• Tipy, triky, návody
  • 14.10.2018
  • 1103 pozretí

Vyrobte si vinotéku, ktorá skrášli váš domov

Vyrobte si vinotéku, ktorá skrášli váš domov
Vyrobte si vinotéku, ktorá skrášli váš domov

Nemusíte citovať Shakespeara, aby ste mohli s radosťou chodiť do divadla. A rovnako nemusíte podľa jedného hltu vína určiť vinárstvo, odrodu a ročník, aby vám chutilo. Je to jednoducho o láske a radosti. Dnes vám ukážeme, ako urobíte radosť sebe, svojím hosťom aj svojmu vínu. Prinášame vám najštýlovejšie inšpirácie pre vašu domácu vinotéku.

Jeden z najhorúcejších trendov v bývaní je výroba vlastných doplnkov. Vianočné ozdoby z materiálu, ktorý ste s deťmi našli pri prechádzke v lese, stojan na kozmetiku z nepotrebných pohárov na zaváraniny alebo maličké teráriá so sukulentmi, ktoré ste sami vyzdobili a zasadili. Dnes však nebude reč o nich, ale o víne, ktoré si mnohí radi užívame v pohodlí domova, keď už nám skončia všetky povinnosti.

1.Využite hrubý konár alebo tenší kmeň stromu

Zdroj: Pinterest

Ak z vášho bytu dýcha láska k prírode, tento tip je pre vás. Do konára alebo kmeňa stromu vyvŕtajte otvory na hrdlá fliaš. Pozor, otvory by nemali byť vodorovné, mali by ste vŕtať z vyššieho bodu hlbšie, aby fľaše nevypadli. Dno fľaše je ťažšie ako hrdlo, ktoré bude zaseknuté v strome, vďaka čomu bude vaše obľúbené víno v bezpečí.

 

2. Palety sú stále v kurze

Palety máme radi. Internet, ale aj kaviarne a byty mnohých z nás pred niekoľkými rokmi doslova zaplavili. Ak ste tiež milovníkom ich drsného dizajnu, máme niečo pre vás. Spôsobov, ako sa dajú palety pretvoriť na poličky pre vaše víno je hneď niekoľko. Zvážte preto najmä veľkosť – respektíve množstvo vína, ktoré by ste v takejto vinotéke chceli skladovať. Dve fľašky na velikánskej polici vyzerajú predsa len akosi smutno. Rovnako si vopred rozmyslite, či chcete na takejto paletovej poličke pripraviť aj miesto pre poháre. Vyzerá to síce efektne, ale umývaniu od prachu sa nevyhnete.

TIP: Ak sa vám paletové poličky páčia, ale nehodia sa vám do vášho moderného bytu, nezúfajte. Nemusíte ich ponechať iba v klasickom drevenom prevedení. Natrite svoju paletovú vinotéku trebárs na tyrkysovo alebo ju nastriekajte hoci aj striebornou farbou.

Zdroj: Pinterest

 

3. Neodhadzujte konzervy

Zdroj: Pinterest

Veľké konzervy vedia v peknom geometrickom usporiadaní poslúžiť ako veľmi štýlový stojan na víno. Nevyhadzujte ich preto, odstráňte z nich etikety, umyte ich, osušte a odložte. Keď ich budete mať požadovaný počet, môžete začať s vyrábaním vinotéky. Otváračom odstráňte aj dno konzerv a uistite sa, že ani z jednej zo strán nevytŕčajú kovové stružliny. Potom konzervy nastriekajte vhodnou farbou a nechajte uschnúť. Nám sa osvedčili dve vrstvy. Je čas konzervy zlepiť do požadovaného tvaru. Odporúčame lepiť konzervy postupne po jednotlivých radoch „pyramídy“, nevzniknú tak medzi nimi neželané medzery.

TIP: Ak máte radi asymetriu, použite konzervy rozličnej veľkosti, dajte však pozor na to, aby mali dostatočný priemer. Vyskúšajte to ešte skôr, ako stojan zlepíte.

 

4. Netradičné materiály

Zdroj: Pinterest

Zdroj: Pinterest

Zdroj: Pinterest

Buďte kreatívni a použite to, čo vám je blízke. Namontujte vešiaky na svoj starý snowboard alebo skateboard a vytvorte tak postieľku pre fľašu. Zaobstarajte si starú časť starej filmovej premietačky a uskladnite tak víno, ktoré vám bude robiť spoločnosť počas filmového večera. Ak sa na svet najradšej pozeráte z konského sedla, pouvažujte nad rustikálnym stojanom z konských podkov. Buďte kreatívni a vyberte si to, čo je vám najbližšie. Držíme palce a na zdravie!

A na záver ešte niekoľko rád, ako sa pri skladovaní vína nepomýliť:

V prípade, že má naše víno korkovú zátku, fľaša by mala ležať, aby bol korok neustále v kontakte s vínom a neprepustil do fľaše vzduch. Vždy sa s predavačom poraďte, či je víno vhodné na dlhšie skladovanie. Väčšina z tých, ktoré nakupujeme v bežných supermarketoch sa totiž na tento účel nehodí. A na záver to najdôležitejšie. Pozor na slniečko. Ktorýkoľvek stojan na víno sa už rozhodnete vyrobiť, neumiestňujte ho na priame slnečné svetlo. Víno má radšej tmavšie priestory.

NIEKOĽKO UŽITOČNÝCH TIPOV:

 

Pred servírovaním nezabudnite víno vychladiť. A to platí pre všetky vína, ktoré máte bežne odložené v bytových priestoroch. Hovorí sa síce, že červené víno sa pije pri izbovej teplote, nie však tej dnešnej – 20°C až 22°C.  Naši predkovia, od ktorých toto úslovie pochádza, mali v izbách o niečo chladnejšie. Pri akej teplote by sa teda malo aké víno podávať?

Šumivé vína  4 °C – 6 °C
Likérové víno  6 °C – 8 °C
Mladé biele vína  7 °C – 9 °C
Biele víno  8 °C – 10 °C
Ružové víno  9 °C – 11 °C
Červené víno 13 °C – 15 °C
Vyzretejšie červené víno 16 °C – 18 °C

 

Ak má vaše víno korkovú zátku, dajte pozor, aby ste ju pri otváraní vývrtkou neprevŕtali úplne. Korkové čiastočky by spadli do vína a znečistili ho. Rovnako opatrne postupujte pri vyťahovaní zátky. Duté puknutie možno lahodí uchu, vínu však neprospieva.

Ak ste víno nedopili, nechajte ho v chladničke buď vo fľaši uzatvorenej originálnym šraubovacím vrchnákom alebo špeciálnou zátkou, ktorá zabráni prieniku pachov. Pozor na skladovanie šumivého vína. Legenda o čajovej lyžičke v hrdle, ktorá by údajne mala zabrániť vyprchaniu bubliniek nie je pravdivá. Existujú však aj špeciálne zátky na šumivé víno, ktoré ho spoľahlivo ochránia. Podľa odborníkov by ste víno mali spotrebovať do 5 dní od otvorenia. Môžete ho použiť napríklad pri varení. Biele do rizota, červené do omáčky k hovädziemu alebo k divine.