• Technológie & Dizajn
  • 20.2.2018
  • 1948 pozretí

Návšteva v TAMMI, v byte pre rodinu

Návšteva v TAMMI, v byte pre rodinu
Návšteva v TAMMI, v byte pre rodinu

Zimná Bratislava. Medzi novučkými bytovými domami na konci Dúbravky vládne pokoj napriek tomu, že iba o kúsok vyššie je hlavná cesta. Z oblakov sa sem tam znesie vločka, stará mama je na prechádzke s vnučkou. Vedľa vládne čulý stavebný ruch, posledná etapa rezidencie TAMMI ešte nie je hotová. V prvých troch sa však už býva. Na balkónoch je vidieť kvetináče aj zložené sušiče na bielizeň. Každý bytový dom má balkóny inej farby. Pod tými zelenými sa stretávame s architektom ateliéru Salpietra & Gajdos Architects/SAGA, Andrejom Gajdošom, ktorý pracoval na prezentačnom byte rezidencie TAMMI.

Vchádzame do modernej budovy. Kúsok ďalej chodbou a už prekračujeme prah do trojizbového bytu. Prvý pocit – ako doma.

Chodba už nie len na chodenie

Takmer celú jednu stenu predsiene tvoria úložné priestory, hladké dvierka skriniek takmer splývajú so stenou. Nebyť výklenku na sedenie a zavesenie kabátov, boli by úplne nenápadné. Chodba však už nie je len nevyhnutným prepojením medzi izbami: „Úzke chodby, ktoré sú typické pre staršie byty, sú iba komunikačné priestory. Ich využiteľnosť je minimálna. Takáto predsieň má podľa mňa omnoho väčšie a rozmanitejšie využitie. Nie je to len o tom, že vojdem dnu, zavesím si kabát a idem do ďalšieho priestoru,“ vysvetľuje pán Gajdoš.

Polostrov zo západu obmýva obývačka, z východu kuchyňa

Z chodby sa prechádza priamo do kuchyne prepojenej s obývačkou. A práve to je priestor, ktorý okamžite vytvára domácky pocit. Jediné, čo pri našej prehliadke chýba, je vôňa obeda a tlmený krik detí spoza dverí detskej izby. Kuchynská linka žiari bielou, chlad, ktorý táto farba dokáže vyvolať však tlmí príjemné osvetlenie a najmä obklad z laminátu s drevitou úpravou. „Chceli sme docieliť pohodlný, uvítací, teplý pocit. Preto sme použili drevo. Potenciálni zákazníci YIT Slovakia, ale aj iní návštevníci by sa tu mali cítiť moderne a útulne, ale nie chladne,“ hovorí Andrej Gajdoš. Drevo z kuchynských skriniek prechádza cez obloženie steny až na polostrov, v ktorom sa spájajú úložné priestory a jedálenský stôl. Kuchyňu od obývačky oddeľuje a zároveň ich prepája. Priestoru za polostrovom dominuje gauč v jemnej sivej s tapetou v podobnom, tmavšom odtieni. „Sivú sme zvolili, pretože je neutrálna. Zároveň oteplí minimalistickú bielu, ktorú mnohí ľudia vnímajú ako chladnú farbu. Je to nadčasový dizajn, ktorý naši klienti väčšinou vítajú. Farby, ktoré sú v móde, sa menia, nadčasovosť má však vždy niečo do seba,“ hovorí architekt.

Biele sny pre veľkých, farebné pre malých

„Kombinácia bielej a dreva, ktorú sme chceli preniesť celým bytom, dominuje aj tu,“ vysvetľuje Andrej Gajdoš, kým stojíme na prahu spálne a prezeráme si úzke skrine po bokoch postele. Miestnosť je svetlá, to priestor opticky zväčšuje. „Šatníkové skrine sme chceli prepojiť úložným priestorom nad čelom postele, aby sme využili každý centimeter miesta, ale tak, aby to nepôsobilo ťažko a zapratane.“ Pod oknom stojí toaletný stolík.

Spálňa susedí s detskou izbou pre dve deti. Dizajn je jednotný so zvyškom bytu, v detskej izbe je však viac farieb, ktoré priestor rozžiarili. Postele na opačných stranách izby poskytujú súrodencom súkromie, o veľkú dosku pracovného stola sa delia, priestoru však majú dosť.

V kúpeľni do očí opäť udrie drevo, ktoré oteplí priestor a vnesie medzi strohú keramiku a chróm štipku prírody. „Je tu klasická predstena, ktoré sa robia kvôli rozvodom a jednoduchosti stavbárskej činnosti. Využili sme ju v náš prospech a dokončili sme ju skrinkou.“

Byt pre rodinu

Keď sme z bytu odchádzali, mali sme premyslené, na ktorej stene by viseli fotky, ako by boli v kúpeľni uložené uteráky, kde by stál kvetináč s obľúbeným kvetom. Vzorovému bytu v TAMMI však nechýbajú dekorácie, ale rodina, ktorá z neho urobí skutočný domov. Ak aj vás zaujalo bývanie v TAMMI, môžete si pozrieť aktuálne voľné byty.


Tipy architekta:

  • Menším tmavým izbám pristanú svetlé farby, ktoré priestor opticky zveľadia.
  • Biela so sivou v kombinácii s drevom sú nadčasové a ľahko sa k nim kombinujú
    dekorácie vo výraznej farbe.
  • Myslite na úložný priestor a pokojne vyberte nábytok, ktorý siaha až po strop.
    Uložíte tam sezónne veci alebo športové potreby, ktoré nepotrebujete denne.