• Tipy, triky, návody
  • 15.9.2017
  • 940 pozretí

Veľké módne kráľovstvo (aj) v malom byte

Veľké módne kráľovstvo (aj) v malom byte
Veľké módne kráľovstvo (aj) v malom byte

Kam so všetkými tými vecami?

Konečne nastal ten čas, kedy si v pokoji môžeš vychutnávať celý svoj priestor vo vlastnom byte. Lenže, čo ak tento priestor neponúka dostatok miesta pre všetky tvoje módne poklady? Či už bývaš v prenájme alebo máš byt vlastný, časom sa vyskytne kapacitný problém. Pretože veľmi často sa, najmä nám ženám, stáva, že máme veľa vecí, ktoré ale nemáme kam uložiť. Predsa, každé tričko, džínsy, ale aj kabelky či tenisky si zaslúžia, aby sme im venovali miesto nielen v našom živote, ale aj v skrini.

Aj keď asi nie si šťastná majiteľka šatníka rozmerov à la Carrie Bradshaw, ešte stále je tu veľa možností, ako a kam všetky must-have kúsky uskladniť. A dokonca aj systematicky a štýlovo.

1. Základ je dobrá dispozícia

Pri sťahovaní do malého bytu je potrebné sa najskôr zamyslieť nad jeho dispozičným riešením. Ak je v byte zbytočne veľa priečok alebo sú nezmyselne rozmiestnené, ihneď sa pustiť do zariaďovania nie je ten najlepší krok. Trošku sa nadýchni, pozri s nadhľadom do výkresu a ak tam vidíš veľký priestor, ktorý ale delí veľa zbytočných stien, neboj sa ich zbúrať. Samozrejme, s ohľadom na nosné priečky a odbornou pomocou  Ak sa ti ale nechce riešiť stavebné úpravy a najradšej by si už dolaďovala obliečky na vankúše, skús pozrieť na šikovné riešenia nových bytov v Dúbravke. „Úlohou architektov je myslieť na úložný priestor už pri návrhu jednotlivých dispozícií, čo si možno všimnúť v bytoch s väčšou chodbou. Zákazníci to niekedy považujú za nevýhodu, ale práve tu je možnosť umiestniť naozaj veľké množstvo úložného priestoru. Nezabudnite na praktické hľadisko, kabát si predsa vyzliekate hneď po príchode domov,“ radí odborníčka z YIT Slovakia Katarína Lenhartová.

1. Uši to na mieru

Jedným z veľmi dobrých riešení je nábytok na mieru. Podľa presných rozmerov sa dá výborne využiť každý jeden centimeter priestoru, zvoliť vyhovujúci materiál, navrhnúť vlastný dizajn aj vyšperkovať detaily. No nie každý si môže dovoliť bytového architekta, ktorý všetko nadizajnuje a k tomu individuálny prístup nábytkárskej firmy aj s individuálnymi cenami. Ak však tvoja peňaženka zvládne aj vyšší rozpočet alebo si na vlastný návrh trúfaš sama, môžeš sa smelo do toho pustiť. Nábytkom na mieru (skoro) nikdy nič nepokazíš a kusy úložného priestoru do seba krásne zapadnú ako kocky z lega. „Ak je v byte väčšia chodba, tento priestor je možné využiť ako šatník, počítajte s odporúčanou minimálnou šírkou 65 cm,“ hovorí odborníčka z YIT Slovakia Katarína Lenhartová.

1. Skriňa typu roll-door

Určite si sa už stretla s pojmom roll-door čiže „posuvné dvere“. Aj keď má črty nábytku zo skupiny „na mieru“, jedná sa o skriňu so svojimi pravidlami. Je to zostava kombinovaných políc opretá o stenu s posuvnými dverami, vďaka ktorým vytvorí dojem ďalšej miestnosti. Veľkou výhodou tohto typu skrine je, že siaha až po úplný strop, čím získaš maximálny úložný priestor. Do vrchnej časti sa dajú uložiť sezónne alebo málo používané veci, ktoré momentálne nepotrebuješ mať poruke. Ponúka veľa variácií na rozloženie vnútorných políc ako aj dizajn dverí, no v malom priestore občas môže pôsobiť giganticky a ťažkopádne. „Ak je to možné, zaveste na vnútornú stranu dverí háčik na kabelky, alebo vrecko na rôzne drobnosti. Ak sú vaše zásuvky príliš široké alebo hlboké, použite rozdeľovače a uvidíte ako ľahko do nich schováte omnoho viac vecí,“ odporúča odborníčka z YIT Slovakia Katarína Lenhartová.

2. Vyklápacia/rozkladacia alebo posteľ na poschodí

Získať viac úložného miesta môžeš tiež ukrojením z priestoru pre posteľ. Ak si vyberieš extravagantnú posteľ vypadávajúcu zo steny alebo sedačku, ktorá sa jedným potiahnutím zázračne premení na letisko, získaš meter-dva vhodné napr. na konferenčný stolík, ktorý by si si inak nemohla dovoliť. Daj však pozor, pretože posteľ musí mať voľné miesto na rozloženie

Poschodovú posteľ nemyslíme takú, o ktorú si sa delila so súrodencom v detskej izbe. Toto je posteľ na vysokých nohách, pod ktorou budeš mať poriadne veľký priestor, kde sa len tak neschováš. Vytvoriť si tu môžeš napr. obývaciu alebo pracovnú časť, alebo umiestniť celú maxi skriňu či urobiť vlastný salón krásy.

3. Využi neviditeľné

V každej miestnosti sa nachádza priestor, ktorý si na prvý pohľad človek veľmi nevšimne, pretože je nad alebo pod úrovňou našich očí. Ale, našťastie, tam stále je a dá sa krásne využiť. Stačí len trochu zdvihnúť hlavu a hneď uvidíš, koľko potenciálnych skriniek sa dá „zavesiť“ nad ten gauč. A že ten kút vlastne ponúka dve steny, na ktoré stačí položiť pár dosiek, z ktorých veľmi jednoducho vznikne parádna skrinka na topánky alebo knižnica. Mysli na to, že priestor nie je len na zemi, ale siaha od podlahy až po strop. To je jeho skrytý potenciál, na ktorom môžeš stavať svoje mrakodrapy plné drahocenností. „Tyč na vešiaky by mala byť v úrovni očí, nie príliš vysoko, ani nízko. Ak na nej visia dlhšie kúsky oblečenia, zložte ich, čím ušetríte priestor a do skrine tak môžete namontovať ešte jednu tyč. Nebojte sa skrinky či police zavesiť nad alebo okolo dverí, uvidíte aké množstvo priestoru takto zostáva nevyužité,“ hovorí odborníčka z YIT Slovakia Katarína Lenhartová.

4. Inšpiruj sa SEVERSKÝM ŠTÝLOM

 

TIPY PRE MÓDNE PRINCEZNÉ

1. Pozor na materiál! Uprednostni laminovanú alebo dyhovanú drevotriesku pred masívnym drevom a podobným materiálom s hrubými stenami. Celá konštrukcia ušetrí pekných pár centimetrov, ktoré určite zužitkuješ inde.

2. Hra farieb a potlače. Svetlé farby vo všeobecnosti opticky zväčšujú. Preto ich uprednostni pri výbere na akejkoľvek ploche. Menšie časti nábytku alebo dekorácii si, samozrejme, vyber podľa vlastného vkusu. Takisto masívne potlače zaberajú veľkú časť celku, a tým vytvárajú dojem preplnenosti. Radšej vyberaj drobnejšie a pravidelné vzory.

3. Pozor na doplnky. V malých priestoroch už pri pár voľne pohodených veciach rýchlo vzniká dojem neporiadku. Preto buď opatrná aj s množstvom sošiek, vázičiek a fotorámikov, ktoré sú síce krásne, no okrem pristávacej plochy pre prach, vytvoria aj dojem neustáleho chaosu.

Medzi najväčšie trendy moderného bytového dizajnu patrí severský (škandinávsky) štýl. Charakterizuje ho jednoduchosť, minimalizmus a funkčnosť. Je presne taký, akí sú obyvatelia starého kontinentu žijúci v chladnej klíme v spojení s prírodou. Zameriavajú sa na praktické nábytky, neutrálne a svetlé farby, jednoduché tvary, prírodné materiály. Vďaka jemným farebným tónom, ladným krivkám nábytku a dokonalému umiestneniu, pôsobí takto zariadený priestor veľmi elegantne, usporiadane a vzdušne. Ak ti je tento štýl blízky, drž sa zásady menej je viac a si na dobrej ceste za Škandináviou v tvojom malom bytíku.