na workshopoch, na ktorých vás naučia napríklad to, ako si vyrobiť vlastnú záhradku v skle.

Ak túžite po novej rastlinke do obývačky, navštívte Botanical Lab na Mickiewiczovej 3 v Bratislave.