• Tipy, triky, návody
  • 21.1.2015
  • 816 pozretí

Kúpili ste si byt? Nezabudnite na daňové priznanie.

Kúpili ste si byt? Nezabudnite na daňové priznanie.
Kúpili ste si byt? Nezabudnite na daňové priznanie.

Blíži sa koniec januára a s ním aj povinnosť, ktorá sa týka všetkých čerstvých majiteľov nehnuteľností. Ak ste v minulom roku kúpili nehnuteľnosť a stihli ste ju aj zapísať do katastra, do 31. januára 2015 ste povinní podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti.

To, akú vysokú daň zaplatíte, závisí od toho, kde bývate. Daň z nehnuteľnosti totiž vyrubuje obec. Splatiť ju však musíte do 15 dní od doručenia daňového priznania.

Na daňové priznanie sa naozaj neoplatí zabudnúť. V prípade, že sa vám to stane a nezareagujete ani na výzvu od daňového úradu, vám totiž hrozí pokuta od 5 do 3 000 eur.

Povinnosť podať daňové priznanie vás týka, aj keď ste nehnuteľnosť zdedili, kolaudovali, alebo vám ju niekto daroval a rovnako aj vtedy, ak ste ju v minulom roku predali. V prípade, že ste jedným z viacerých vlastníkov, daňové priznanie musia podať všetci spoluvlastníci vo výške svojho podielu. Druhou možnosťou je dohodnúť sa so spoluvlastníkmi na zástupcovi, ktorý podá priznanie za všetkých, treba to však v priznaní vyznačiť.

Tlačivo k daňovému priznaniu nájdete TU.