• Tipy, triky, návody
  • 3.9.2019
  • 2795 pozretí

Splnený sen aj výzva: Ako zariadiť veľký byt

Sklápací jedálenský stôl upevnený do steny, úložný priestor vstavaný do najmenšej škáry či rôzny multifunkčný nábytok. Podobných tipov ako ušetriť každý centimeter pri zariaďovaní garsónky či malého bytu nájdete skutočne neúrekom. Ako je to ale s väčšími bytmi? Čo ak máte viac izieb alebo má váš domov väčšiu metráž? Zariadiť priestranný byt tak, aby bol útulný, no súčasne nestratil svoju vzdušnosť, môže byť veľkou výzvou. S architektom Daliborom Vidiečanom sme sa pozreli na to, čo je pri zariaďovaní veľkého bytu „hriechom“ nevyužiť a hlavne, ako z neho vykúzliť príjemné miesto na život.

 

Nábytok patrí aj do stredu miestnosti

Jednou z najčastejších chýb, ktoré ľudia pri zariaďovaní veľkých bytov robia, je, že nábytok umiestňujú zásadne po okrajoch miestností. „Akoby sa báli mať niečo v strede. To sa snažíme našim klientom vysvetliť a ukázať. Netreba mať obavy z pohovky či stolovania v centre miestnosti,“ vysvetľuje architekt.

Obzvlášť pri veľkých miestnostiach, akými sú spravidla obývačky, je práve toto dobrý spôsob, ako miestnosť naplniť. Nemusíte mať strach z toho, že by ste zbytočne zničili jej bohatý priestor, práve naopak. Ak vám nábytok ladí a vzájomne sa dopĺňa, miestnosť tým zútulníte a súčasne prepojíte so zvyškom bytu.

Projekt TAMMI, Bratislava-Dúbravka

 

Vytvorte si rôzne kútiky

Najväčšou výhodou veľkého bytu je, ako inak, množstvo priestoru. Spravidla je v ňom viac chodieb a prechodných miest, ktoré sa dajú využiť na úložné priestory. To využili architekti aj pri zariaďovaní štvorizbového prezentačného bytu v projekte TAMMI. Do ník (výklenkov) na chodbách umiestnili veľa šatníkov, čím vzniklo viac priestoru na život v jednotlivých izbách.

Takýto „bonusový“ priestor môžete využiť aj na iný účel – malý pracovný kút, knižnicu s kreslom na čítanie, zimnú záhradu a podobne. Bytu tak dodáte útulnosť s vlastným podpisom.

Projekt NUPPU, Bratislava-Ružinov

 

Myslite vo veľkom

Vo väčšom byte je logicky aj viac nábytku. Neznamená to však, že ho musíte „zahádzať“. Aj tu platí, že menej je niekedy viac. Aby však priestor nepôsobil prázdno, siahnite po väčších kúskoch. „Rovnako ako nie je vhodné do malého bytu napratať čo najväčšiu pohovku, nie je správne mať disproporčne malú pohovku vo veľkej obývačke,“ upozorňuje architekt.

Neplatí to iba pri nábytku. Vo veľkom byte si môžete dovoliť popustiť uzdu svojej fantázii aj pri doplnkoch – môžu byť väčšie a výraznejšie. Hodia sa sem napríklad aj palmy či kvety s veľkými listami, ktoré doň vnesú viac života.

Stein2_2018_vzorovy_byt_F611-0276-HDR.jpg

Projekt STEIN2, Bratislava-Staré Mesto

 

Svedčia im aj tmavé a výrazné vzory

Vo veľkých priestoroch máte ruku voľnejšiu aj čo sa týka farieb. Menšie byty s tmavým nábytkom pôsobia stiesnene, no vo veľkých bytoch môžu veľmi pekne vyniknúť a priestor pomôžu vyplniť.

Tmavšie odtiene teplých farieb môžete pokojne použiť aj na steny. Radšej sa ale vyhnite neónovým krikľavým farbám, ktoré by hlavne na veľkých stenách mohli až príliš ťahať oči. Teplé farby priestor opticky zmenšia a celý byt zútulnia. Siahnuť môžete napríklad po bordovej, slivkovo modrej či olivovo zelenej.

Aj podlahy si pri veľkých bytoch môžete dovoliť odieť do tmavších farieb. Vhodnejšie sú však prirodzené farby zeme – odtiene hnedej či zelenej. Neprirodzené farby by mohli vo veľkom priestore vytvárať pocit nestability.

„Vo veľkých priestoroch sa tiež veľmi dobre pracuje s veľkoformátovými materiálmi. Veľké obklady a textúry ukážu vo veľkom oveľa viac, ako keď sú narezané na malé kusy a ich krása sa stráca,“ vysvetľuje architekt Vidiečan.

Projekt NUPPU, Bratislava-Ružinov

 

Ako pri maľovaní obrazu

Jedno pravidlo je však pre zariaďovanie veľkých aj malých bytov spoločné: oplatí sa začať od najväčšieho – teda od podláh, veľkých vstavaných skríň a kuchynskej linky cez menší nábytok až po doplnky. Podobne ako pri maľovaní obrazu – od celej plochy k detailom.

„Vždy sa snažíme, aby sme veľké kusy vstavaných nábytkov, ktoré sú často morené alebo majú konkrétnu kresbu textúry, robili stolársky naraz. Dodatočné dopĺňanie alebo výmena dodávateľa totiž môže spôsobiť, že na nových prvkoch bude vidno rozdiely,“ vysvetľuje architekt.

 

Rozmýšľate, ako by ste si zariadili byt?

Prejdite sa spolu s nami veľkými bytmi v našich projektoch a inšpirujte sa:

5-izbový mezonetový byt v projekte STEIN2, Bratislava-Staré Mesto

 

3-izbový byt v projekte NUPPU, Bratislava-Ružinov