• Tipy, triky, návody
  • 15.8.2016
  • 1692 pozretí

5 tipov ako sa vyhnúť teplu v byte

5 tipov ako sa vyhnúť teplu v byte
5 tipov ako sa vyhnúť teplu v byte

Na slnečné letné dni čakáme celý rok a vysoké teploty sú najlepšie pri pobyte niekde na kúpaliskách alebo výletoch do prírody. Nikto ich však nechce mať v byte, ktorý sa často premení na skleník. Ako sa vyhnúť horúčavám v byte a ostať v príjemnom chládku? V nasledujúcom článku vám prinášame niekoľko užitočných tipov, vďaka ktorým bude váš byt oázou v púšti.

Vetrajte efektívne

Častou chybou pri vetraní je, že sa do bytu dostane nežiadúce teplo. Neodporúča sa preto vetranie v priebehu horúceho dňa, keď sú vonku vysoké teploty. Vetrajte skoro ráno, večer po zotmení a v noci. Otvorte v izbách poriadne okná a vytvorte prievan čerstvého vzduchu, ktorý schladí interiér vášho bytu na optimálnu teplotu. Ak budete týmto spôsobom vetrať večer pred spaním, môžete si byť istí, že si spánok vychutnáte oveľa viac. Správny spôsob vetrania v správny čas, teda zabezpečí vhodnú teplotu v interiéri.

Majte dobré tienenie

Základným princípom pre zachovanie vhodnej teploty v byte je zabrániť prieniku horúcich slnečných lúčov cez okná. Správnym tienením je možné výrazne znížiť teploty v interiéri, pričom sa na oknách odporúčajú použiť rolety alebo okenice. Ak ich nemáte nainštalované, pomôcť vám môžu aj ďalšie zaujímavé riešenia v podobe závesov, žalúzií alebo roliet, ktoré môžete navyše vhodne skombinovať s vaším interiérom. Tieto zariadenia môžete nechať tieniť hneď ráno, keď odchádzate do práce a po vašom príchode budete milo prekvapení z príjemného chládku.

Vypnite elektroniku

Nadmerné využívanie spotrebnej elektroniky by ste mali zvážiť predovšetkým v lete. Je tomu tak z toho dôvodu, že televízor, počítač, lampa a ďalšie spotrebiče produkujú pri svojej činnosti teplo, ktoré prúdi do interiéru, ohrieva vzduch i celkový priestor v byte. Odmenou za efektívne využívanie týchto spotrebičov bude príjemnejší pocit z bývania v lete.

Nalepte si protislnečné fólie

Pomerne jednoduchým riešením proti prehrievaniu sú protislnečné fólie, ktoré môžete aplikovať na sklá, a to z vonkajšej i vnútornej strany okna. Fólie sú vyrobené tak, aby zabraňovali prenikaniu UV zložiek slnečného žiarenia a znižovali celkovú teplotu interiéru o niekoľko stupňov. Pri tomto riešení nebudete musieť ani výrazne meniť vzhľad vašich okien, pretože sa fólia nalepí priamo na sklo.

Zvážte klimatizáciu

Aj napriek tomu, že klimatizácia patrí k najúčinnejším zbraniam proti teplu v bytových priestoroch, nie všetkým vyhovuje, a to najmä kvôli častým zmenám teplôt. Z toho dôvodu by ste mali zvážiť, či budete klimatizáciu vo svojom byte využívať pravidelne a ako intenzívne ochladíte vzduch. V tomto prípade platí, že sa neodporúčajú extrémne rozdiely medzi teplotou v exteriéri a interiéri.

Horúce letné dni si vďaka týmto tipom môžete vychutnať aj u vás doma, a to bez toho, aby ste sa znervózňovali nadmerným teplom. V byte si príjemne oddýchnete a za teplom môžete ísť radšej niekde von. A ešte jedna rada na záver. Zaručeným receptom bude aj dobrá zmrzlina.