• Tipy, triky, návody
  • 20.9.2015
  • 779 pozretí

Fíni ako inšpiratívny národ

Fíni ako inšpiratívny národ
Fíni ako inšpiratívny národ

Severský životný štýl je často považovaný za pokrokový a stáva sa tak vzorom a inšpiráciou pre mnohé iné národy. Prečítajte si o zvykoch a vlastnostiach, ktorými fíni vynikajú a z ktorých by sme si mohli brať príklad aj my.

V roku 2010 sa Fínsko umiestnilo na druhom mieste v rebríčku najšťastnejších krajín na svete. Do úvahy sa brala kvalita života miestnych obyvateľov, úroveň vzdelávania a takisto stav v zdravotníctve, politike, ekonomike a iných oblastiach. Ako sa to podarilo krajine väčšinu roka zahalenej do snehovej prikrývky s minimom slnečného svetla?

Fíni v tomto rebríčku zabodovali najmä tým, že majú vysokú životnú úroveň a priemernú dĺžku života. Dbajú však tiež aj na úroveň zdravotnej starostlivosti a vzdelávania, vďaka čomu majú v krajine takmer stopercentnú gramotnosť. Práve úroveň ich vzdelávacieho systému ich radí na ďalší vrchol medzinárodných rebríčkov krajín.

DÔRAZ NA KVALITU VZDELÁVANIA

Vo Fínsku pristupujú ku školstvu inovatívnym spôsobom, pri ktorom sa berie do úvahy jedinečnosť každého študenta. Učiteľské pozície patria medzi tie, o ktoré je najväčší záujem a ku ktorým sa pristupuje s úctou a rešpektom. Svedčí o tom fakt, že učitelia sú pre ich povolanie vyberaní z horných 10% absolventov univerzít s najlepšími výsledkami. Aj vďaka ich odbornosti a kvalifikovanosti pre túto prácu sa tak fínske deti umiestňujú na popredných miestach pri medzinárodných porovnávaniach študentov.

Fínske deti majú výborné výsledky v medzinárodných porovnávaniach. Zdroj: http://goo.gl/Y17Qv4

PRACOVITÝ NÁROD, KTORÝ DOKÁŽE ODDYCHOVAŤ

Fínsko je pomerne malá ekonomika, ktorá sa v posledných desaťročiach zameriava najmä na rozvoj technológií. Aj napriek náročným prírodným podmienkam a menšiemu počtu obyvateľov sú v medzinárodnom biznise úspešní, pretože sú flexibilní a rýchlo sa prispôsobujú zmenám. Fíni vedia, že úspech si musia tvrdo vydrieť a je o nich známe, že sú veľmi pracovití, spoľahliví a čestní. Ak vám dá fínsky obchodný partner svoje slovo, viete, že sa na neho môžete spoľahnúť.

Zaujímavosťou je, že svoju produktivitu si Fíni každý deň zvyšujú najmä pitím kávy. Podľa prieskumu z roku 2010 viac kávy denne v prepočte na jedného obyvateľa vypijú už len Holanďania. Obyvatelia Fínska majú síce vysoké pracovné nasadenie, ale vo väčšine prípadov si dokážu vytvoriť zdravú rovnováhu medzi prácou a osobným životom.

Fíni sú veľkými nadšencami športu. Zdroj: http://goo.gl/mdoj8m

ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Ďalšou charakteristikou tohto národa je, že väčšina obyvateľov Fínska dbá na zdravý životný štýl. Okrem saunovania obľubujú najmä aktívny oddych v prírode, ktorým môže byť napríklad cyklistika, nordic walking, ale aj rybárčenie, pre ktoré majú v krajine tisícok jazier ideálne podmienky. Šport, kvalitná strava a udržiavanie si štíhlej línie, to sú veci, na ktoré Fíni nedajú dopustiť. Ak je obyvateľ Fínska obézny, je to automaticky považované za následok nejakej choroby.

Fínsko sa v rámci zdravého životného štýlu radí medzi krajiny s najprísnejšími opatreniami voči fajčiarom. Jeho obyvatelia nemôžu fajčiť na žiadnom verejnom priestranstve, s výnimkou niektorých barov a reštaurácií. V krajine takisto prebieha boj proti alkoholizmu a to tým spôsobom, že tvrdý alkohol je veľmi drahý, je ho pomerne ťažké zohnať a je na neho uvalená vysoká spotrebná daň.

V krajine platia prísne protifajčiarske zákony. Zdroj: http://goo.gl/iiZ57H

ROVNOSŤ ŠANCÍ A NÍZKA MIERA KORUPCIE

Vo Fínsku dbajú na rovnosť príležitostí pre všetkých ľudí. Do boja proti rasovej, náboženskej a inej diskriminácií sa v tomto štáte hlási množstvo jednotlivcov, ale aj organizácií. Odráža sa to napríklad v záruke toho, že aj prisťahovalci majú pred zamestnávateľom rovnaké práva a povinnosti, ako miestni obyvatelia. Pre Fínov je takisto veľmi dôležitá rovnosť medzi pohlaviami a emancipácia žien je tam na vysokej úrovni. Dokonca ani samotný fínsky jazyk nerozlišuje gramaticky medzi mužským a ženským rodom.

Rovnosť šancí však nie je jedinou oblasťou, na ktorú môžu byť obyvatelia Fínska hrdí. Podľa hodnotenia organizácie Transparency International sa Fíni umiestnili na prvom mieste v meraní miery korupcie, ktorá je zaznamenaná v štáte. Nízka korupcia je do istej miery výsledkom snahy o rovnosť šancí, ale tiež opatrení pre ekonomickú a sociálnu rovnosť všetkých obyvateľov. Vo Fínsku sa takisto môžete cítiť bezpečne, a to vďaka nízkej miere kriminality.

Fíni sú na svoju krajinu patrične hrdí. Nie len na krásu ich prírody, ale aj na ich kultúru, tradície a športové úspechy. Vo veľa veciach nás môžu inšpirovať a v mnohých oblastiach sa od nich máme čo učiť. A čo vy, boli ste niekedy vo Fínsku? Máte s Fínmi skúsenosti? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom