• Tipy, triky, návody
  • 1.6.2017
  • 2356 pozretí

Vyberáte rastliny do kuchyne? Tieto čistia vzduch a sú nenáročné

Vyberáte rastliny do kuchyne? Tieto čistia vzduch a sú nenáročné
Vyberáte rastliny do kuchyne? Tieto čistia vzduch a sú nenáročné

V minulosti kolovali fámy, že v kuchyni s plynovým sporákom nevydrží žiadna zeleň. Dnes sú však moderné kuchyne dostatočne dobre vetrané a poskytujú množstvo prírodného svetla. To sú ideálne podmienky pre pestovanie rastlín, ktoré vašu kuchyňu skrášlia a niektoré z nich zároveň poslúžia aj ako surovina do jedál.

Do kuchyne patria hlavne malé a nenáročné rastliny, ideálne bez obsahu jedovatých látok. Ktoré to sú?

Rôzne bylinky

Takzvaná jedlá zeleň je všestranná kuchynská ozdoba, pretože okrem toho, že sa na okennom parapete budú tieto rastliny pekne vynímať, môžete ich používať aj na dochutenie pripravovaných jedál. Medzi najznámejšie kuchynské bylinky patrí pažítka, rukola, žerucha, bazalka, medovka, mäta, rozmarín či tymián.

Zdroj: Pexels

Klasické kvitnúce kvety

Žiarivé farby kvitnúcich rastlín spríjemnia pobyt v kuchyni najmä tým, pre ktorých je varenie skôr trápením než príjemnou aktivitou. Gerbery a begónie sú pestrofarebnou klasikou, africké fialky prekvapia celoročným kvitnutím a miniatúrne nemecké fialkyskrášlia vaše zátišie s bylinkami na parapete.

Brečtan

Ideálnym doplnkom do kuchyne je aj brečtan, ktorý prežije aj v miestnostiach s horšími svetelnými podmienkami. Keďže je táto nenáročná rastlina tiež výborným čističom ovzdušia, mala by byť nutnou súčasťou kuchýň, v ktorých sa okrem výparov z varenia vyskytuje aj cigaretový dym.

Zdroj: Old House Journal

Iné prírodné osviežovače vzduchu

Okrem brečtanu existujú aj iné rastliny so schopnosťou pohlcovať zápachy. Nemusí pri tom ísť len o klasické arómy jedál. V ovzduší kuchyne sa totiž vyskytuje veľké množstvo oveľa závažnejších a nebezpečných látok z rôznych čistiacich prostriedkov. Niektoré druhy ľalie nepotrebujú pre správny rast prírodné prostredie, takže si túto čističku ovzdušia dokážete vypestovať aj v domácich podmienkach.

Zdroj: Flickr

Zelená nefrolepka zachytáva škodliviny a zlepšuje vlhkosť vzduchu. S touto prospešnou rastlinou zároveň obohatíte svoju kuchyňu o farebné tóny, ktoré v aktuálnom roku letia. A keďže sú trendom súčasného roka prírodné materiály, bylinky a kvitnúce rastliny v kvetináčoch z pálenej hliny spravia z vašej kuchyne štýlový priestor aj bez veľkolepých investícií.