• Tipy, triky, návody
  • 31.8.2013
  • 733 pozretí

Ako ušetriť na poplatkoch za energie? Skúste solárne kolektory.

Ako ušetriť na poplatkoch za energie? Skúste solárne kolektory.
Ako ušetriť na poplatkoch za energie? Skúste solárne kolektory.

Výdavky za plyn sú čoraz vyššie a zvyknú poriadne odhryznúť z rodinného rozpočtu. Pritom existuje úplne jednoduché riešenie – príroda. Napríklad, náš rezidenčný projekt Tarjanne Dúbravka využije na efektívne získavanie tepla energiu zo slnečných lúčov. Na strechy totiž umiestňujeme slnečné kolektory.

Slnečné kolektory šetria výdavky za plyn

Aby ste si to vedeli predstaviť – priemerná úspora v bytoch je vďaka solárnemu systému na ohrev teplej vody až 10 kWh/m2 za rok. Kolektory trvalo znížia vaše vykurovacie náklady a súčasne zvýšia hodnotu a atraktivitu nehnuteľnosti. Vydržia pritom desaťročia bez toho, aby vyžadovali náročnejšiu údržbu. Využitie solárnej energie znamená aj veľkú mieru nezávislosti od ropy a zemného plynu a vďaka nim tiež klesajú emisie CO2.

Na strechy Tarjanne Dúbravka umiestňujeme slnečné kolektory, ktoré šetria výdavky za ohrev vody. Zdroj: YIT

Ako fungujú solárne kolektory

Ako vlastne celý zázračný proces získavania energie funguje? Slnečné lúče najskôr dopadnú na solárne kolektory na streche. Tam ohrievajú cirkulujúcu solárnu tekutinu, ktorá sa následne transportuje do solárneho zásobníka a zároveň výmenníka, kde teplo odovzdáva pitnej vode, prípadne aj vode na vykurovanie. Pre ilustráciu – v nízkoenergetických domoch triedy B sa pri typickom 3-izbovom byte môže úspora energie vyšplhať až na 300 eur ročne.

Hoci prvá fáza projektu Tarjanne Dúbravka je už vypredaná, stále máte možnosť kúpiť si byt v ďalších dvoch fázach.