• Tipy, triky, návody
  • 16.1.2018
  • 2496 pozretí

5 otázok, na ktoré by ste mali odpovedať ÁNO skôr, ako si preberiete byt

5 otázok, na ktoré by ste mali odpovedať ÁNO skôr, ako si preberiete byt
5 otázok, na ktoré by ste mali odpovedať ÁNO skôr, ako si preberiete byt

Do nového bytu sa musíte zamilovať. Vidieť ho pred očami, keď zaspávate a myslieť naň, keď vstávate. Zdanie jeho dokonalosti ale môže spôsobiť, že sa zabudnete pozrieť takpovediac „pod obal“. Myslieť prakticky sa ale vyplatí. Veľakrát ide o celoživotnú investíciu. Nasledujúcich päť otázok si položte skôr než schováte kľúče do vrecka a zabuchnete dvere za zástupcom YIT. Poslúžia vám ako mininávod ako si poriadne preveriť, či naozaj dostávate to, čo ste si vysnívali.

Mám v rukách dôležité dokumenty?

Papierovačky môžu byť otravné, ale sú dôležité. Najvýznamnejším dokumentom, ktorý by ste mali dostať, je zápisnica o odovzdaní nehnuteľnosti. Uistite sa, že obsahuje všetky povinné údaje – aktuálny stav a evidenčné číslo meračov a súpis odovzdaných kľúčov a dokumentov. Dajte si tiež pozor, či ste dostali Manuál užívania bytu, ktorý vás oboznámi so správnym užívaním bytu, odpovie na najčastejšie kladené otázky a informuje o ďalších povinných krokoch po odovzdaní bytu.

Funguje základné vybavenie?

Byt v novostavbe vám bude odovzdaný  bez elektrickej energie, to znamená, že je potrebné požiadať o pripojenie elektrickej energie Západoslovenskú distribučnú. V prípade dodávky plynu do bytu je taktiež potrebné požiadať o pripojenie plynu Slovenský plynárenský priemysel. Teplo, teda centrálne vykurovanie a vodu vám zabezpečí správca bytového domu.

Neunikli mi detaily?

Nezanedbajte drobnosti. Vyskúšajte, či vaša toaleta splachuje, či sa okná a dvere bez problémov otvárajú a zatvárajú, či sa niekde nevyskytujú praskliny. Hoci sú to maličkosti, ich náprava si vyžaduje určitý čas. Pri odpisovaní stavov meračov si dobre zapamätajte, kde sa nachádzajú v spoločných priestoroch merače tepla, elektrorozvodňa, prípadne plynomerňa.

Mám všetky kľúče?

Byt je skontrolovaný a konečne prichádza vytúžený moment, kedy dostanete do rúk kľúče. Máte ich ale všetky? Nedostávate iba kľúč od dverí do bytu, ale aj od nebytových priestorov, ako napríklad pivnica. Nezabudnite ani na kľúč alebo čip od vchodu, aby sa vám nestalo, že sa síce máte ako dostať do bytu, ale nedostanete sa do budovy. Je dobré si všetky kľúče hneď pri prebratí vyskúšať.

Mám sa na koho obrátiť v budúcnosti?

Odovzdaním bytu vzťah medzi vami a YIT nekončí. YIT je tu pre vás aj naďalej so svojimi popredajnými službami. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať prostredníctvom online služby YIT PLUS cez Centrum podpory. Domov by predsa mala tvoriť radosť a harmónia. Vy sa budete tešiť z dobre investovaných životných úspor a my z vašej spokojnosti.