• Tipy, triky, návody
  • 31.8.2013
  • 1100 pozretí

Presťahovať sa a nezblázniť sa? Áno, dá sa to.

Presťahovať sa a nezblázniť sa? Áno, dá sa to.
Presťahovať sa a nezblázniť sa? Áno, dá sa to.

Predstava sťahovania je pre väčšinu ľudí nočnou morou, keďže si vyžaduje priam nekonečné hodiny balenia, organizovania, presunov, vybaľovania a montovania.
My vám preto jednoznačne odporúčame to najefektívnejšie riešenie – zbaviť sa starostí a zvaliť túto otravnú a zdĺhavú úlohu na plecia sťahovacej spoločnosti.

Plánujte

Bez ohľadu na to, či sa do sťahovania pustíte sami alebo za pomoci profesionálov, nezabúdajte, že alfou a omegou úspechu je organizácia. Päť až šesť týždňov pred sťahovaním sa uistite, že máte v poriadku zmluvu na nový byt. Oznámte zmenu bydliska svojmu lekárovi, právnikovi, banke, poisťovni a iným inštitúciám. Presmerujte tiež predplatné časopisov a oznámte zmeny v škole vášho dieťaťa. Nezabudnite na svojich známych, upozornite ich, že na starej adrese vás budú hľadať márne. Ukončite všetky zmluvy týkajúce sa starého bytu – internet, káblová televízia, prípadne aj odber vody, plynu a elektriky.

Trieďte

Zmena bydliska je skvelá príležitosť vrátiť požičané veci a pretriediť si všetko, čo ste si rokmi nahromadili – obnosené šatstvo, nefungujúce spotrebiče, milé zbytočné drobnosti. V tomto čase si nerobte priveľké zásoby potravín, ktoré budete musieť čochvíľa prenášať.

Týždeň až dva pred sťahovaním presmerujte poštu zo starej adresy na novú. Ak máte deti, zabezpečte im v deň sťahovania náhradný program – postrážia ich starí rodičia, kamaráti, prípadne opatrovateľka. Pár dní pred presunom si na osobitné miesto položte pasy, kľúče, doklady, dokumenty, certifikáty, cennosti a oblečenie, ktoré v deň sťahovania budete mať špeciálne na očiach. Nechcete predsa, aby sa vám stratil snubný prsteň alebo maturitné vysvedčenie.

Možné problémy

Ak prenášate neštandardný kus nábytku – piano, krídlo, trezor, vstavanú skriňu či veľké akvárium, určite ho zverte do rúk profesionálom. Sťahovacie spoločnosti sú zvyčajne poistené a v prípade, že vám poškodia nábytok, viete sa s nimi dohodnúť na jeho oprave, výmene alebo preplatení škody.

Ideálne načasovanie

Ak sa sťahujete na vlastnú päsť, zrejme si ako ideálny čas zvolíte víkend. Ak sa však spoľahnete na pomoc profesionálov, pozor! Za prácu v nedeľu a počas sviatkov si môžu sťahovacie firmy účtovať vyššie ceny.

Pred sťahovaním pretrieďte všetko, čo ste za celé roky nahromadili.