• Tipy, triky, návody
  • 31.5.2018
  • 958 pozretí

Ako správne uložiť zimné oblečenie na letný spánok

Ako správne uložiť zimné oblečenie na letný spánok
Ako správne uložiť zimné oblečenie na letný spánok

Po dlhej zime konečne odkladáme bundy, svetre a čiapky. Lenže kam s nimi? Zimné veci zaberajú veľa miesta a ich uskladnenie býva problematické, najmä v menších bytoch.

Predtým, ako začnete uskladňovať, oblečenie vždy vyperte. Zbavíte ho tak fľakov, ktoré by ste ďalšiu sezónu už nemuseli vyčistiť. Neodporúčame používať na uskladnenie vákuové vrecia, oblečenie v nich nemôže dýchať a materiál tým trpí. Aby bolo upratovanie po zime jednoduchšie, neskladujte nenosené veci. Ak ste ich túto zimu nemali ani raz na sebe, je pravdepodobné, že si ich už neoblečiete. Radšej ich darujte.

Spojte pohodlie, praktickosť a dizajn

Vo väčšej chodbe si môžete, samozrejme, dopriať viac komfortu. . Napríklad pod praktickým kreslom s dutým spodkom vznikne priestor pre skladnejšie kusy oblečenia ako zimné svetre, rukavice, čiapky či vlnené ponožky. Uložte ich do kartónových, plastových či prútených boxov, ktoré dnes kúpite v rôznych farbách a vzoroch. Okrem praktickosti budú aj štýlovým doplnkom, dokážete ich prispôsobiť celkovému vzhľadu foyeru. Môžete do nich vložiť levanduľové vrecko proti moliam. Použite štítky, aby ste vedeli, kde sa čo nachádza. Uľahčíte si tak hľadanie, ak sa náhodou v lete vyberiete na dovolenku na Island.

Tip: Aby sa vám do boxov vošlo ešte viac vecí, zrolujte ich. Na upevnenie zrolovaných vecí môžete použiť zimné ponožky, ktoré by ste normálne skladovali zvlášť.


Skryté možnosti chodieb

Bytový „foyer“ ponúka možnosti, o ktorých ste možno netušili.
Príklad praktického využitia chodieb nájdete aj v našom projekte
Tammi Dúbravka.


Bundy potrebujú svoj priestor

Objemnejšie kusy oblečenia sa do boxov nezmestia. Navyše bundy, kabáty a kožuchy nie je dobré skladať a nechávať ich natlačené v škatuliach. Mohol by sa poškodiť ich materiál a nemuseli by voňať príjemne . V tomto prípade je praktická vstavaná skriňa, ktorá sa do foyeru s prehľadom zmestí. Povešajte objemnejšie veci na tenké vešiaky a zabaľte ich do plastových obalov na oblečenie, aby na ne nepadal prach. V obchodoch nájdete aj ekologické textilné alebo papierové verzie.Ak v skrini nemáte dostatok miesta, zaveste viacero vešiakov pod seba, jeden na druhý. V takomto prípade ale musia byť vyrobené z pevnejších materiálov, ideálne z dreva, keďže väčšina zimných búnd a kabátov je ťažkých a tenký plast by sa začal ohýbať. Do väčších skríň si môžete namontovať aj druhú tyč.

Tip: Zaobstarajte si vešiaky z cédrového dreva –  odpudzuje mole.

Tajná skrýša pre topánky

V skrinke na topánky na chodbe nie je pre zimné čižmy miesto. Zväčša v ňom máme uložené tie, ktoré práve nosíme. Aby druhá skrinka na topánky zbytočne nezaberala priestor, ktorý by sa dal využiť inak, prečo ju neschovať do vstavanej skrine? Tak môžete mať letné topánky pekne po ruke a zimné bezpečne uložené na ďalšiu sezónu. Praktické sú tiež závesné systémy na stenu s priehradkami. Tiež sa dajú upevniť do skrine, no nezaberú veľa miesta ani mimo nej.Máte veľa čižiem? Je tu ešte jedna, netradičnejšia alternatíva.

Tip: Aby sa zimné topánky počas čakania na ďalšiu sezónu nezdeformovali, natlačte do nich staré noviny. Udržia si tak svoj tvar a materiál zostane napnutý. Kožené topánky nezabudnite naimpregnovať a natrieť krémom na kožu.