• Tipy, triky, návody
  • 26.5.2014
  • 1457 pozretí

Zariaďte si to po fínsky

Zariaďte si to po fínsky
Zariaďte si to po fínsky

Škandinávsky interiér je čoraz viac populárnejší aj u nás. Inšpirujte sa čistým a presvetleným priestorom, využívaním prírodných materiálov, dôvtipnými riešeniami, či hravými a nápaditými doplnkami. Ak sa budete pridŕžať niekoľkých základných pravidiel, ľahko sa Vám podarí pretvoriť si svoj byt alebo dom na typicky fínsku domácnosť.

1.ČISTÝ PRIESTOR
Veľmi dôležitá je čistota samotného priestoru. Treba ho brať ako nepoškvrnené plátno, na ktoré môžeme maľovať. Ako základ, na ktorom môžeme stavať a ďalej ho rozvíjať. Biela na stenách, podlahe či nábytku presvetlí byt a opticky ho zväčší. Dáva priestor na odvážnejší výber nábytku či doplnkov, ktoré na bielom „podklade“ omnoho lepšie vyznejú.

Ak vám biela príde príliš sterilná alebo na vás pôsobí neútulne, môžete interiér oživiť napríklad zaujímavou tapetou.

2.PRÍRODNÉ MATERIÁLY
Koncept fínskeho bývania je založený na spätosti s prírodou. Nielen v okolí domova ale aj v samotnom byte. Drevo a iné prírodné materiály, ako napríklad kameň či vlna, spravia váš interiér originálnym. Nielen drevená podlaha, ale pokojne aj kus dreva namiesto nočného stolíka, konár brezy ako vešiak na šaty či nahrubo opracovaná doska jedálenského stola.

foto: lovenordic.blogspot.com

3.INÁ FAREBNOSŤ
Nesiahajte pri zariaďovaní svojho domova len po overených základných farbách. Skúste sa pohrať s farebnými odtieňmi aj na miestach, kde na to nie ste zvyknutý. Farebná škála ponúka nekonečno možností ako ozvláštniť interiér. Ak máte radšej jemnosť a strohosť, vyberajte skôr pastelové farby, ktoré výborne vyniknú v kombinácii s čierno-bielou. Ak ste odvážnejší, pokojne sa obklopte pestrofarebnými odtieňmi ako je hráškovo zelená, oranžová, žltá. V bielom alebo sivom priestore pôsobia veľmi sviežo a efektne.

foto: linea-studio.co.ukwelke.nlbyggfabriken.com

4.VZORY – textílie a tapety
Na ozvláštnenie čistého priestoru môžete využiť pestrofarebné vzorované tapety a textílie. Buďte odvážni a nebojte sa kombinovať rôzne vzory, farby, či materiály.

foto: caitlinwilsontextiles.com

Pri tapetách stačí oblepiť len jednu stenu, aby interiér nepôsobil preplnene. Od jej farebnosti môžete potom ďalej odvíjať výber doplnkov a ostatných textílií v byte. Nemusíte použiť len tapetu z obchodu, ale môžete si skúsiť vyrobiť vlastnú technikou koláže alebo nalepením novinových stránok či fotografií. Alebo sami pomaľujete stenu jednoduchým vzorom, ako napr. bodkami či pásikmi.

foto: apartmenttherapy.com

5.HRAJTE SA S DOPLNKAMI
Celok sa skladá z maličkostí a preto je výber doplnkov veľmi dôležitý. Komponujte jednotlivé časti rozumne a s istým významom. Či už ide o dizajnérske kúsky alebo vaše suveníry z dovolenky, obrazy, či rodinné fotografie.

foto: ikea.comsusannavento.fi, thisis-blog.blogspot.sk