• Tipy, triky, návody
  • 23.10.2018
  • 1390 pozretí

4 jednoduché kroky, ako uložiť letné veci na zimný spánok

4 jednoduché kroky, ako uložiť letné veci na zimný spánok
4 jednoduché kroky, ako uložiť letné veci na zimný spánok

Máme pre vás dve správy. Jednu dobrú a jednu zlú. Tá zlá je, že teplé mesiace skončili a s nimi aj sezóna šiat, sukní a plaviek. Prišiel čas uvoľniť miesto teplejším veciam. A tá dobrá správa? Zazimovanie letných vecí nemusí byť až tak náročné a zdĺhavé, ako by sa mohlo zdať. Predstavíme vám 4 kroky, vďaka ktorým to s prehľadom zvládnete.

Prvý krok: Vytrieďte to, čo nenosíte

Skôr, ako začnete triediť a uskladňovať, vyložte všetky svoje veci na posteľ a buďte ku svojmu šatníku kritickí. Vytrieďte nepotrebné veci. Šaty, ktoré si oblečiete, keď schudnete, spomienkové tričko z koncertu, nosené už iba vo vašich spomienkach či všetko, čo sa „ešte môže zísť“. V skratke – ak ste niečo nemali celý rok na sebe, už si to s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy neoblečiete. Zbaľte to a zbavte sa toho.

Tipy, čo robiť so starým oblečením:

 

Veci, ktoré nechcete zbytočne skladovať, nemusíte ani vyhodiť. Existujú spôsoby, ako sa nechcených kúskov zbaviť ekologicky a pritom potešiť niekoho iného.

Burzoblšák: Komunitný blší trh v Ružinove, ktorý každý mesiac nájdete na Drieňovej 16. Stačí si dopredu prenajať stôl, priniesť nechcené oblečenie, určiť si ceny a vyzdobiť svoj stôl tak, aby ste nakupujúcich zaujali.

Swap: Tento zahraničný formát sa k nám dostal len nedávno, no slávi veľké úspechy. A nie je sa čomu čudovať. Za oblečenie, ktoré prinesiete, si môžete vybrať väčšinou až do 20 nových kúskov od ostatných účastníkov. Úplne zadarmo. A pokiaľ si vaše veci nikto nevezme, poputujú do charitatívnych organizácií, napríklad pre týrané ženy. Koná sa napríklad aj v bratislavskej Starej tržnici na Námestí SNP.

Second-hand: Svoje oblečenie môžete ponúknuť aj obchodom, predávajúcim veci „z druhej ruky“. Opatrní ale buďte s kontajnermi na oblečenie. Radšej si o nich dopredu niečo zistite. Veci z nich totiž nie vždy putujú tam, kam majú.

Pokiaľ máte doma naozaj originálne či vzácne staré kúsky, možno ešte z maminej mladosti či po babke, skúste ich darovať bratislavskému second-handu Vintage Shop na Františkánskom námestí 7.

 

Na záver prvého kroku nezabudnite, že oblečenie treba vyprať. Škvrny by do ďalšieho leta zaschli a mohol by byť problém odstrániť ich. Dvojnásobne to platí pre plavky. Operte ich v rukách, s trochou kypriaceho prášku, ktorý pomôže odstrániť zvyšky chlóru alebo morskej soli. Tá by inak mohla látku poškodiť alebo úplne zničiť.

Druhý krok: Vyberte správny spôsob uskladnenia  

Boxy: Tie plastové majú veľkú výhodu v tom, že dobre tesnia, neprepúšťajú vlhkosť ani sa do nich nedostanú nečistoty či hmyz. Ak ale máte oblečenie z citlivých látok, ktoré potrebujú dýchať, napríklad spomínané plavky, plastovým boxom sa radšej vyhnite. Namiesto nich použite vzdušné kartónové škatule. Nie však hocijaký kartón z potravín. Papiernické boxy sú odolnejšie a vaše oblečenie spoľahlivejšie uchránia. Navyše ich dnes vyrábajú vo všetkých možných farbách a vzoroch, takže ich môžete zladiť so štýlom vašej izby. Možnosťou sú tiež látkové zapínacie boxy a závesné poličky. Na okuliare, žabky či sandále poslúži úložný diel s malými vreckami, ktorý si viete uchytiť na stene.

Nechcete utrácať peniaze za boxy? Použite obyčajný cestovný kufor. Alebo buďte štýlovejší a vyzdobte svoju izbu prúteným košom či vintage truhlou na oblečenie.

Vešiaky: Ak sa chystáte „zazimovať“ letné oblečenie do skrine, myslite na to, že veci budú na vešiaku visieť celé zimné obdobie. Veľmi dôležitá je preto voľba materiálu, šetrného k látke. Najhoršou možnosťou sú tenké kovové vešiaky. Materiál sa na nich bude naťahovať a trpieť. Dobré nie je ani drevo, kvôli trieskam, zatrhávajúcim látku. Ideálne preto použite mäkké, látkové vešiaky s penovou výplňou.

Veci na vešiakoch odporúčame ešte zabaliť do ochranných obalov. No ak sa dá, uprednostnite látkové. V plastových sa drží vlhkosť a tá tvorí plesne, ktoré môžu na oblečení zanechávať žlté škvrny. Netesnia totiž tak dobre, ako plastové boxy.

TIP: Aby vás po zime neprekvapil zápach potuchliny či diery od molí, vložte medzi oblečenie voňavú guličku, ideálne z cédrového dreva, alebo vrecúško s bylinkami. Neukladajte ich však priamo na oblečenie, radšej ich zabaľte do papiera, aby voňavé látky časom nezačali vytvárať škvrny.

 

Tretí krok: Je čas to zabaliť

Keď už máte veci vytriedené a viete, do čoho ich bezpečne schovať, je na čase začať oblečenie skladať, vkladať do boxov a uložiť ho na zimný spánok. Aby ste však vaša izba nebola plná škatúľ s letnými vecami, baľte čo najúspornejšie. Neskladajte veci štandardným spôsobom, rolujte ich. Budete prekvapení, koľko miesta ušetríte. Navyše, oblečenie sa takto ťažšie pokrčí.

 

Skladanie oblečenia môže byť veda

 

Verili by ste, že vedci už skúmajú aj to, ako skladať oblečenie? Je to tak. Dokonca na tento účel vytvorili špeciálnu pomôcku – plastovú dosku s ohybnými časťami, ktoré postupne ohýbate a výsledkom je dokonale poskladané tričko. Ak vám to znie povedome, možno za to môže seriál The Big Bang Theory. Jedna z hlavných postav, fyzik Sheldon Cooper, tento vynález často používal.

 

Štvrtý krok: Nájdite boxom miesto

Teraz, keď máte veci zrolované a prehľadne naukladané v úložných boxoch, čaká na vás posledná, no pomerne náročná úloha – kam ich schovať. Využite každú skrýšu, ktorú v izbe nájdete. Boxy majú výhodu, že sú malé a nezaberú príliš veľa miesta. Naukladajte ich pod posteľ, do skrine či na jej vrch, pod stôl, menšie môžete dať aj na poličky. Dôležité však je, aby bolo prostredie suché a nie príliš slnečné.

Majte prehľad

 

Aby ste po lete vedeli, čo kde nájsť, každý box oštítkujte. Tak budete napríklad počas babieho leta vedieť, kam ste schovali svoju obľúbenú ľahkú blúzku, šaty či top.

 

Ak to so šetrením miesta myslíte naozaj vážne, môžete spojiť originalitu s užitočnosťou. Vyrobte si nočný stolík a skrinku v jednom. Stačí zohnať veľký plastový úložný box na kolesách s viacerými priehradkami a prehodiť cezeň štýlovú látku alebo ho oblepiť fóliou. Potom už len doplňte nočnú lampu a stolík je na svete.

Tip na záver: 

To, že ste práve svoje letné veci uložili na niekoľkomesačný odpočinok neznamená, že by ste na ne mali úplne zabudnúť. Aspoň raz za mesiac ich skontrolujte, nech si môžete byť istí, že je všetko tak, ako má byť.