• Tipy, triky, návody
  • 30.10.2016
  • 1169 pozretí

Dekorácia Himmeli

Dekorácia Himmeli
Dekorácia Himmeli

„Himmeli“ je tradičná fínska ozdoba a štýl viazania dekorácií. Pôvodne bola zhotovovaná zo suchej slamy a uväzovala sa nad štedrovečerný stôl, aby priniesla hojnosť úrody na ďalší rok. Časom našla využitie aj mimo vianočného obdobia a stala sa obľúbeným bytovým doplnkom. Moderné himmeli dekorácie sa viažu z kovových alebo sklenených rúrok pomocou tenkého drôtika. Rôznymi štýlmi viazania vznikajú veľmi efektné závesné geometrické dekorácie. Inšpirujte sa touto škandinávskou technikou a vyrobte si nevšednú dekoráciu na stôl.

Budete potrebovať:

  • Tenký ohybný drôtik (priemer záleží od vnútorného priemeru rúrky).

  • Mosadzné rúrky (zoženiete na internete v kreatívnych potrebách alebo v stavebninách, dlhé 0,5 – 1 m – takúto rúrku treba narezať na kratšie). Ak nemáte mosadzné rúrky, použite tenké plastové slamky. 

  • Nožnice na strihanie drôtu.

Postup:

1. Rúrku/slamky si narežeme na 3 veľkosti, podľa toho, akú veľkú dekoráciu chceme mať. Naša výsledná dekorácia má rozmery 15 x 13,5 a na to sme použili:

– 5 x 12 cm rúrky (základná veľkosť)

– 5 x 8 cm rúrky (2/3 zo základnej veľkosti)

– 15 x 6 cm rúrky (1/2 zo základnej veľkosti)

Podľa tohto pomeru si narežete akýkoľvek rozmer rúrok/slamiek – podľa želanej finálnej veľkosti doplnku.

 

2. Odstrihneme si drôtik, asi 1m (vždy je lepšie pracovať s kratšími dĺžkami a potom prípadne nadpájať ďalší kúsok drôtika) a prevlečieme ho cez prvú 8 cm rúrku (stredná veľkosť). Zahneme – drôtik sa nám tak nevyvlečie.

 

3. Na drôtik navlečieme zvyšné štyri 8 cm rúrky a ukončíme to tak, že koniec drôtika prevlečieme cez vnútro prvej rúrky. Tým nám vznikne päťhranná obruč.

 
4. Na drôtik navlečieme 2 kusy najdlhších, 12 cm rúrok. Koniec drôtika prevlečieme cez rúrku, ktorá je oproti a vznikne nám vrchol dekorácie.

 

5. Druhú 12 cm rúrku navlečieme na drôtik a smerujeme na vrchol dekorácie, kde drôtik niekoľkokrát obmotáme o vrchol. Pokračujeme tak, že si navlečieme ďalšiu 12 cm rúrku a prevlečieme drôtik o susednú rúrku tak, že nám vznikne pyramídka.

 

6. Z nej ťaháme drôtik s navlečenými rúrkami podľa nákresu – používame najmenšie, 6 cm rúrky. V podstate je jedno, akými ťahmi dosiahnete požadovaný tvar, nemáte sa ako pomýliť, keď budete drôtik prepletať cez vnútra susedných rúrok.

 

7. Posledným krokom je spojiť vrcholy okrajových trojuholníčkov ďalšou rúrkou. Zostalo nám posledných 5 ks najkratších rúrok, ktoré na toto použijeme.

 

8. Pretŕčajúce drôtiky zakrútime okolo spojov a konce odstrihneme. Hotovo! 

Ďakujeme Luloface – industriálny dizajn za krásny postup.