• Tipy, triky, návody
  • 4.10.2018
  • 40029 pozretí

Chcete mať doma ticho? Akustička radí, ako na to

Vyrušujú vás doma rozhovory spoza stien, hluk áut na hlavnej ceste či dupot nôh z bytu nad vami? Znamená to, že máte problém s akustikou. V bytových domoch je to pomerne bežné. Máme však dobrú správu. Kvôli súkromiu a tichu nemusíte odchádzať do rodinného domu na samote. Odborníčka na akustiku sa s nami podelila o tipy, ako obmedziť hluk v byte.

Aj tichý zvuk môže byť nebezpečný 

Zvuky, ktoré počujeme, sú rozkmitané molekuly vzduchu, vytvárajúce vlny. Náš sluch potom dokáže identifikovať jednotlivé tóny (frekvencie). Nežiadúci zvuk nazývame hluk a zbaviť sa ho nie je jednoduché. Profesorka stavebnej, priestorovej a urbanistickej akustiky na Katedre architektúry Stavebnej fakulty STU a Vedkyňa roka 2015 Monika Rychtáriková vysvetľuje, že dlhodobé vystavenie hluku môže byť škodlivé pre naše telo aj myseľ: „A nehovoríme ani o príliš hlasných zvukoch. Už 50 či 60 decibelov, čo je ekvivalent bežnej ľudskej reči, môže narušiť váš spánok. Nemusíte sa ani zobudiť, vaše podvedomie hluk vníma. Trpí tým kardiovaskulárny či hormonálny systém,“ hovorí. Rušivé vplyvy môžu tiež negatívne pôsobiť na výsledky detí v škole: „Existuje štúdia, ktorá potvrdzuje, že deti z hlučného prostredia majú dlhodobo horšie známky ako tie, ktoré majú doma ticho,“ objasňuje odborníčka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Postarajte sa o tichšie noci

 

Počuli ste už o prístroji na biely šum? Ide o zariadenie, vytvárajúce jemné, upokojujúce prírodné zvuky. Nemusíte doň ale nevyhnutne investovať, aby ste sa dobre vyspali aj pri zvukoch ulice. Vyskúšajte tieto triky:

Zaobstarajte si ventilátor

Je omnoho lacnejší, ako prístroj na biely šum, a má viac-menej rovnaký efekt. Vydáva zvuk o hlasitosti približne 35 decibelov, ktorí je počas spánku prijateľný. Síce nejde o šum vetra či mora, no tiež dokáže odizolovať nepríjemný hluk.

Premiestnite posteľ

Ak je opretá o stenu, za ktorou sa nachádza zdroj hluku, skúste ju odsunúť tak, aby sa nedotýkali.


Čo utíši rozhovor, neutíši dupot detí

Rôzne materiály a konštrukcie reagujú na zvuk rôznym spôsobom. V stavebnej akustike sa riešia problémy zvukovej izolácie a v priestorovej akustike najmä otázky týkajúce sa zvukovej pohltivosti. Toto si veľa ľudí mýli. Všeobecne efektívny akustický materiál preto neexistuje. Tie, ktoré sú zvukovo pohltivé, nemusia byť aj zvukovo izolačné. Zvuková izolácia sa dá dosiahnuť iba správnym koncepčným riešením, teda už počas navrhovania a stavby budovy.

Zatiaľ čo od tvrdých povrchov sa zvuk odráža, mäkké, pórovité materiály ho absorbujú a zaistia, že v miestnosti bude menší hluk. V tomto prípade ide o zvukovú pohltivosť. Ak je povrch steny tvrdý (omietka, betón či tehla), odrazí zvukové vlny späť do miestnosti, čo spôsobí hluk u vás v byte. Flexibilný materiál sa naopak pri určitej frekvencii môže rozkmitať až do takej miery, že membrána pohltí zvukové vlny a zmení ich na inú formu energie. Tu už ide o zvukovú izoláciu. Zdroje hluku nie je možné izolovať pomocou mäkkých materiálov. „V bytoch sa totiž môžete stretnúť s dvoma druhmi zvukov. Prvým sú napríklad rozhovory, vysávač či hudba. Druhý je krokový hluk – dunenie nôh z bytu nad vami, sused, zatĺkajúci klinec kladivom alebo práčka. Pri každom na utlmenie pomôže niečo iné,“ vysvetľuje akustička.

Akustická tabuľka: akú silu majú zvuky, s ktorými sa v bytoch bežne stretávame?

 

  • Pouličný hluk v tichom predmestí: okolo 40  dB
  • Bežný ruch v byte: 40 – 50 dB
  • Bežný pouličný ruch: 50 – 60 dB
  • Televízia a rádio pri strednej hlasitosti: 50 – 60 dB
  • Veľmi frekventovaná ulica: 70 – 90 dB
  • Vysávač: 50 – 80 dB
  • Vŕtačka: 80 dB
  • Hlasná hudba v byte: 80 – 90 dB

K porušeniu bubienka dochádza pri 130 dB.


Ako odizolovať hlasy, ulicu či hudbu?

Pred touto kategóriou hluku sa ochránite omnoho jednoduchšie, ako pred krokovým. Existuje viacero spôsobov, ako odizolovať hádku či bujarý večierok – od obloženia stien až po nábytok či dokonca zeleň.

Steny, podlaha a strop

Najjednoduchším riešením, ako pohltiť zvuky v rámci vášho vlastného bytu, je kúpiť si poriadne huňatý koberec. Nie každému sa však do bytu hodí. Môžete použiť aj parkety, podlepené pevným pružným materiálom, napríklad akustickou gumou alebo minerálnou vlnou. Účinným izolantom je aj korok. Menej efektívny je polystyrén „Prieniku prvej kategórie zvukov, týkajúcich sa takzvanej vzduchovej nepriezvučnosti (hlasy, práčka, hudba), dokážete zabrániť tiež sadrokartónovou predstenou v kombinácii s minerálnou vlnou či podvesením stropu,“ radí akustička. My sme napríklad v projekte PARI zvolili sadrokartónovú dosku Diamant. Oproti porovnateľným murovaným konštrukciám sú jej zvukovo-izolačné schopnosti výrazne lepšie a je omnoho pevnejšia. Má vylepšené akustické, mechanické a protipožiarne vlastnosti.

Myslite na prírodu

 

Byt sa dá „stíšiť“ ekologicky, čo navyše zabezpečí zdravšiu klímu v interiéri. Na trhu nájdete aj produkty z ekologickej prírodnej a recyklovateľnej minerálnej vlny. Sú cenovo porovnateľné s klasickou minerálnou vlnou a ich zvukovo-izolačné vlastnosti sa nelíšia.

 

Pre zníženie hlučnosti z vnútorných zdrojov zvuku v domácnostiach, a teda nie od susedov alebo z dopravy, môžete použiť aj rôzne zvukovo-pohltivé materiály, ktoré sa jednoducho lepia na steny, podobne, ako v nahrávacích štúdiách, kde je akustika kľúčová. Aby bola zvukovo pohltivá vrstva účinná proti výškam aj basám, mala by mať určitú hrúbku alebo byť odsadená od steny či stropu.

Pri izolácii hluku od susedov zase musí byť pohltivý materiál umiestnený v konštrukcii, nie na jej povrchu. A to tak, aby vytváral systém, v akustike nazývaný „hmota-pružina-hmota“. To znamená, že pružný, neprievzdušný materiál treba vložiť medzi dve pevné vrstvy. Pri medzerách medzi stenou a podlahou pomôže napríklad izolačná páska.

Zvuk sa správa inak ako teplo

 

Mnoho ľudí si myslí, že zateplenie bytu stlmí aj zvuk. Medzi zvukovou a tepelnou izoláciou je však zásadný rozdiel. „Pri tepelnej izolácii sa používa materiál s uzavretými pórmi, ktoré si môžete predstaviť ako malé vzduchové bublinky. Ten ale zvuky nestlmí. Ak nechcete mať doma len príjemnú teplotu, ale aj ticho, musí sa do konštrukcie aplikovať masívna látka, prípadne opäť systém hmota-pružina-hmota. Efektívna je napríklad tehla-minerálna vlna-tehla.,“ vysvetľuje Monika Rychtáriková.


Nábytok

Čiastočne izolovať zvuk môže aj vhodne zvolené bytové zariadenie, ako napríklad vstavané skrine. „Pomáhajú tiež gauče či kreslá, vyrobené z mäkkého, pórovitého materiálu. Tie ale prenikanie hluku úplne nezastavia, pretože ho neizolujú, iba pohlcujú. Dokážu však zvuky, ktoré sa už do priestoru dostanú, zmierniť,“ vysvetľuje Monika Rychtáriková. Sčasti pomôžu aj podušky, podsedáky, deky či obrusy. Navyše, môžu skrášliť váš byt.

Ak chcete od vlastného hluku ochrániť svojich susedov, postavte televíziu alebo hudobné prehrávače na malý stolík s tenkými, kovovými nohami a ten ešte podložte pružným materiálom. Hudba sa tak nebude príliš ozývať vo vedľajších bytoch. Pomôže to tiež udržať ticho v ostatných miestnostiach u vás.

Okná

Nezáleží ani tak na tom, či máte plastové, hliníkové alebo drevené okná. Samozrejme, rámy musia poriadne tesniť, no ide tu tiež o zasklenie. „Ak máte dvojité či trojité sklo, jednotlivé tabule by mali byť rôznych hrúbok. Vtedy nevznikajú tak výrazné rezonančné efekty,“ hovorí Monika Rychtáriková. Zvukovú priepustnosť okna si viete skontrolovať ešte pred kúpou. Okrem hrúbky jednotlivých vrstiev skla by mal každý predajca uvádzať aj index vzduchovej neprievzdušnosti. „Čím je číslo vyššie, tým lepšia je aj zvukovo-izolačná schopnosť okna,“ ozrejmuje akustička.

Zelení pohlcovači hluku

 

Estetickými a zdravými bojovníkmi proti hluku sú aj rastliny. Ich stonky, konáriky a listy pohlcujú zvuk, najmä vysoké tóny. Čím viac rastlín budete mať, tým krajší, zdravší a tichší bude váš byt. Umiestnite ich čo najbližšie k zdroju hluku. Výbornou voľbou sú napríklad lopatkovec Wallisov (spathiphyllum wallisii), fikus malolistý (ficus benjamina) či figovník kaučukový (ficus elastica).


Krokový hluk – dupanie či kladivo

Pri krokovom hluku, teda napríklad pri behaní po podlahe či zatĺkaní klincov, je izolácia omnoho komplikovanejšia. „V tomto prípade vám nepomôže nalepiť tesniaci materiál na stenu či podlahu,

pretože izolácia krokového hluku musí byť riešená už v konštrukcii stavby. Nejde teda ani tak o druh izolačnej látky ako o to, kde je v stenách, stropoch či podlahách umiestnená. Opäť musí byť dodržaný koncept hmota-pružina-hmota,“ ozrejmuje akustička.

Týmto spôsobom dokážete svojpomocne čiastočne odizolovať aspoň podlahu. Dlažbu prelepte mäkkou izoláciou, na tú položte vrstvu s vyššou hmotnosťou a potom ešte napríklad koberec. Mohlo by to pomôcť aj proti dupotu z bytu nad vami, ale to by ste museli poprosiť suseda, aby použil rovnaké riešenie u seba v byte.