• Tipy, triky, návody
  • 18.2.2021
  • 2023 pozretí

Život je prikrátky na to, aby ste ležali na zlej posteli či sedačke.

Saša Davaiova, 27-ročná ruská fotografka z Petrohradu, vždy túžila po vlastnej posteli. Keďže však pochádzala z chudobných pomerov, musela sa o ňu celé detstvo deliť so súrodencami...

Ako tínedžerka sa túlala po predajniach s nábytkom a obdivovala všetky tie veľké rozprávkové postele. Jedného dňa sa rozhodla vydať na „turné“ po týchto predajniach a každú noc tajne prespávať v inej posteli. Toto zvláštne dobrodružstvo zdokumentovala a fotografie zavesila na internet. Boli také realistické, že si ľudia mysleli, že ide o skutočné domovy, a predajniam sa tak páčili, že chceli, aby nafotila ďalšie – tentokrát už za honorár.

Ak aj vy snívate o posteli, ktorú by vám závidela aj Šípková Ruženka, nemusíte, samozrejme, prespávať po predajniach. Mali by vás po nich však určite sprevádzať odborníci. Tomáš Masaryk z Decodomu vraví, že ak vás nelimituje veľkosť miestnosti, platí jednoznačné pravidlo – čím väčšia posteľ, tým lepšia. Pokojne si preto „uleťte“ a nebojte sa ani postelí veľkých ako pristávacia dráha.
 

A63X7701.jpg
 

„Manželská posteľ má šírku približne 180 cm a jej menší variant 160 cm,“ hovorí Tomáš Masaryk. „Štandardným rozmerom jednolôžkovej postele je šírka 90 cm a dĺžka 200 cm. Čoraz viac sa však predávajú postele so šírkou 120 cm, ktoré sú obľúbené v detských a študentských izbách, ale aj pri single bývaní.“
 

Spite ako na obláčiku... ale nie príliš mäkkom
 

Známe tvrdenie, že pri bolestiach chrbtice sú vhodné tvrdé matrace, má ďaleko od pravdy. Chrbtica má esovité zakrivenie a pri extrémne tvrdých matracoch nie je ničím podopretá, tým pádom je celú noc v napätí. Zdravý však nie je ani veľmi mäkký matrac. Vo všeobecnosti sa nedá povedať, ktorý by ste si mali vybrať, pretože najlepší je ten, ktorý vyhovuje vám.

 

Ak sa neviete rozhodnúť, v predajni vám pomôžu vďaka špeciálnej deke s tlakovými snímačmi. Deku položíte na matrac a ľahnete si na ňu. Snímače informácie pošlú do počítača so softvérom, ktorý vyhodnotí dva údaje – priemerný tlak pri jednotlivých meraniach a plochu, akou matrac podopieral používateľa pri meraní. Takto si môžete vyskúšať vhodnosť niekoľkých typov matracov.

A63X4129.jpg

  

Okrem kvalitného matraca je dôležité, aby bola vaša posteľ pevná a nevŕzgala. Tomáš Masaryk z materiálov odporúča bukový masív. A ako všetko aj postele podliehajú trendom. „V súčasnosti dominuje požiadavka na čalúnené postele s voľne vloženým matracom a so zvýšenou ložnou plochou, ktorá umožňuje ľahké vstávanie. Pri samostatných rámoch sú v trende klasické hranaté tvary s frézovaním a ozdobnými prvkami,” dopĺňa.

  

Najlepší spoločník na filmové maratóny

  

Spanie na gauči je také bežné, že na internete natrafíte na manuály, ako sa na ňom čo najlepšie vyspať, či online katalógy sedačiek určených presne na tento účel. Pri výbere sedačky je preto dôležité položiť si otázku, ako často na nej plánujete spať. Každý deň, príležitostne (1-2 krát za mesiac) alebo vôbec? V prípade prvej možnosti platí to isté, čo pri výbere vhodného matraca do postele – mal by byť prispôsobený vašej chrbtici.

 

Kľúčový je, samozrejme, aj materiál, ktorý sa vám rýchlo neopotrebuje. „Najobľúbenejšie poťahové materiály sú látka a koža. Ekokoža, koženka a umelá koža sa z ponuky už vytratili,” vysvetľuje Tomáš Masaryk. „Kvalitu látky (hlavne jej odolnosť voči zodratiu) možno ľahko určiť na základe počtu otáčok, ktoré musí vykonať testovací stroj, aby látku roztrhol. Čím vyššie číslo otáčok, tým dlhšie poťah vydrží.“ Pri bežných poťahových látkach stačí, ak sa počet cyklov bude pohybovať od 20 000 do 30 000.
 

YIT_Estonia_2019-2069.jpg
 

Všeobecne sa oplatí kupovať látky so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá odoláva každodenným nečistotám ako pero, kečup, káva či červené víno. Myslieť treba aj na údržbu. Aby ste sa zbavili zažratej špiny, zápachu, roztočov či baktérií, látkovú sedačku je potrebné tepovať, pričom koženkovú stačí natierať olejčekom. Oboje by ste mali robiť aspoň raz do roka. Ak však máte domáce zviera alebo ste alergický na prach, ideálne aj dvakrát ročne.    

Pozor, nie vždy platí, že cena sedačky určuje aj jej trvácnosť. „To, ako dlho sedačka vydrží, zväčša závisí od jej dizajnu a technického riešenia. Skúsený predajca vám vie poradiť, ktoré sedačky sú trvalky vo výkone a ktoré trendové novinky,” vraví Tomáš Masaryk a dodáva, že na kúpu sedačky by ste si mali vyhradiť minimálne 500 eur. Tie nad 2500 eur sú už rozmerovo štedré, pohodlne sa na nich spí a majú kvalitnú poťahovú látku.
 

A63X2282.jpg
 

Zákazníci majú dnes záujem najmä o variabilnú hĺbku posedu – teda možnosť regulovania hĺbky sedacej časti – a nastaviteľné opierky hlavy. Do popredia sa podľa Tomáša Masaryka dostáva retro štýl. „Špeciálnou a veľmi častou požiadavkou tiež je, aby sa na sedačke nezachytávali chlpy z domácich maznáčikov. Na tento účel máme v ponuke husto tkané poťahové látky.“

 

Pozor na spontánne „koronákupy”

 

V čase, keď sú kvôli pandémii zatvorené obchody, môže byť lákavé kúpiť si pohovku či posteľ cez internet. Tomáš Masaryk to však neodporúča. „V prípade, že kupujete rovnakú sedačku, matrac či posteľ, akú už máte doma a vyhovuje vám, nie je v tom problém. Ak ju však kupujete prvýkrát, určite vyhľadajte odborníka a na vlastnej koži si vyskúšajte, či vám výrobok vyhovuje.“

Pri nákupe matraca cez internet vám hrozí viacero rizík. Na e-shopoch síce býva uvedená tvrdosť, no ak vám medzi jednotlivými tvrdosťami vyhovujú hraničné hodnoty, nemuseli by ste trafiť tú správnu. Pri sedačke je zase dôležité vyskúšať si spôsob rozkladania, keďže táto činnosť musí byť jednoduchá najmä pre vás.

 

Firma Decodom vyrába nábytok už niekoľko desaťročí. Nadväzuje na tie najlepšie nábytkárske tradície na Slovensku s modernými technológiami výroby. Všetci klienti YIT majú okrem profesionálneho poradenstva aj zľavové výhody – 10 % zľavu na neakciové produkty a 3 % zľavu na už zľavnené produkty.