• Tipy, triky, návody
  • 15.11.2015
  • 1413 pozretí

5 vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor pri preberaní bytu

5 vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor pri preberaní bytu
5 vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor pri preberaní bytu

Kúpa a zariaďovanie nového bývania je veľmi dôležitým míľnikom na ceste k vysnívanému domovu. Mnohí na to majú len jeden pokus, a preto sa treba uistiť, že váš nový byt je presne taký, aký by byť mal. Aby sme vám v tom trochu pomohli, spýtali sme sa našich expertov na 5 najdôležitejších vecí, ktoré by ste určite pri preberaní nového bytu určite nemali prehliadnuť.

1.       Je byt vybavený tým štandardom, ktorý som chcel/a?

Môže to znieť triviálne, no treba začať od piky. Po príchode do budúceho domova má človek prirodzene plnú hlavu ideí o tom, ako byt zariadi, no môže mu ujsť napríklad to, či má na dverách namontované tie kľučky, ktoré si vybral, alebo či odtieň podlahy korešponduje s odtieňom podlahových líšt. Odporúčame prejsť si štandard položku po položke a skontrolovať, či všetko sedí s vašim výberom.

2.      Dostal som všetky potrebné zmluvy a dokumenty?

Preberanie bytu so sebou prináša aj nutnú dávku papierovačiek. Najdôležitejším dokumentom je zápisnica o odovzdaní, v ktorej si treba skontrolovať, či v nej máte správne osobné údaje a či skutočne dostávate to, čo je v nej uvedené (kľúče, dokumenty, atď.). Takisto je dôležité skontrolovať si termíny, do ktorých platia zmluvy o pripojení pre energie, na základe ktorých sa prihlásite k ich odberu. Spravidla totiž majú obmedzenú platnosť, po ktorej vypršaní budete od dodávateľa stavby potrebovať nové.

3.      Fungujú všetky kľúče a vstupy do domu, bytu, garáže a pivnice?

Určite by ste nemali zabudnúť na kontrolu všetkých kľúčov, ktoré dostanete a overiť si tak vstup do domu, bytu a ďalších priestorov. Vyskúšajte si tiež elektronického vrátnika, zvonček pri vstupe do domu aj bytu, ale myslite aj na kľúčik od schránky. V neposlednom rade otestujte aj ovládanie garážovej brány.

4.      Fungujú správne všetky vodovodné batérie, vypínače a zásuvky?

Bez vody a elektriny to v novom byte ďaleko nedotiahnete. Určite sa preto presvedčte, či zo všetkých batérií tečie voda a či sedí označenie teplej a studenej. Nezabudnite ani na splachovanie WC. Určite si tiež prejdite vypínače a zásuvky aby ste sa uistili, že elektrický prúd je všade tam, kde ho budete potrebovať.

5.      Mám kontakt na správcu, providerov internetu a ďalších dodávateľov? Viem, kam volať keď sa vyskytne problém?

Zhotoviteľ stavby by vám mal poskytnúť všetky údaje potrebné ku kontaktovaniu dodávateľov technológií vo vašom dome. Najdôležitejší z nich je kontakt na správcu domu, s ktorým budete riešiť veci ako napríklad nákup dodatočných čipov pre vchod do domu alebo platby do fondu opráv. Nezabudnite však ani na kontakty na dodávateľov energií, u ktorých sa musíte prihlásiť k odberu, alebo providerov internetu a telefónu. Dôležité je aj číslo nonstop havarijnej infolinky, na ktorú môžete volať v prípade nečakaných problémov.

Preberanie nového bytu je rozhodne vzrušujúca udalosť, ktorá sa nezaobíde bez nedočkavosti. Ak však budete venovať pozornosť bodom spomenutým vyššie a všetko si dôkladne skontrolujete, zaistíte tak, že časom neobjavíte nijaké skryté nedostatky a po nasťahovaní budete bývať presne tak, ako chcete. A to je nakoniec aj vašim, aj našim cieľom.