• Tipy, triky, návody
  • 4.8.2014
  • 522 pozretí

5 otázok o hypotékach, ktoré vás najviac zaujímajú

5 otázok o hypotékach, ktoré vás najviac zaujímajú
5 otázok o hypotékach, ktoré vás najviac zaujímajú

Ak práve riešite otázky spojené s hypotékou, možno vám pomôže tento výber najčastejších otázok a odpovedí na témy ako financovanie nového bývania a výhodnejšie podmienky úverov.

1. Potrebujem úver 20 000 € na byt, čo je približne 25% z kúpnej ceny. Mám si vziať hypotéku na 30 rokov, pričom môžem využiť štátny príspevok pre mladých na 5 rokov alebo si vziať radšej hypotekárny úver na menej rokov s vyššou mesačnou splátkou?

Výhodnejším riešením je v tomto prípade prvá alternatíva s čo najkratšou splatnosťou úveru. Čím dlhšie sa úrok spláca, tým viac preplatíte na úrokoch. Ak ide o mimoriadnu splátku, je možné zvoliť si skrátenie splatnosti alebo zníženie mesačnej splátky. Po takejto splátke sa zníži istina.

 

2. Refinancovanie hypotéky. Ak si chcem refinancovať hypotéku v inej banke s výhodnejšou úrokovou sadzbou, začnem splácať úver od začiatku a zaplatím viac?

V takomto prípade môžete naopak získať výhodu. Pri prechode do banky s lepším úrokom začnete v prípade rovnakej lehoty splatnosti pokračovať v splácaní a v konečnom dôsledku zaplatíte menej. Pre získanie aktuálnych informácií o najvýhodnejších podmienkach v bankách vám pomôže finančný špecialista, ktorý vám pošle prepočty všetkých bánk, koľko by ste ušetrili oproti súčasnej banke.

foto: YIT

3. Dá sa znížiť splátka, ak mám napríklad zostatok úveru vo výške 3000 EUR s lehotou do splatnosti 3 roky a mesačnou splátkou 78 EUR mesačne?

Refinancovanie prostredníctvom hypotéky s výhodnejšou úrokovou sadzbou v tomto prípade nie je možné. Hodnota tohto úveru totiž nie je dosť vysoká. Hranica minimálnej výšky hypotekárnych úverov sa líši, pohybuje sa v rozpätí 3500 – 7000EUR.

 

4. Je možné získať úver súčasne na kúpu nehnuteľnosti v kombinácii s rekonštrukciou?

Áno, ale banky poskytujú úver maximálne do 100% z bankou akceptovanej hodnoty nehnuteľnosti, ktorou sa ručí.

 

5. Je možné prevziať hypotekárny úver od známeho na seba?

Takéto prevzatie úveru na inú osobu je možné len v prípade rodiny spísaním kúpno-predajnej zmluvy.