• Technológie & Dizajn
  • 21.1.2021
  • 1441 pozretí

Ochráňte svoj domov pomocou smart riešení a už nikdy nebudete musieť loviť kľúče v taške

Dnešné technológie vám umožňujú zamykať byt pomocou aplikácie, priamo z gauča sledovať, kto stojí pred vašimi vchodovými dverami, či ovládať byt v čase vašej neprítomnosti. O nič menej dôležité nie sú však ani dvere, cez ktoré by sa nemalo dostať ani zrnko prachu. Ako si zabezpečiť modernú domácnosť 21. storočia vám poradí Norbert Obžera zo spoločnosti Assa Abloy.

„Vyžadujte nekompromisnú kvalitu a nepodceňte detaily. Je potrebné si uvedomiť, že investujete do zariadenia, ktoré vám bude slúžiť až niekoľko desaťročí, a nie je múdre šetriť na nesprávnom mieste,” radí na úvod Norbert Obžera a dopĺňa, že to najlepšie, čo môžete urobiť, je obrátiť sa na profesionálov.

 

Kvalitné dvere by mal mať každý

Dostať sa cez bežné vchodové dvere nie je pre skúseného zlodeja takmer žiadny problém. Väčšinou stačí klasické náradie alebo dobre mierený úder. Základom preto je zaobstarať si bezpečnostné dvere, ktoré dokážu vašu domácnosť ochrániť na desiatky rokov.

 

Vchodové dvere by mali poskytovať protihlukovú izoláciu, taktiež mať vynikajúce termoizolačné vlastnosti a pachovú nepriepustnosť. Pri výbere dverí sa zamerajte najmä na dobré tesnenie a odolnosť povrchu – napríklad povrch s technológiou FunderMax, ktorý je nielen extrémne tvrdý, ale zároveň aj dizajnový. 

 

Zásadným kritériom je ale zaradenie do bezpečnostnej triedy. Ide o šesťbodovú stupnicu, ktorá meria odolnosť dverí proti vlámaniu. Bezpečnostné dvere do bytu by mali spĺňať triedu 3 alebo 4, ktorá znamená, že zlodej by sa cez ne nemal dostať s použitím fyzickej sily, páčidla či vŕtačky.

 

Zahoďte kľúče a budete v bezpečí

V súčasnosti existuje na trhu množstvo smart riešení a inteligentných technológií, ktoré vytvoria z vášho domova doslova nedobytnú pevnosť. Ak patríte medzi ľudí, ktorí strácajú kľúče častejšie, než by chceli, možno je konečne čas natrvalo si ich „schovať“ do mobilu či hodiniek. Áno, čítate správne.

 

„Smart zámok Linus vám umožňuje dvere zamykať či odomykať bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate. Môžete využívať bezkľúčový vstup, kontrolovať, kto a kedy prichádza, či sú dvere otvorené alebo zatvorené a poskytovať virtuálne kľúče pre hostí. To všetko cez aplikáciu vo vašom smartfóne,” vysvetľuje Norbert Obžera. 

 

 

Bezkľúčový vstup znamená, že zámok automaticky zamkne a odomkne dvere pri príchode a odchode. Využíva na to technológiu geofence, ktorá je spárovaná s vašou aplikáciou, a vy tak nemusíte loviť” kľúče v taške. Dvere však viete otvoriť aj PIN kódom, cez tablet či smart hodinky. 

 

Strážny pes 21. storočia 

V modernej, zabezpečenej domácnosti by nemali chýbať ani monitorovacie zariadenia, vďaka ktorým budete mať prehľad o všetkom, čo sa u vás deje, aj keď nie ste doma. Okrem inteligentných zámkov vám pomôžu najmä alarmy, digitálne priezorníky – kukátka" – a smart kamerové systémy. 

 

 

„Pomocou interiérových kamier Yale môžete nielen zachytiť neželaného návštevníka, ale aj napríklad sledovať domácich miláčikov či komunikovať s členmi domácnosti. Kamera má nočné videnie a upozorní vás na zistenie nezvyčajného pohybu.” Výhodou je, že záznam môžete sledovať v reálnom čase cez aplikáciu v mobile, nie až po príchode domov.

 

Ak chcete mať pod dohľadom aj priestor pred vašimi vchodovými dverami, zaobstarajte si digitálne „kukátko“. Na rozdiel od toho klasického má kameru, mikrofón a reproduktor. Dokáže teda vytvoriť záznam, ktorý si môžete pozrieť v mobile či tablete. Zároveň dokážete v reálnom čase skontrolovať, kto stojí pred vašimi dverami, aj keď nie ste doma.

 

Oheň alarmom neodplašíte

Nielen zlodeji môžu ohroziť váš domov. Povinnou výbavou bytových i rodinných domov je hasiaci prístroj, o ktorom by mali byť informovaní všetci členovia domácnosti a všetci by mali mať k nemu ľahký prístup. 

 

„Vchodové dvere by mali mať certifikovanú požiarnu odolnosť, teda by mali byť vybavené tzv. požiarnym uzáverom, ktorý bráni šíreniu požiaru. Nájdete ich zväčša s označením EI/ EW 30,45 a 60 (min.),” vysvetľuje Norbert Obžera. Takéto dvere, samozrejme, nie sú zázračné a odolné proti ohňu, no mali by vás ochrániť pred nebezpečným dymom, kým prídu hasiči. „Vyjsť na chodbu v čase požiaru pre vás môže byť oveľa nebezpečnejšie, ako ostať zavretí doma.“

 

Zachrániť vás môže aj detektor dymu, ktorý zachytí vyššiu koncentráciu nebezpečných látok vo vzduchu a upozorní vás svetelnou či zvukovou signalizáciou. Dym býva totiž väčšinou nebezpečnejší ako samotný oheň. Detektory sa zvyčajne umiestňujú v predsieni. 

Benefity pre klientov YIT od spoločnosti Assa Abloy:

1. Možnosť klientskych zmien pre vlastníkov nehnuteľností a výber povrchov v Showroome Sherlock.

2. YIT Plus Service Lounge

3. Priamy predaj služieb a produktov klientom YIT cez portál YIT PLUS

- priamy dosah na výrobcu a poskytovateľa služieb

- online objednávanie/komunikácia/rezervačný systém

- možnosť objednávania služieb priamo z domova

Služby/Benefity poskytované prostredníctvom YIT PLUS:

- havarijný 24/7 servis

- sezónny servis dverí

- Linus - získajte kontrolu nad svojím vstupom

- Digi wifi priezorník - získajte kontrolu nad svojím vstupom

- predĺženie záruky bezpečnostných dverí

- zvýšenie bezpečnostnej triedy na maximum - 10 eur voucher na upgrade cylindrickej vložky