• Tipy, triky, návody
  • 19.11.2017
  • 1998 pozretí

5 trikov, vďaka ktorým sa budete aj v malom byte cítiť veľkolepo

5 trikov, vďaka ktorým sa budete aj v malom byte cítiť veľkolepo
5 trikov, vďaka ktorým sa budete aj v malom byte cítiť veľkolepo

Začnime tipom, ktorý by vám napadol aj keby sme vás zobudili o polnoci. A bolo by úplne jedno, či by to bolo v priestrannej spálni cez pol poschodia alebo v spálni v „jednoizbáku“. Veď viete, v takom, ktorý je zároveň jedálňou aj obývačkou s detskou postieľkou v kúte…

  1. Svetlé farby

Túto radu nájdete v každom jednom článku, či blogu o zariaďovaní malých bytov. Neprevracajte otrávene oči, je na to dobrý dôvod. Svetlé farby, ktoré priestoru dovoľujú dýchať sú naozaj alfou a omegou malých bytov. Inak by vaše roztomilé hniezdočko mohlo razom pripomínať žalár, kobku alebo jaskyňu. Ak ste fanúšikom tapiet, voľte tie s drobnými vzormi. Dominantné motívy vyzerajú lepšie, keď sa na ne dá pozrieť z dostatočnej diaľky, čo žiaľ malé byty nedovoľujú.

2. Tmavšia podlaha

Keď už máme svetlé steny, poďme sa pozrieť na podlahu. Tá môže byť tmavšej farby. Priestor to vyváži a zútulní. Hoci to na Slovensku nie je zvykom, malému bytu môže pomôcť aj zjednotenie podláh. Teda jedna podlahová krytina v celom byte. Podľa dizajnérov to opticky zväčší obytnú plochu.

3. Let the sunshine in

…alebo „vpusťte dnu slnko“! Neblokujte okná, nepoužívajte ťažké závesy ani masívne žalúzie. Ak sa vám pohľad na holé okno nepáči, zvoľte napríklad vzdušnú záclonu z bieleho tylu, ktorá bude siahať od stropu až po zem alebo na okno poukladajte črepníky s kvetmi. Prečistia vzduch a doslova oživia váš príbytok.

4. Nábytok je kľúčový

Zariadenie, ktoré zvolíte, dá bytu tvár. Je dôležité vyberať nábytok, ktorý nebude miestom plytvať, ale vyplní aj najužšie priestory do posledných centimetrov. Priestor vyzerá lepšie s odľahčeným nábytkom na nožičkách, oproti masívne pôsobiacim kúskom položeným na podlahe. Pomôcť môžu aj priehľadné materiály. Trendom sú napríklad plastové stoličky, pri stolíkoch zase pracujte so sklom. Ak sa vám takéto materiály zdajú príliš studené, pouvažujte, ako vám miesto pomôže ušetriť skladací nábytok.

5. Ukryte nepodstatné drobnosti

Ak utieranie prachu nepatrí k vaším najobľúbenejším koníčkom, dobre počúvajte. Radíme zbaviť sa desiatok nepotrebných drobností, ktoré naše byty často zapratávajú. Ak sa s nimi nedokážete rozlúčiť, ukryte ich z poličiek do krabíc, zásuviek a boxov. Keď takú krabicu navyše niekedy počas jesenného víkendu vytiahnete, verte, že vás vaša zbierka poteší oveľa viac, ako keď ju budete mať denne na očiach.