• Tipy, triky, návody
  • 29.4.2014
  • 830 pozretí

Funkcionalizmus v kúpeľni

Funkcionalizmus v kúpeľni
Funkcionalizmus v kúpeľni

Funkcionalizmus je architektonický štýl definovaný v roku 1927, heslo funkcionalizmu je „forma nasleduje funkciu“. Architektúra nie je len exteriér, ale aj interiér. V tomto štýle je postavených množstvo veľmi pekných stavieb, ktorých proporcie sú rovnomerne geometricky rozložené do prísne funkčného celku, v tomto duchu je riešený aj interiér. Použité materiály a ich farby, by mali na seba nadväzovať a nevyvyšovať jeden materiál nad druhý.

V priestoroch bytu, konkretnéjšie v kúpeľni, sa tento smer vyznačuje vzdušnosťou a ľahkosťou, v bledších odtieňoch a premyslenými detailmi ukončení obkladov. Samozrejmosťou je použitie kvalitných materiálov. Všetko je podrobené funkčnosti, keramické obklady môžeme použiť len na namáhaných stenách. Tam, kde nie je priamy kontakt s vodou, môžeme použiť štruktúrovanú alebo hladkú stierku samozrejme vhodne povrchovo ošetrenú, aby sme predišli tvoreniu plesní vo vlhkom prostredí, namiesto stierky môžeme použiť preglejkové dosky s farebnou úpravou. Steny obložené preglejkovými doskami, môžu následne plynulo prechádzať do nábytku, odkladacích priestorov, čím vznikne funkčná celistvá plocha, ktorá nenarúša priestor.

zdroj: SIKO

Formáty obkladov a dlažieb nie sú pre tento smer určené, ak chcete zachovať pôvodnú myšlienku z doby, keď tento smer vznikol tak použijeme formáty 10×10, 20×20 alebo obdĺžnik 10x20cm alebo ich kombináciu, vtedy neboli technológie ktoré by dokázali vytvoriť použiteľný obklad vo väčšom formáte, ak sa prenesiete do súčasnosti tak sú rozmerové alternatívy oveľa ďalej a môžeme vytvoriť funkcionalistickú kúpeľňu aj z obkladu vo formáte 60×120 cm.

Zariaďovacím predmetom dominuje kov a chróm, umývadlám a toaletám samozrejme keramika, všetko je aj naďalej v jednoduchých geometrických tvaroch, pre zachovanie línie obkladov. Určite použite podomietkové batérie, v kombinácii ručnej a hlavovej sprchy, v prípade vane so skrytým napúšťaním cez prepadovú súpravu.

Funkcionalizmus v dnešnej dobe nie je vôbec zabudnutý smer. Samotná podstata tohto štýlu je dnes využívaná prevažne v bytových interiéroch, ide o zachovávanie čistoty, funkčnosť priestoru a tradičné materiály ako drevo a kameň. Väčšina architektov zaoberajúcich sa funkcionalizmom pochádza zo severských krajín Európy.