• Tipy, triky, návody
  • 17.5.2015
  • 542 pozretí

Sauna - najlepší fínsky vynález

Sauna - najlepší fínsky vynález
Sauna - najlepší fínsky vynález

Sauna má svoj pôvod vo Fínsku a pre obyvateľov tejto krajiny má svoj nenahraditeľný význam. Je to rituál, súčasť národnej kultúry, neodmysliteľná časť Fínska. Je miestom očisty a odpočinku. Pri príchode do sauny by sa mal človek uvoľniť a stres a nervozitu odložiť spolu s oblečením do šatne.

Pozitívne pôsobenie sauny na náš organizmus a jej účinky sú všeobecne známe. Saunovanie podporuje imunitu, pôsobí priaznivo na telo aj dušu. Nejde len o prehrievanie tela pri vysokých teplotách v saune, ale aj jeho následné ochladzovanie.

Klasická fínska sauna má podobu malého dreveného domčeka, ktorý sa obvykle nachádza na brehu jazera alebo mora. Tento domček má šatňu, kde si zložíte svoje oblečenie, verandu určenú na oddych a hlavnú miestnosť – „potiareň“. Tu sa prikuruje najlepšie drevom, v súčasnosti sú však mnohé, hlavne tie mestské, vykurované elektricky. Ďalšími typickými prvkami klasickej fínskej sauny sú kamene, ktoré sa nechajú na peci rozžeraviť a počas saunovania sa podlievajú vodou z vedierka. Dnešná sauna už má komín a vykuruje sa na 90 – 100 ˚C, no pôvodná sauna – dymová – komín nemala, dym bol vyvádzaný len otvorom v strope a bola vykurovaná až na 130 ˚C.

Tradičným úkonom pri saunovaní je šľahanie sa brezovými vetvičkami, čo napomáha rozprúdiť krv v tele. Fíni sa týmito vetvičkami zásobujú na zimné saunovanie, a aby ich udržali čerstvé, skladujú ich v mrazničke. Po saunovaní sa treba ochladiť buď v studenej vode, alebo ešte lepšie vyváľať v snehu.

Na dedine sa sauna nachádza v každom dome. V meste existujú spoločné sauny, ale nájdete ich už aj v panelákových bytoch: sauny sú totiž pre Fínov rovnakou samozrejmosťou ako kúpeľňa. Sauna má dokonca vo Fínsku aj svoj sviatok – oslavuje sa vždy v druhú júlovú nedeľu.

Moderné sauny sa väčšinou stavajú na obraz tých klasických, ale stretneme sa aj s originálnymi a netradičnými prevedeniami. Zaujímavým fínskym fenoménom je aj tzv. kärrysauna. Ide o saunu / príves, ktorú môžeme zapojiť za automobil a odviezť sa kam len chceme.