• Tipy, triky, návody
  • 9.3.2015
  • 1289 pozretí

6 rýchlych rád, ktoré vám pomôžu pri výbere bytu

6 rýchlych rád, ktoré vám pomôžu pri výbere bytu
6 rýchlych rád, ktoré vám pomôžu pri výbere bytu

Rozhodujete sa o kúpe novej strechy nad hlavou? Či už ide o váš prvý byt alebo potrebujete väčší priestor na bývanie, predtým ako sa pustíte do obehávania jednej ponuky za druhou, prečítajte si tipy, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní.

Lokalita

Ruch centra alebo pokoj v odľahlej časti mesta? Pri výbere nového bývania hrá lokalita jednu z najdôležitejších úloh. Spíšte si vždy na papier svoje očakávania a následne všetky pre a proti každej ponuky. Zaujímať vás môže napríklad dostupnosť do práce alebo školy autom alebo MHD, ďalej môže byť pre vás dôležité mať v okolí obchody, reštaurácie, banky, alebo túžite po výhľade z okna na upokojujúcu zeleň a ničím nerušivé okolie. S lokalitou úzko súvisí aj životný štýl. Ak ste aktívny typ, dôležitá pre vás bude aj vzdialenosť záujmových a športových aktivít, turistických chodníkov, cyklotrás, parkov, prípadne kultúrne a spoločenské vyžitie.

 

Parkovanie

Informujte sa aj na možnosti parkovania. Počet áut rapídne pribúda, a preto je zvyšujúcim sa trendom parkovanie v podzemných garážach. To však môže byť spojené s dodatočnými poplatkami. Vždy si zistite, či je v okolí obytného domu možnosť bezproblémového parkovania či už bezplatne alebo za extra príplatok.

 

Poschodie

Strešný byt so skvelým výhľadom a terasou alebo prízemie so záhradkou? V súčasnosti sú pri novostavbách najžiadanejšie práve byty na vyšších poschodiach, ktorým zodpovedá aj cena. Nie je na škodu zvážiť aj vybavenosť výťahmi. Keby ste mali denne niekoľkokrát vyšliapať po schodoch na šieste poschodie, dlho by ste sa asi z nového bytu netešili.

 

Novostavba vs. starší byt

Pri novostavbách vás môže odradiť cena, ktorá je asi jedinou nevýhodou. Tá sa vám však môže vrátiť vďaka novým technológiám, ktoré sa v novostavbách využívajú. Vďaka nim sú totiž byty energeticky úspornejšie. Pri starších bytových domoch je hlavnou nevýhodou nutnosť opakovaných opráv, prerábanie priestorov, čomu sa v novostavbe vyhnete. Téme novostavba vs. starší byt sa venujeme aj v ďalšom našom blogu.

 

Cena

Nie je žiadnou novinkou, že za byty v centre mesta alebo novostavby si priplatíte. Zamyslite sa však aj nad výhodami, ktoré sa za vyššou cenou v dlhodobom horizonte skrývajú. Opäť si treba zvážiť všetky pre a proti.

 

Financovanie

Ak financujete nové bývanie prostredníctvom úveru, obráťte sa na hypotekárneho poradcu, ktorý pre vás porovná všetky ponuky na trhu a pomôže s výberom tej najvhodnejšej pre vás.