• Tipy, triky, návody
  • 8.2.2018
  • 2484 pozretí

Správne kúrenie doma zabezpečí pohodu aj pri ročnom vyúčtovaní

Správne kúrenie doma zabezpečí pohodu aj pri ročnom vyúčtovaní
Správne kúrenie doma zabezpečí pohodu aj pri ročnom vyúčtovaní

Čo by ste urobili so sumou tristo eur? Kúpili by ste si nový oblek? Vybrali sa na výlet do Ríma? Zadovážili by ste svojim deťom nové bicykle? Prečo teda podobné sumy každý rok nechávať zhorieť v teplárni? Sledujte, ako doma kúrite a ušetrite peniaze, ktoré viete využiť lepšie. Rozumné zaobchádzanie s energiami vám môže ročne usporiť stovky eur.

Teplo je najdrahšia služba v byte

Teplo na kúrenie tvorí tretinu až polovicu ročných nákladov na bývanie. Šetriť neznamená mrznúť, ale neplytvať. Slováci majú vo svojich domácnostiach bežne až o štyri stupne teplejšie, ako je európsky štandard. Vyplýva to z prieskumov spoločnosti ISTA Slovakia, ktorá každoročne realizuje odpočty údajov o spotrebe tepla pre viac ako 120 000 domácností. Dajte si pozor na to, aby ste miestnosti neprekurovali. Odporúčaná teplota pre obývačku je 22 – 24 °C, pre kuchyňu 20 °C, v spálni stačí mať 19 °C.

Ako ušetriť?

Zvýšenie teploty v miestnosti o 1 °C predstavuje šesťpercentný nárast v spotrebe tepla. Naopak, ak interiérovú teplotu o 1 °C znížite, dokážete ušetriť až 80 eur za rok v jednej izbe. Keď vám je chladno, lacnejšou alternatívou k „vypeckovaniu“ radiátora je obliecť si niektorý zo svetrov, čo vám priniesol Ježiško. Úplné vypínanie kúrenia sa neodporúča, a to ani v prípade, že nie ste doma. „Ušetrené“ náklady totiž miniete na intenzívne kúrenie po návrate domov. Keď napríklad odchádzate na týždňovú lyžovačku, nastavte termostat na 16 – 18°. Nechcete sa predsa vrátiť to chladného a vlhkého bytu.

Nezabúdajte na vetranie

Ak váš byt nedisponuje vzduchotechnikou a automatickou rekuperáciou vzduchu, treba vetrať. A to i počas treskúcich mrazov. Inak sa vlhko vytvorené varením, sprchovaním či sušením bielizne bude držať v interiéri a budete musieť kúriť ešte viac, aby ste ho zlikvidovali.

Prečítajte si viac o tom, ako riešiť vlhkosť v byte.

Vetrajte krátko a intenzívne dvakrát denne, nebojte sa na pár sekúnd urobiť prievan. Vzduch sa vymení, ale steny sa neochladia. Na dokúrenie miestností potom stačí menej energie ako pri pomalom a dlhom vetraní s pootvoreným oknom.

Nezakrývajte radiátory

Ak máte pred radiátorom postavenú komodu, porozmýšľajte nad lepším umiestnením. Kusy nábytku totiž bránia tomu, aby sa teplo šírilo z vykurovacieho telesa do miestnosti. To isté platí pre dlhé ťažké závesy. Ak prekrývajú radiátor, teplo sčasti pohlcujú a sčasti smerujú do okna nad radiátorom, čo spôsobuje tepelné úniky cez sklo a rámy. Výsledkom je vysoká spotreba energií, ktorej sa dá jednoducho predísť. Zaveste si do izby závesy a záclony, ktoré siahajú len po parapetnú dosku a radiátor nechávajú odokrytý. Krátke záclony dokážu znížiť tepelné straty o 10 %, zastreté žalúzie dokonca o 20 %, pretože bránia úniku tepla cez sklo. Teplo z vášho radiátora potom slúži na zohrievanie vašej izby, nie na roztápanie snehových vločiek za oknom.

Myslite na pravidelné odvzdušňovanie radiátorov

Príčinou toho, že vám býva v byte počas zimy chladno, môžu byť aj nedostatočne odvzdušnené radiátory. Odvzdušnenie radiátorov robte pred začiatkom vykurovacej sezóny i v lete, počas odstávky vykurovacej sústavy. Dobre udržiavaná vykurovacia sústava má nižšiu spotrebu a dlhšiu životnosť.

Odizolujte sa

K úsporám za kúrenie výrazne prispieva i zateplenie bytového domu a kvalitné okná s dobrou izolačnou schopnosťou. Tie sú pri novostavbách samozrejmosťou, na ich výhody však prichádza aj čoraz viac obyvateľov starších domov.

Buďte v pohode

Stav, v ktorom človeku nie je ani príliš teplo ani príliš zima, sa nazýva tepelný komfort alebo tepelná pohoda. K celkovej pohode však okrem teploty v byte prispieva aj výška sumy, ktorú za tepelnú pohodu zaplatíte. Majte na pamäti naše rady a buďte v pohode aj pri ročnom vyúčtovaní nákladov za byt.