• Tipy, triky, návody
  • 14.2.2016
  • 1166 pozretí

Finske tupy

Finske tupy
Finske tupy

Divoká severská príroda, panensky čisté jazerá a svetoznáme národné parky. Áno, to je Fínsko. Pokiaľ žijete aktívne a obľubujete outdoorové športy, je to miesto presne pre vás! Prebuďte v sebe dobrodruha a predstavte si vydať sa s batohom opustenou krajinou, odpútať sa aspoň na chvíľu od každodenného stereotypu, neplánovať, kde budete zajtra a užívať si mierumilovný pokoj severu. Ale čo v prípade nepriaznivého počasia? Keď začne nečakane pršať, potrebujete sa zahriať, vysušiť sa alebo si odpočinúť napríklad pri praskajúcom ohni? Práve na to slúžia tupy.

Čo je to tupa? Tupy sú drevené zruby, ktorými sú severské národné parky priam popretkávané a slúžia k prenocovaniu na jednu, maximálne dve noci. Stretnúť sa môžete s odomknutými, ale aj súkromnými typmi. Päiatupa napríklad slúži k dennému pobytu, krátkemu občerstveniu alebo príprave pokrmu na propán-butánovom variči. Nie je teda určená na spanie. Zásoba dreva, sekerka s pílou, záchody a základný riad je však samozrejmosťou každej. Najpopulárnejšie je stráviť noc v tzv. Autiotupe. Je zadarmo a na rozdiel od denného zrubu ponúka lavice, drevené palandy a v niektorých nájdete aj pravú fínsku saunu. Ale nemyslite si, že to je také jednoduché. Pokiaľ sa nenachádzate v blízkosti vodnej plochy, ktorej voda obyčajne poslúži na varenie a umývanie – je tu len jedna možnosť – sneh topiaci sa na kameňoch!

Na prenocovanie za poplatok slúžia Varaustupy. Fungujú rovnako ako autiotupy, sú však zamknuté. Kľúč si vyzdvihnete v informačných centrách parku a romantika sa začína. Zaujímavou súčasťou zrubov je návštevná kniha. Tá však neslúži na rozpisovanie svárov vášho osobného života, ide tu o vašu bezpečnosť, aby vás bolo možné v prípade núdze vystopovať. Noc vás vyjde na cca 9 eur na osobu.

Autiotupa Lehtosaaren so saunou. Haádajte, kde sa po saunovaní schladíte? Priamo v priľahlom jazere, či v zimnom období v snehu! Zdroj: http://www.geocaching.com

PRAVIDLÁ?

K využitiu zrubov je potrebné rešpektovať niekoľko pravidiel. Najzákladnejším je udržovať poriadok, tupu pred odchodom upratať, uzavrieť plyn a nezabudnúť nasekať drevo a pripraviť tzv. ježka z mäkkého dreva na podpálenie. Miestne zvyklosti kážu, že kto príde najneskôr a najviac unavený, má právo nás požiadať o uvoľnenie miesta v zrube – a my mu prirodzene vyhovieme! Vybalené batohy vždy zavesíme von, aby sme šetrili priestor nám aj ostatným.

Pred odchodom taktiež nesmieme zabudnúť vyprázdniť vodu z akýchkoľvek nádob, pretože by mohla neskôr zmrznúť a nádoba prasknúť. A na čo Fíni nikdy nezabudnú je, u nich úplne prirodzené triedenie odpadu! Tupy blízko civilizácie majú za kôlňou separované odpadkové koše. Spáliteľný odpad spálime, ostatný triedime, prípadne odnášame vždy so sebou.

NIE LEN TUPY

Putovaním fínskou divočinou narazíme aj na iné, prevažne drevené stavby. Vizuálne vás určite zaujme kota, ktorá by sa dala opísať ako laponské tee-pee z rašeliny. Ste zmrznutý a váš cieľ je ešte ďaleko? V tom prípade určite uvítate tzv. kammi – jednoduchý prístrešok s kachľami, delený na otvorenú a uzamknutú časť. Na zohriatie pri ohni ideálne! Otvorené a prístupné sú často aj chatky či prístrešky sobárov – porokkämppä, ale pozor: vybavením zaostávajú za tupami, takže žiadna voda, ani drevo.