• Tipy, triky, návody
  • 29.12.2015
  • 663 pozretí

5 tipov ako správne vybrať (nad)štandard v novom byte

5 tipov ako správne vybrať (nad)štandard v novom byte
5 tipov ako správne vybrať (nad)štandard v novom byte

Jednou z výhod kúpy bytu v novostavbe je nepochybne sloboda v prispôsobení. Seriózni developeri dnes často ponúkajú bytový štandard v cene bytu, samozrejme s možnosťou príplatku za nadštandard. Ak byt kupujete tzv. „z papiera“, môžete si jeho vybavenie vybrať presne podľa vašich predstáv. Na čo by ste pri tom mali myslieť, aby ste si tým celý proces zjednodušili a dostali presne to, čo chcete? O tom sa dočítate v tomto článku.

1. Vyberte si pre byt jednotný štýl

Najdôležitejším krokom je sa ešte pred výberom konkrétnych prvkov zamyslieť, v akom štýle chcete svoj byt zariadiť. Niekomu vyhovuje moderný štýl s jednoduchými plochami, sklom a kovom, iní preferujú rustikálne zariadenie s množstvom dekorácií. Je dôležité mať v štýle jasno, aby ste sa pri stretnutí s architektom developera mohli sústrediť len na tie prvky, ktoré spadajú do vášho štýlu.

2. Zadefinujte si základné farby

S celkovým štýlom úzko súvisí aj výber základných farieb. Máte radšej tmavé odtiene podláh a dverí? Chcete, aby kúpeľňa pôsobila živo a veselo, alebo radšej strohejšie a jednoduchšie? Všetky tieto otázky vám položí architekt, a preto je veľmi dobré mať ich rámcovo rozmyslené už pred tým.

3. Udržte jednotný dizajn

To platí špeciálne pre sanitu. Bez ohľadu na to, či zvolíte moderné hranaté tvary alebo zaoblené prvky, dajte si pozor na to, aby umývadlo ladilo tvarom s batériou, ale napríklad aj kľučkami na dverách. Kombinovanie hranatých tvarov s oblými pôsobí často rušivo a je dobré, pokiaľ je v nich harmónia – a nie len v kúpeľni, ale v celom byte.

4. Stanovte si cenový strop

Všetky možnosti treba vnímať v cenovej hladine, ktorá je vám dostupná. Stanovte si preto dopredu rozpočet, ktorý ste schopní a ochotní na vybavenie bytu vybrať. Nebudete tak zbytočne strácať čas nad riešeniami, ktoré sú nad vaše finančné možnosti.

5. Využite služby developera

Určite nezabudnite využiť všetky služby, ktoré vám pri výbere štandardu alebo nadštandardu ponúka developer, od ktorého byt kupujete. My v YIT na to máme celé oddelenie klientských zmien, ktorého šikovní architekti vám pri výbere veľmi radi poradia a navrhnú to, čo je pre vás najlepšie. Pridajte k tomu praktický katalóg štandardu, ktorý si môžete preštudovať doma, a výber štandardu je hračka.