• Tipy, triky, návody
  • 14.6.2016
  • 2461 pozretí

Makramé - záves na kvetináč

Makramé - záves na kvetináč
Makramé - záves na kvetináč

Makramé je textilná technika uzlíkovania, ktorá pochádza z 13. storočia od Arabských tkáčov, ktorí ňou lemovali prikrývky na svoje ťavy, šatky a závoje. Táto technika neskôr putovala spolu s Maurskými bojovníkmi zo severnej Afriky do Španielska a Francúzska a do celej zvyšnej Európy. Veľmi obľúbená bola Makramé technika v 70. rokoch v Amerike, kde si pomocou nej mladí ľudia vyrábali dekorácie na steny, prikrývky, obrusy, záclony, závesy na kvetináče, šperky, náramky priateľstva alebo dokonca aj šortky!

Dnes je Makramé opäť v kurze. Zvykne sa zapletať z bielych šnúrok alebo prírodného špagátu. Táto technika predstavuje „boho“ štýl.  Vyrobte si s nami jeden takýto záves na kvetináč technikou makramé, je to veľmi jednoduché, praktické a efektné.

Budete potrebovať:

4 kusy 200 cm dlhej šnúrky (hrúbka šnúrky záleží aj od váhy kvetináča, ktorý do nej chcete zavesiť) – luloface zvolila 2 farby šnúrok, aby boli pre vás lepšie viditeľné pri uzlíkovaní v postupe

Kovový polokrúžok (nájdete v galantériách alebo odstrihnite z nepotrebnej kabelky)

Nožnice

Podložka s úchytkou na dokumenty

1.Všetky štyri šnúrky si prehnite na polovicu a prevlečte cez kovový polkruh.

2. Tento polkruh si uchyťte do štipca na podložke, bude sa Vám so šnúrkami lepšie pracovať.  Máme teraz dokopy 8 šnúrok, ktoré nám vychádzajú z uzlíka. Vyčleňte 1 šnúrku po každej strane, ostatné nechajte v strede.

3. Pre ľahšie pochopenie budem popisovať postup uzlíkovania pomocou farieb šnúrok. Vy si za farby zameňte tie vaše šnúrky, ktoré sa nachádzajú v rovnakých pozíciách. Zoberte si teda bielu (ľavú) šnúrku a prehnite ju ponad stredové šnúrky a následne popod (pravú) fialovú šnúrku.

Fialovú šnúrku potom vložte popod stredové šnúrky a cez sľučku, ktorá sa urobila z bielej šnúrky. Potiahnite za obidva konce šnúrok, čím vám vznikne prvý uzlík.

Zapamätajte si, že prvý krok robíte vždy s BIELOU šnúrkou. Takže pokračujte tak, že opäť bielu šnúrku preložíte ponad stredové a popod fialovú šnúrku a fialovú šnúrku následne popod stredové a cez bielu slučku. Opäť zatiahnite.

Urobte takýchto uzlíkov zopár z každej strany (napr. 10) – práve ste zvládli základný uzlík techniky makramé!

4. Nasleduje už len tá jednoduchšia časť. Konce šnúrok si rozdeľte na 4 dvojice.

Na každej dvojici urobte obyčajný uzlík asi 15 cm od konca pletenej vrchnej časti.

Rozdeľte teraz konce šnúrok na iné, ale susedné dvojice a urobte ďalšie uzlíky asi 5 cm od týchto prvých.

Okrajové šnúrky tiež zauzlíkujte dokopy.

Všetky šnúrky zložte dokopy a na konci (asi 5 cm od spodných uzlíkov) z nich urobte jeden veľký uzol. Ten nám udrží kvetináč na mieste.

A záves je hotový! Už do neho vložiť len obľúbený kvetináčik alebo vázu s kvetmi a zavesiť na klinec alebo háčik napríklad v kuchyni, kde budete mať poruke obľúbené bylinky. 

Ďakujeme Luloface – industriálny dizajn za parádny postup.