• Tipy, triky, návody
  • 6.6.2022
  • 1723 pozretí

Nie všetok papier sa dá recyklovať, triediť ho však treba aj tak

Papier je všade okolo nás. Zmluvy, letáky, knihy, časopisy, ale aj slamky či obal na jedlo z donášky. Niektoré veci z neho budeme mať odložené aj roky, ale niektoré sa stanú odpadom po niekoľkých minútach používania. Nanajvýš ich ešte využijeme pri sťahovaní či čistení zeleniny. Väčšinou sa však papier dá zhodnotiť aj lepšie. Naučte sa, ako ho správne vytriediť.

 

Papier je pomerne ľahko rozoznateľný. Málokedy si ho pomýlime s iným materiálom. Hoci aj tu sa nájdu výnimky, ako napríklad niektorý baliaci papier či stránky niektorých časopisov. Tie sú často vyrábané z toľkých zložiek, že je problém ich recyklovať. Tým sa však bežný spotrebiteľ nemusí až tak trápiť.

Aj obaly, ktorými si nie sme stopercentne istí, je lepšie vyhodiť do triedeného odpadu. Ten totiž ručne dotrieďujú vyškolení ľudia, ktorí posúdia, či sa dá recyklovať. „Možno sa niečo nepodarí zrecyklovať, no z čierneho kontajnera na zmesový odpad sa to nezrecykluje určite,“ upozorňuje Martina Novotová z bezobalového obchodu BEZOBALiS, ktorá zároveň robí prednášky o ekológii.
 

S čím sa zbytočne trápime?

Do papiera môžeme hádzať napríklad kancelársky papier, obálky, časopisy, katalógy, krabice či pohľadnice. Často sa stáva, že sa pri triedení trápime aj s drobnosťami, ktoré sa snažíme oddeliť, hoci vôbec neprekážajú. 

Napríklad nie je problémom, ak zostane na papieri kancelárska spinka. Rovnako neprekáža, ani ak je na obálke plastové okienko či ak na papieri zostane umelohmotná lepiaca páska. Netreba sa snažiť to odstrániť. Ide o takú malú čiastku, ktorá pri recyklácii veľkej masy materiálu nebude problémom.

Tema_02__viz02.jpg
 

Často medzi ľuďmi kolujú informácie, že do papiera nepatria obaly od vajíčok alebo rolky z toaletného papiera a kuchynských utierok. Tieto výrobky sú už v poslednej fáze recyklácie a nový papier sa z nich vyrobiť nedá. Napriek tomu sa však ešte dajú zhodnotiť a tiež patria do koša na papier.

„Zanikne to v recyklačnom procese. Je to malinká časť, nemá naň významný vplyv, papierne to zvládajú spracovať,“ vraví Martina Gaislová zo spoločnosti JRK, ktorá sa zaoberá znižovaním množstva odpadu. 

Rovnako nie je žiadnym problémom, ak papier nie je dokonale čistý. 

Tema_02__viz03.jpg
 

Oveľa väčším problémom je, ak, obrazne povedané, posielame na recykláciu vzduch, ktorý zbytočne zaberá miesto v koši. „Dôležité je, no Slováci v tom majú stále medzery, že pri vyhadzovaní krabice je treba ju rozložiť, poskladať, podupať po nej. Skrátka, zmenšiť jej objem, aby nezaberala veľa miesta a kontajner tak nebol plný vzduchu,“ vraví Martina Novotová.
 

V čom sa mýlime?

So zle vytriedeným odpadom sa  často stretávame na Vianoce. Pri hádzaní baliaceho papiera či stúh do koša by sme mali byť opatrní. Hoci používame slovo „papier“, väčšinou je to skôr plast, ktorý sa zrecyklovať nedá a patrí do zmesového odpadu.

Tema_02__viz01.jpg
 

Rovnako ako pri baliacom papieri ani v prípade mnohých časopisov si niekedy nemôžeme byť istí, že sa skutočne budú dať recyklovať. Problematické sú napríklad tie, ktoré majú povoskovaný povrch. 

„Ľudia často povedia, že triedia odpad, ale pritom nejdú s každým malým kúskom papierika do modrého koša. Rolky z toaletného papiera zas vyhodia na toalete do spoločného koša. Realita je taká, že záleží na každom jednom kúsku papiera.“ Martina Gaislová

 
Či je niečo recyklovateľné alebo nie, bežný spotrebiteľ niekedy nemá šancu zistiť, nepozná presné procesy spracovania. Technológie sa tiež rýchlo vyvíjajú a to, čo bolo pred pol rokom nerecyklovateľné, sa už teraz môže dať zhodnotiť.

Do papiera nepatria ani mnohé účtenky z obchodov. Tiež sú často z kombinovaných a nerecyklovateľných materiálov. Ide však o také malé množstvo, že tiež ho môžeme hodiť medzi papier. Hádzať do koša na papier by sme však v žiadnom prípade nemali použité plienky či hygienické vložky. Tie patria do zmesového odpadu.

„Ak si nie sme istí, či niečo patrí do daného kontajnera, mali by sme najmä pozorne čítať nálepky s inštrukciami na kontajneroch.“ Martina Novotová

 
Keď papier nepatrí do papiera

Doposiaľ sme hovorili o materiáloch, ktoré do papiera nepatria, lebo nie sú papierom. Vyhadzovať do modrého koša by sme však nemali ani vreckovky a papierové utierky, sú totiž silno znečistené. 

„Je to zašpinené, z toho sa už nový papier nevyrobí, ale dá sa to krásne kompostovať a môžeme získať zdravý kompost, ktorý nám stromy, z ktorých vyrábame ďalší papier, pohnojí,“ vysvetľuje Martina Gaislová.

Do papiera nepatrí kompostovateľný papier z cukrovej trstiny, do ktorého napríklad niektoré reštaurácie balia jedlo z donášky. Mohol by poškodiť recykláciu. Tento papier patrí do bioodpadu.

 
Ostatný papier by sme však do kompostu hádzať nemali, hoci je to prírodný materiál. Nedáva to totiž zmysel. „Bola by to škoda, keďže z papiera vieme vyrobiť nový papier. Dať papier do kompostu, ktorým pohnojíme stromy, aby sme z nich vyrobili nový papier, je zložitejšie a menej efektívne,“ vraví Martina Gaislová.

Do papiera by sme nemali hádzať ani knihy. Obaly a viazania sú často z nerecyklovateľných materiálov. Mali by sme sa skôr snažiť ich darovať, dať do knižnice, v krajnom prípade odniesť na zberný dvor. 

„A možno nie každú knihu, ktorú si chceme prečítať, musíme aj vlastniť,“ zamýšľa sa Martina Novotová.
 

Prečo ho treba spotrebúvať menej?

Keďže papier je prírodný materiál, mohlo by sa zdať, že jeho spotreba nemôže byť až takým veľkým problémom z hľadiska ekológie. Pri jeho produkcii sa však minie obrovské množstvo vody.

Tema_02_viz06.jpg
 

Papierenský priemysel je podľa údajov The World Counts piatym najväčším konzumentom energie na svete. Spotrebúva asi 4 % všetkých energetických zdrojov.1

Okrem toho sa pri výrobe spotrebúvajú aj ďalšie suroviny, ako napríklad ropa. Ak teda znížime svoju spotrebu papiera, nielen že zamedzíme odlesňovaniu, ale pomáhame šetriť aj ďalšími surovinami. 

Tema_02__viz05.jpg
 

1zdroj: https://www.theworldcounts.com/stories/Environmental_Impact_of_Paper_Production 
 

Tento text vznikol v spolupráci s odborníčkami na triedenie odpadu Martinou Gaislovou zo spoločnosti JRK, Martinou Novotovou z bezobalového obchodu BEZOBALiS a Martinou Velikou z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

 

Martina Novotová pod značkou BEZOBALiS založila a vedie bezobalový obchod, ktorý vznikol ako jeden z prvých bezobalových obchodov na Slovensku vôbec. Neskôr k nemu so svojím partnerom Martinom pridružila aj zero-waste eshop, kde v rámci svojich procesov implementujú zásady obehového hospodárstva tak, aby negatívny dopad na životné prostredie znížili na minimum. Pod jednou strechou ponúkajú potraviny na váhu, ekologickú drogériu, prírodnú kozmetiku a všetko, čo ekologická domácnosť potrebuje. Okrem tejto činnosti sa však pod značkou BEZOBALiS venujú aj prednáškam o ekológii, zero-waste, klimatických zmenách a udržateľnosti pre súkromné firmy, školy a verejnosť.